Nie barszcz i nie grzybowa. W moim domu na Wigilię mama przygotowuje zupełnie inną zupę
Barszcz i grzybowa to tradycyjnie przygotowywane zupy na Wigilię. Znajdziemy je niemalże w każdym domu. Jednak w mojej rodzinie ostatnio króluje zapomniana w naszym kraju tradycyjna zupa rybna. Moja mama jest jej największą mistrzynią.
24.12.2023 | aktual.: 20.03.2024 13:48
Zupa rybna niegdyś była bardzo popularna, nasi dawni przodkowie chętnie zajadali się tym klasykiem kulinarnym. Z biegiem czasu jednak straciła swoje znaczenie i coraz mniej osób ją gotuje. Najbardziej prawdopodobne jest to, że zjemy ją nad morzem i w niektórych domach rodzinnych. Moja mama przygotowuje ją, odkąd odkryła niezawodny i bardzo prosty przepis. Jest najlepszą kucharką, jaką znam, więc za każdym razem wydobywa z tego dania najlepszy smak i aromat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zacznij od bulionu
Składniki do wywaru:
- 1/2 kg marchewki,
- 1/2 kg pietruszki,
- duży korzeń selera,
- 10 cm białej części pora,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego.
Sposób wykonania:
- Warzywa obierz i pokrój. Cebulę zostaw w łupinie i opal nad ogniem lub na suchej patelni.
- Składniki zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i od razu zmniejsz ogień. Wywar gotuj na małym ogniu przez co najmniej godzinę lub nawet półtorej.
- Bulion odstaw na 15 minut, a następnie przecedź. Warzywa możesz wykorzystać na przykład do sałatki jarzynowej lub do zrobienia zupy rybnej.
Zupa rybna - przepis
Składniki:
- 2,5-3 l bulionu warzywnego,
- 500 g ryby (na przykład filety z dorsza),
- sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.
Sposób wykonania:
- Najpierw umyj rybę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Włóż ją do gotującego się bulionu. Filety (lub kawałki całej ryby) gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu.
- Wyjmij składnik łyżką cedzakową, oczyść z ewentualnych ości i rozdrobnij. Ponownie wrzuć do garnka z wywarem. Dodaj marchewkę oraz pietruszkę z wywaru. Gotuj zupę przez kilka minut.
- Zupa rybna bez przypraw nie jest zbyt wyrazista, dlatego warto dodać je na samym końcu.