Kruche ciasteczka z malinami

Genialne i smaczne kruche ciasteczka z malinami skradną Twoje serce od pierwszego kęsa. My nie potrafimy im odmówić, więc z Tobą będzie podobnie ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Nadzienie malinowe

  1. 1 szkl. maliny
  2. 1/2 szkl. cukier żelujący
  3. 2 łyżki sok z cytryny

Kruche ciasteczka

  1. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  2. 1 szt. jajko
  3. 1,5 szkl. mąka migdałowa
  4. 1,5 szkl. mąka tortowa
  5. 2 łyżki kolorowy sezam
  6. 150 g masło miękkie
  7. 1/2 szkl. cukier
  8. 1 szt. cytryna skórka
  9. 1 szczypta sól

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania malinowej mieszanki. W tym celu połącz ze sobą: maliny, cukier żelujący i sok z cytryny. Gotuj mieszankę ok. 15 minut. Ostudzoną mieszankę wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obrazek

2. Czas przygotować bazę na ciastka. Najpierw połącz mąkę pszenną i migdałową.

Obrazek

3. Następnie połącz miękkie masło, cukier, sól, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.

Obrazek

4. Do mieszanki dodaj również kolorowy sezam i jajko.

Obrazek

5. Jako ostatni składnik dodaj suchą mieszankę, którą wcześniej przygotowałaś.

Obrazek

6. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Obrazek

7. Po tym czasie rozwałkuj ciasto. Wytnij dwa rodzaje kółek (z dziurką i bez). Wstaw do piekarnika na 10-12 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

8. Na pełnych ciasteczkach ułóż część malinowego farszu. Na wierzchu ułóż ciasto z dziurką.

Obrazek

9. Gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans