Nie barszcz i nie grzybowa. W moim domu na Wigilię mama przygotowuje zupełnie inną zupę

Barszcz i grzybowa to tradycyjnie przygotowywane zupy na Wigilię. Znajdziemy je niemalże w każdym domu. Jednak w mojej rodzinie ostatnio króluje zapomniana w naszym kraju tradycyjna zupa rybna. Moja mama jest jej największą mistrzynią.

Zupa rybnaZupa rybna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Zupa rybna niegdyś była bardzo popularna, nasi dawni przodkowie chętnie zajadali się tym klasykiem kulinarnym. Z biegiem czasu jednak straciła swoje znaczenie i coraz mniej osób ją gotuje. Najbardziej prawdopodobne jest to, że zjemy ją nad morzem i w niektórych domach rodzinnych. Moja mama przygotowuje ją, odkąd odkryła niezawodny i bardzo prosty przepis. Jest najlepszą kucharką, jaką znam, więc za każdym razem wydobywa z tego dania najlepszy smak i aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa grzybowa na Wigilię. Lepsza nie istnieje

Zacznij od bulionu

Składniki do wywaru:

  • 1/2 kg marchewki,
  • 1/2 kg pietruszki,
  • duży korzeń selera,
  • 10 cm białej części pora,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego.

Sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i pokrój. Cebulę zostaw w łupinie i opal nad ogniem lub na suchej patelni.
  2. Składniki zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i od razu zmniejsz ogień. Wywar gotuj na małym ogniu przez co najmniej godzinę lub nawet półtorej.
  3. Bulion odstaw na 15 minut, a następnie przecedź. Warzywa możesz wykorzystać na przykład do sałatki jarzynowej lub do zrobienia zupy rybnej.
Zupa rybna
Zupa rybna © wikipedia

Zupa rybna - przepis

Składniki:

  • 2,5-3 l bulionu warzywnego,
  • 500 g ryby (na przykład filety z dorsza),
  • sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.

Sposób wykonania:

  1. Najpierw umyj rybę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Włóż ją do gotującego się bulionu. Filety (lub kawałki całej ryby) gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu.
  2. Wyjmij składnik łyżką cedzakową, oczyść z ewentualnych ości i rozdrobnij. Ponownie wrzuć do garnka z wywarem. Dodaj marchewkę oraz pietruszkę z wywaru. Gotuj zupę przez kilka minut.
  3. Zupa rybna bez przypraw nie jest zbyt wyrazista, dlatego warto dodać je na samym końcu.
Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie