Wigilijna à la ryba po grecku. Kiedy ją serwuję, wszyscy proszą o dokładkę
Szukasz nowego, ciekawego i smacznego przepisu na wigilijny stół? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które stanie się hitem w każdym domu!
20.12.2023 13:10
24 grudnia na polskich stołach wraz z pierwszą gwiazdką na niebie pojawi się wiele smacznych dań. Nie zabraknie pysznych pierogów w dwóch odsłonach, czerwonego barszczu z uszkami, czy zupy grzybowej. Zgodnie z tradycją tego dnia na stołach królują też ryby w przeróżnej formie.
Z drugiej strony coraz większą popularnością cieszy się kuchnia roślinna, dlatego znaleźliśmy genialne rozwiązanie, które możesz wykorzystać w tym roku. W prosty i szybki sposób przygotuj rybę po grecku z selera, a bliscy na pewno zaniemówią z wrażenia.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciekawe, smaczne i oryginalne danie nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze fajnie się prezentuje. Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć!
Składniki:
Seler:
- 1 duży seler,
- ¾ szkl. wody,
- ¾ szkl. mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka kurkumy.
Dodatki:
- 3 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 150 g przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 duża cebula,
- 3 liście laurowe,
- 3-4 jagody jałowca,
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw do mieszanki z patelni. W tym celu najpierw je obieram, po czym kroję lub ścieram na tarce. Na rozgrzaną i dobrze natłuszczoną patelnię w pierwszej kolejności wrzucam cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz jagody jałowca.
Krok 2. Po 2 minutach na patelnię wrzucam starte na tarce marchewki i korzenie pietruszki. Nie zapominam też dodać przecieru pomidorowego, octu jabłkowego, suszonego majeranku, cukru, soli oraz kurkumy. Powstałą mieszankę podgrzewam na palniku do momentu, aż wszystkie warzywa zrobią się idealnie miękkie. Od czasu do czasu mieszam zawartość patelni przy pomocy kuchennej łopatki.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję selerybę. W tym celu obieram selera, po czym dzielę go na mniejsze kawałki. Otrzymane plastry mają mieć ok. 1,5 cm grubości.
Krok 4. Kawałki selera gotuję następnie przez 20 minut w gorącej wodzie pod przykryciem.
Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy na dziś, bo do selera należy przygotować jeszcze ciasto na panierkę. W tym celu łączę ze sobą: mąkę, kurkumę, sól, pieprz oraz wodę. Kiedy powstała mieszanka jest jednolita i gęsta, zanurzam w niej każdy kawałek ugotowanego i odsączonego selera.
Krok 6. Na koniec podsmażam selerybę na rozgrzanej i natłuszczonej patelni, aby nabrała złocistych rumieńców.
Krok 7. Gotowe danie podaję w jednym naczyniu wraz z dekoracją. Najpierw przekładam do środka mieszankę z patelni, po czym dodaję kawałki selera w panierce. Jako ostatni akcent w naczyniu pojawia się świeży tymianek. Smacznego!
Zobacz także