Zamiast karpia podaj rybę po ghanijsku. Zajadać się będzie nawet teściowa

Chociaż święta kojarzą się przede wszystkim z tradycyjnymi potrawami, które goszczą od pokoleń w polskich domach, to czasem warto postawić na odrobinę szaleństwa. Takim właśnie szaleństwem jest pyszna ryba po ghanijsku z krewetkami. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa.

Ryba po ghanijsku - PysznościRyba po ghanijsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | JuanPonce
Ewa Malinowska

Ryba po grecku, smażony karp czy śledzie w śmietanie - te dania znamy po prostu doskonale. Czas Świąt Bożego Narodzenia może być nie tylko okresem pielęgnowania tradycji, ale również przestrzenią do odkrywania nowych smaków. Kto wie, może to one za kilka lat będą obowiązkowymi daniami na wigilijnym stole?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę

Ryba po ghanijsku

Świat ma do zaoferowania mnóstwo różnych smaków. Odległe zakątki stają się bliższe dzięki kuchni, w której możemy eksperymentować, testować i próbować. Na wigilijnym stole obok polskich klasyków zagościć może również ryba po ghanijsku. Przepisem na ten przysmak podzieliła się Omenaa Mensah, dziennikarka i prezenterka. Połączenie dorsza z krewetkami, pomidorami i papryką będzie hitem tegorocznej Wigilii.

Ryba po ghanijsku - Pyszności
Ryba po ghanijsku - Pyszności © Canva | ribeirorocha

Składniki:

  • 1,5 kg filetów dorsza,
  • 500 g krewetek,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • pół słoika suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 4 świeże pomidory,
  • 2 czerwone papryki,
  • ⅓ łyżeczki papryczki chilli,
  • 3 łyżki masła,
  • oliwa,
  • sok z limonki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Dorsza pokrój w mniejsze kawałki i obtocz w mące pszennej i obsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie.
  2. Cebulę pokrój w duże pióra, paprykę w dużą kostkę i podduś w garnku wraz z masłem.
  3. Do warzyw dodaj suszone pomidory wraz z olejem, posiekany czosnek, sok z limonki oraz przyprawy.
  4. Wlej pomidory z puszki i duś całość przez chwilę, aż warzywa będą miękkie.
  5. Dodaj obrane i oczyszczone krewetki. Gotuj, aż nie będą surowe.
  6. Na dużą patelnię wlej przygotowany sos i dodaj kawałki podsmażonej ryby. Duś przez 10-15 minut.
  7. Podawaj na ciepło, prosto z patelni. Smacznego!

Ryba po ghanijsku nieco przypomina naszą po grecku - są pomidory i warzywa. Różni się za to zdecydowanie smakiem, bo jest znacznie pikantniejsza, orientalna i smaczna. Dopraw danie według uznania, aby było odpowiednio ostre dla twoich kubków smakowych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć