Genialne i smaczne kruche ciasteczka z malinami skradną Twoje serce od pierwszego kęsa. My nie potrafimy im odmówić, więc z Tobą będzie podobnie ?
Pyszności
Składniki:
Nadzienie malinowe
1 szkl. maliny
1/2 szkl. cukier żelujący
2 łyżki sok z cytryny
Kruche ciasteczka
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1 szt. jajko
1,5 szkl. mąka migdałowa
1,5 szkl. mąka tortowa
2 łyżki kolorowy sezam
150 g masło miękkie
1/2 szkl. cukier
1 szt. cytryna skórka
1 szczypta sól
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od przygotowania malinowej mieszanki. W tym celu połącz ze sobą: maliny, cukier żelujący i sok z cytryny. Gotuj mieszankę ok. 15 minut. Ostudzoną mieszankę wstaw do lodówki na 2 godziny.
2. Czas przygotować bazę na ciastka. Najpierw połącz mąkę pszenną i migdałową.
3. Następnie połącz miękkie masło, cukier, sól, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.
4. Do mieszanki dodaj również kolorowy sezam i jajko.
5. Jako ostatni składnik dodaj suchą mieszankę, którą wcześniej przygotowałaś.
6. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
7. Po tym czasie rozwałkuj ciasto. Wytnij dwa rodzaje kółek (z dziurką i bez). Wstaw do piekarnika na 10-12 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
8. Na pełnych ciasteczkach ułóż część malinowego farszu. Na wierzchu ułóż ciasto z dziurką.