Kultowy deser w formie śniadania. Owsianka a'la tiramisu to hit

Owsianka to jedno z najpopularniejszych śniadań na słodko. W wersji inspirowanej włoskim tiramisu smakuje jak najlepszy deser świata. Obok takiego śniadania nie można przejść obojętnie.

Owsianka- PysznościOwsianka- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Owsianka zdecydowanie nie musi być nudna, a ten przepis jest na to idealnym dowodem. Jako miłośniczka włoskiej kuchni, w tym również pysznych, włoskich deserów, musiałam odtworzyć smak kultowego tiramisu. Nocna owsianka to idealny przepis dla zabieganych - cały posiłek przygotowuję najczęściej dzień wcześniej i odstawiam na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko chwycić pudełko lub szklankę i delektować się wyjątkowym smakiem. Słodka rozpusta w owsiankowym wydaniu to mój sprawdzony patent na pyszny początek dnia.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Owsianka a'al tiramisu

Składniki:

  • ⅓ szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • łyżka nasion chia,
  • ¼ szklanki mleka,
  • łyżka serka mascarpone,
  • 25 ml espresso,
  • łyżka miodu,
  • ½ łyżki ekstraktu waniliowego.

Dodatki:

  • 40 g bitej śmietany,
  • łyżeczka ciemnego kakao.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do wysokiej szklanki wsypuję płatki owsiane błyskawiczne, dodaję nasiona chia, serek mascarpone, miód, ekstrakt waniliowy. Wlewam mleko oraz przestudzone espresso i całość mieszam. Odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Nocna owsianka- Pyszności
Nocna owsianka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Bitą śmietaną dekoruję schłodzoną owsiankę. Jeśli wolisz lżejszą wersję, możesz sięgnąć po jogurt naturalny. Ja jednak polecam skusić się na bitą śmietanę - jej słodycz i konsystencja idealnie tutaj pasują.

Owsianka a'la tiramisu- Pyszności
Owsianka a'la tiramisu- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Całość posypuję gorzkim kakao lub startą czekoladą. Pyszny deser i śniadanie w jednym jest już gotowe. Taka owsianka to również dobry pomysł na ciekawy podwieczorek. Koniecznie wypróbuj tiramisu w tej nietypowej formie. Smacznego!

Owsianka a'la tiramisu- Pyszności
Owsianka a'la tiramisu- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej