PrzepisBoże NarodzenieNie barszcz i nie grzybowa. W moim domu na Wigilię mama przygotowuje zupełnie inną zupę

Nie barszcz i nie grzybowa. W moim domu na Wigilię mama przygotowuje zupełnie inną zupę

Zupa rybna
Zupa rybna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
24.12.2023 12:35, aktualizacja: 20.03.2024 13:48

Barszcz i grzybowa to tradycyjnie przygotowywane zupy na Wigilię. Znajdziemy je niemalże w każdym domu. Jednak w mojej rodzinie ostatnio króluje zapomniana w naszym kraju tradycyjna zupa rybna. Moja mama jest jej największą mistrzynią.

Zupa rybna niegdyś była bardzo popularna, nasi dawni przodkowie chętnie zajadali się tym klasykiem kulinarnym. Z biegiem czasu jednak straciła swoje znaczenie i coraz mniej osób ją gotuje. Najbardziej prawdopodobne jest to, że zjemy ją nad morzem i w niektórych domach rodzinnych. Moja mama przygotowuje ją, odkąd odkryła niezawodny i bardzo prosty przepis. Jest najlepszą kucharką, jaką znam, więc za każdym razem wydobywa z tego dania najlepszy smak i aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zacznij od bulionu

Składniki do wywaru:

  • 1/2 kg marchewki,
  • 1/2 kg pietruszki,
  • duży korzeń selera,
  • 10 cm białej części pora,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego.

Sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i pokrój. Cebulę zostaw w łupinie i opal nad ogniem lub na suchej patelni.
  2. Składniki zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i od razu zmniejsz ogień. Wywar gotuj na małym ogniu przez co najmniej godzinę lub nawet półtorej.
  3. Bulion odstaw na 15 minut, a następnie przecedź. Warzywa możesz wykorzystać na przykład do sałatki jarzynowej lub do zrobienia zupy rybnej.
Zupa rybna
Zupa rybna© wikipedia

Zupa rybna - przepis

Składniki:

  • 2,5-3 l bulionu warzywnego,
  • 500 g ryby (na przykład filety z dorsza),
  • sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.

Sposób wykonania:

  1. Najpierw umyj rybę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Włóż ją do gotującego się bulionu. Filety (lub kawałki całej ryby) gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu.
  2. Wyjmij składnik łyżką cedzakową, oczyść z ewentualnych ości i rozdrobnij. Ponownie wrzuć do garnka z wywarem. Dodaj marchewkę oraz pietruszkę z wywaru. Gotuj zupę przez kilka minut.
  3. Zupa rybna bez przypraw nie jest zbyt wyrazista, dlatego warto dodać je na samym końcu.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także