Tą zupą lekarz uratował życie tysiącom dzieci. Wystarczą jedynie 3 składniki, które każdy ma w domu

Zupa moro to danie, które jest dziełem pewnego austriackiego lekarza. W ten sposób leczył biegunki u małych dzieci. Dzięki tej zupie ocalił życie wielu najmłodszych osób. W jaki sposób zupa działa i jak ją przygotować?

Zupa moroZupa moro
Źródło zdjęć: © via Getty Images
Paulina Hermann

Ernst Moro znany jest przede wszystkim z tego, że jako pierwszy opisał jeden z najbardziej popularnych odruchów u noworodków. Taki odruch pojawia się, gdy dojdzie do nagłej zmiany pozycji ciała lub dziecko jest narażone na nagły hałas. Niemowlę energicznie prostuje ręce i nogi, a plecy wygina w łuk. Po chwili zaciska rączki w pięści i powoli obejmuje swoją klatkę piersiową. Niewiele osób jednak wie, że ów lekarz miał mnóstwo innych zasług. Opracował na przykład przepis na zupę, która uratowała wielu dzieciom życie. Jest też twórcą mieszanki mlecznej, która składa się z mleka, 3 proc. mąki, 5 proc. masła oraz 5-7 proc. cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deska wędlin i serów w formie wieńca bożonarodzeniowego

Zupa moro, bo o niej mowa, powstała w dość dramatycznych okolicznościach. W roku 1908 do kliniki, w której pracował jako ordynator, trafiały dzieci ze strasznymi biegunkami. Nie dało się nic zrobić, nawet leki nie działały, a dzieci dosłownie przelewały się przez ręce i umierały na oczach personelu. W pewnym momencie Moro postanowił coś zmienić i wymyślił recepturę, dzięki której dzieci zaczęły nabierać sił. Zupa ta zmniejszyła też komplikacje po biegunce.

Zupa moro - przepis. Potrzeba tylko kilku składników

Składniki:

  • pół kilograma obranych marchewek,
  • litr wody,
  • 3 gramy soli.

Marchew gotuj przez 90 minut w wodzie, następnie je odcedź, ale nie wylewaj wody. Warzywa zmiksuj na purée. Wrzątkiem zalej zblendowaną marchewkę i dodaj sól.

Zupa moro przede wszystkim uzupełnia niedobór potasu i sodu. Tracimy te pierwiastki, gdy zmagamy się z biegunką i dochodzi do zaburzeń elektrolitowych. Danie pozwala jelitom na wchłanianie sodu i wody. Dzięki pektynie zawartej w marchwi zmniejsza się stan zapalny ściany jelita cienkiego, co sprawia, że szkodliwe bakterie nie mogą się w niej osadzać. Dodatkowo zupa moro zawiera także składniki probiotyczne, które są niezbędne podczas biegunek.

Zupa moro
Zupa moro © Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości