Podpal liść laurowy i chwilę zaczekaj. Efekt zauważysz szybko

Liście laurowe kojarzą nam się z przygotowywaniem rosołu. Czy jednak wiesz, że mają też inne zastosowanie? Nasze przodkinie używały ich do oczyszczania przestrzeni, a sami możemy zrobić z nich zupełnie inny użytek. Podpal je, zostaw na kilka minut i zobacz, co się stanie.

Podpal liście laurowe i zobacz, co się staniePodpal liście laurowe i zobacz, co się stanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, redakcja
Paulina Hermann

Zapraszamy na #TopWp, czyli najlepsze artykuły z ostatnich kilku miesięcy.

Liście laurowe to przyprawa, bez której nie wyobrażamy sobie przygotowywania zup i innych dań. Okazuje się, że ten suszony produkt możemy użyć w zupełnie innym celu. Idealnie nadaje się do olejków eterycznych oraz do oczyszczania przestrzeni. Warto go też podpalić i pobawić się w domową aromaterapię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chipsy z brokuła w parmezanowej panierce. Zdrowa i pyszna przekąska, którą koniecznie musisz przetestować

Podpal liście laurowe i zobacz, co się stanie

W naszych domach możemy znaleźć przyrządy do oczyszczania powietrza. Zawsze wkładamy do niego chemiczne produkty, które nie zawsze działają i często mają drażniący zapach. Czy wiesz jednak, że idealnym produktem do aromaterapii i odświeżenia powietrza są liście laurowe? Mieszkanie wypełni się wspaniałym aromatem ziół, a ty sama odprężysz się dzięki olejkom eterycznym.

Co musisz zrobić? Przygotuj podstawkę (to będzie ci potrzebne, żeby zachować bezpieczeństwo) i połóż na niej podpalony liść laurowy. Pozostaw go na 10 minut i zajmij się tym, co lubisz. Po tym czasie wróć do pokoju i zachwycaj się zapachem. Ukoi on twoje nerwy, poprawi nastrój i przy okazji oczyści przestrzeń w pomieszczeniu. To bardzo prosty i tani sposób, koniecznie go sprawdź.

Podpal liść laurowy i zobacz, co się stanie
Podpal liść laurowy i zobacz, co się stanie © unplash

Nasze przodkinie również go wykorzystywały

Liście laurowe mają także szerokie wykorzystanie w... witchcrafcie. Nasze słowiańskie przodkinie (i nie tylko) za ich pomocą energetycznie oczyszczały przestrzeń. W starożytnej Grecji przyprawa ta była uznawana za "święte drzewo". Według wierzeń dym z liścia laurowego chronił domostwo przed złymi energiami, klątwami oraz usuwały negatywne rzeczy.


Zanim przystąpiły do rzeczy, dokładnie sprzątały dom i pozbywały się niepotrzebnych przedmiotów. W innym przypadku rytuał nie zadziałał. Od razu po tym podpalały liść laurowy i chodziły z nim po domu. Zapach, który się unosił, nie tylko koił zmysły, odprężał oraz działał niczym terapia, ale i oczyszczał domostwo. Po zakończonym rytuale otwierały drzwi i okna, by zła energia się ulotniła. W ten sposób chroniły swoje mieszkania i rodziny przed problemami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy