Zamiast karpia podaj rybę po ghanijsku. Zajadać się będzie nawet teściowa

Chociaż święta kojarzą się przede wszystkim z tradycyjnymi potrawami, które goszczą od pokoleń w polskich domach, to czasem warto postawić na odrobinę szaleństwa. Takim właśnie szaleństwem jest pyszna ryba po ghanijsku z krewetkami. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa.

Ryba po ghanijsku - PysznościRyba po ghanijsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | JuanPonce
Ewa Malinowska

Ryba po grecku, smażony karp czy śledzie w śmietanie - te dania znamy po prostu doskonale. Czas Świąt Bożego Narodzenia może być nie tylko okresem pielęgnowania tradycji, ale również przestrzenią do odkrywania nowych smaków. Kto wie, może to one za kilka lat będą obowiązkowymi daniami na wigilijnym stole?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę

Ryba po ghanijsku

Świat ma do zaoferowania mnóstwo różnych smaków. Odległe zakątki stają się bliższe dzięki kuchni, w której możemy eksperymentować, testować i próbować. Na wigilijnym stole obok polskich klasyków zagościć może również ryba po ghanijsku. Przepisem na ten przysmak podzieliła się Omenaa Mensah, dziennikarka i prezenterka. Połączenie dorsza z krewetkami, pomidorami i papryką będzie hitem tegorocznej Wigilii.

Ryba po ghanijsku - Pyszności
Ryba po ghanijsku - Pyszności © Canva | ribeirorocha

Składniki:

  • 1,5 kg filetów dorsza,
  • 500 g krewetek,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • pół słoika suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 4 świeże pomidory,
  • 2 czerwone papryki,
  • ⅓ łyżeczki papryczki chilli,
  • 3 łyżki masła,
  • oliwa,
  • sok z limonki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Dorsza pokrój w mniejsze kawałki i obtocz w mące pszennej i obsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie.
  2. Cebulę pokrój w duże pióra, paprykę w dużą kostkę i podduś w garnku wraz z masłem.
  3. Do warzyw dodaj suszone pomidory wraz z olejem, posiekany czosnek, sok z limonki oraz przyprawy.
  4. Wlej pomidory z puszki i duś całość przez chwilę, aż warzywa będą miękkie.
  5. Dodaj obrane i oczyszczone krewetki. Gotuj, aż nie będą surowe.
  6. Na dużą patelnię wlej przygotowany sos i dodaj kawałki podsmażonej ryby. Duś przez 10-15 minut.
  7. Podawaj na ciepło, prosto z patelni. Smacznego!

Ryba po ghanijsku nieco przypomina naszą po grecku - są pomidory i warzywa. Różni się za to zdecydowanie smakiem, bo jest znacznie pikantniejsza, orientalna i smaczna. Dopraw danie według uznania, aby było odpowiednio ostre dla twoich kubków smakowych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇