Kultowy deser w formie śniadania. Owsianka a'la tiramisu to hit
Owsianka to jedno z najpopularniejszych śniadań na słodko. W wersji inspirowanej włoskim tiramisu smakuje jak najlepszy deser świata. Obok takiego śniadania nie można przejść obojętnie.
07.10.2023 10:01
Owsianka zdecydowanie nie musi być nudna, a ten przepis jest na to idealnym dowodem. Jako miłośniczka włoskiej kuchni, w tym również pysznych, włoskich deserów, musiałam odtworzyć smak kultowego tiramisu. Nocna owsianka to idealny przepis dla zabieganych - cały posiłek przygotowuję najczęściej dzień wcześniej i odstawiam na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko chwycić pudełko lub szklankę i delektować się wyjątkowym smakiem. Słodka rozpusta w owsiankowym wydaniu to mój sprawdzony patent na pyszny początek dnia.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Owsianka a'al tiramisu
Składniki:
- ⅓ szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
- łyżka nasion chia,
- ¼ szklanki mleka,
- łyżka serka mascarpone,
- 25 ml espresso,
- łyżka miodu,
- ½ łyżki ekstraktu waniliowego.
Dodatki:
- 40 g bitej śmietany,
- łyżeczka ciemnego kakao.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do wysokiej szklanki wsypuję płatki owsiane błyskawiczne, dodaję nasiona chia, serek mascarpone, miód, ekstrakt waniliowy. Wlewam mleko oraz przestudzone espresso i całość mieszam. Odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 2: Bitą śmietaną dekoruję schłodzoną owsiankę. Jeśli wolisz lżejszą wersję, możesz sięgnąć po jogurt naturalny. Ja jednak polecam skusić się na bitą śmietanę - jej słodycz i konsystencja idealnie tutaj pasują.
Krok 3: Całość posypuję gorzkim kakao lub startą czekoladą. Pyszny deser i śniadanie w jednym jest już gotowe. Taka owsianka to również dobry pomysł na ciekawy podwieczorek. Koniecznie wypróbuj tiramisu w tej nietypowej formie. Smacznego!