PrzepisZupyTą zupą lekarz uratował życie tysiącom dzieci. Wystarczą jedynie 3 składniki, które każdy ma w domu

Tą zupą lekarz uratował życie tysiącom dzieci. Wystarczą jedynie 3 składniki, które każdy ma w domu

Zupa moro
Zupa moro
Źródło zdjęć: © via Getty Images

27.12.2023 11:46, aktual.: 27.12.2023 14:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa moro to danie, które jest dziełem pewnego austriackiego lekarza. W ten sposób leczył biegunki u małych dzieci. Dzięki tej zupie ocalił życie wielu najmłodszych osób. W jaki sposób zupa działa i jak ją przygotować?

Ernst Moro znany jest przede wszystkim z tego, że jako pierwszy opisał jeden z najbardziej popularnych odruchów u noworodków. Taki odruch pojawia się, gdy dojdzie do nagłej zmiany pozycji ciała lub dziecko jest narażone na nagły hałas. Niemowlę energicznie prostuje ręce i nogi, a plecy wygina w łuk. Po chwili zaciska rączki w pięści i powoli obejmuje swoją klatkę piersiową. Niewiele osób jednak wie, że ów lekarz miał mnóstwo innych zasług. Opracował na przykład przepis na zupę, która uratowała wielu dzieciom życie. Jest też twórcą mieszanki mlecznej, która składa się z mleka, 3 proc. mąki, 5 proc. masła oraz 5-7 proc. cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa moro, bo o niej mowa, powstała w dość dramatycznych okolicznościach. W roku 1908 do kliniki, w której pracował jako ordynator, trafiały dzieci ze strasznymi biegunkami. Nie dało się nic zrobić, nawet leki nie działały, a dzieci dosłownie przelewały się przez ręce i umierały na oczach personelu. W pewnym momencie Moro postanowił coś zmienić i wymyślił recepturę, dzięki której dzieci zaczęły nabierać sił. Zupa ta zmniejszyła też komplikacje po biegunce.

Zupa moro - przepis. Potrzeba tylko kilku składników

Składniki:

  • pół kilograma obranych marchewek,
  • litr wody,
  • 3 gramy soli.

Marchew gotuj przez 90 minut w wodzie, następnie je odcedź, ale nie wylewaj wody. Warzywa zmiksuj na purée. Wrzątkiem zalej zblendowaną marchewkę i dodaj sól.

Zupa moro przede wszystkim uzupełnia niedobór potasu i sodu. Tracimy te pierwiastki, gdy zmagamy się z biegunką i dochodzi do zaburzeń elektrolitowych. Danie pozwala jelitom na wchłanianie sodu i wody. Dzięki pektynie zawartej w marchwi zmniejsza się stan zapalny ściany jelita cienkiego, co sprawia, że szkodliwe bakterie nie mogą się w niej osadzać. Dodatkowo zupa moro zawiera także składniki probiotyczne, które są niezbędne podczas biegunek.

Zupa moro
Zupa moro© Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także