PrzepisBoże NarodzenieNie barszcz i nie grzybowa. W moim domu na Wigilię mama przygotowuje zupełnie inną zupę

Nie barszcz i nie grzybowa. W moim domu na Wigilię mama przygotowuje zupełnie inną zupę

Barszcz i grzybowa to tradycyjnie przygotowywane zupy na Wigilię. Znajdziemy je niemalże w każdym domu. Jednak w mojej rodzinie ostatnio króluje zapomniana w naszym kraju tradycyjna zupa rybna. Moja mama jest jej największą mistrzynią.

Zupa rybna
Zupa rybna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.12.2023 | aktual.: 20.03.2024 13:48

Zupa rybna niegdyś była bardzo popularna, nasi dawni przodkowie chętnie zajadali się tym klasykiem kulinarnym. Z biegiem czasu jednak straciła swoje znaczenie i coraz mniej osób ją gotuje. Najbardziej prawdopodobne jest to, że zjemy ją nad morzem i w niektórych domach rodzinnych. Moja mama przygotowuje ją, odkąd odkryła niezawodny i bardzo prosty przepis. Jest najlepszą kucharką, jaką znam, więc za każdym razem wydobywa z tego dania najlepszy smak i aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zacznij od bulionu

Składniki do wywaru:

  • 1/2 kg marchewki,
  • 1/2 kg pietruszki,
  • duży korzeń selera,
  • 10 cm białej części pora,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego.

Sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i pokrój. Cebulę zostaw w łupinie i opal nad ogniem lub na suchej patelni.
  2. Składniki zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i od razu zmniejsz ogień. Wywar gotuj na małym ogniu przez co najmniej godzinę lub nawet półtorej.
  3. Bulion odstaw na 15 minut, a następnie przecedź. Warzywa możesz wykorzystać na przykład do sałatki jarzynowej lub do zrobienia zupy rybnej.
Zupa rybna
Zupa rybna© wikipedia

Zupa rybna - przepis

Składniki:

  • 2,5-3 l bulionu warzywnego,
  • 500 g ryby (na przykład filety z dorsza),
  • sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.

Sposób wykonania:

  1. Najpierw umyj rybę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Włóż ją do gotującego się bulionu. Filety (lub kawałki całej ryby) gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu.
  2. Wyjmij składnik łyżką cedzakową, oczyść z ewentualnych ości i rozdrobnij. Ponownie wrzuć do garnka z wywarem. Dodaj marchewkę oraz pietruszkę z wywaru. Gotuj zupę przez kilka minut.
  3. Zupa rybna bez przypraw nie jest zbyt wyrazista, dlatego warto dodać je na samym końcu.
przepiszupa rybnaryba
Wybrane dla Ciebie