PrzepisBoże NarodzenieWigilijna à la ryba po grecku. Kiedy ją serwuję, wszyscy proszą o dokładkę

Wigilijna à la ryba po grecku. Kiedy ją serwuję, wszyscy proszą o dokładkę

Ryba po grecku w zupełnie nowym wydaniu
Ryba po grecku w zupełnie nowym wydaniu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

20.12.2023 13:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz nowego, ciekawego i smacznego przepisu na wigilijny stół? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które stanie się hitem w każdym domu!

24 grudnia na polskich stołach wraz z pierwszą gwiazdką na niebie pojawi się wiele smacznych dań. Nie zabraknie pysznych pierogów w dwóch odsłonach, czerwonego barszczu z uszkami, czy zupy grzybowej. Zgodnie z tradycją tego dnia na stołach królują też ryby w przeróżnej formie. 

Z drugiej strony coraz większą popularnością cieszy się kuchnia roślinna, dlatego znaleźliśmy genialne rozwiązanie, które możesz wykorzystać w tym roku. W prosty i szybki sposób przygotuj rybę po grecku z selera, a bliscy na pewno zaniemówią z wrażenia. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciekawe, smaczne i oryginalne danie nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze fajnie się prezentuje. Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć!

Składniki:

Seler:

  • 1 duży seler,
  • ¾ szkl. wody,
  • ¾ szkl. mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka kurkumy. 

Dodatki:

  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 150 g przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 duża cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 3-4 jagody jałowca,
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw do mieszanki z patelni. W tym celu najpierw je obieram, po czym kroję lub ścieram na tarce. Na rozgrzaną i dobrze natłuszczoną patelnię w pierwszej kolejności wrzucam cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz jagody jałowca. 

Najpierw przygotowuję mieszankę z patelni
Najpierw przygotowuję mieszankę z patelni© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po 2 minutach na patelnię wrzucam starte na tarce marchewki i korzenie pietruszki. Nie zapominam też dodać przecieru pomidorowego, octu jabłkowego, suszonego majeranku, cukru, soli oraz kurkumy. Powstałą mieszankę podgrzewam na palniku do momentu, aż wszystkie warzywa zrobią się idealnie miękkie. Od czasu do czasu mieszam zawartość patelni przy pomocy kuchennej łopatki. 

W przepisie nie może zabraknąć aromatycznych przypraw
W przepisie nie może zabraknąć aromatycznych przypraw© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję selerybę. W tym celu obieram selera, po czym dzielę go na mniejsze kawałki. Otrzymane plastry mają mieć ok. 1,5 cm grubości

Czas na selera
Czas na selera© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kawałki selera gotuję następnie przez 20 minut w gorącej wodzie pod przykryciem.

Warzywo w takim wydaniu trafia do garnka z wodą na 20 minut
Warzywo w takim wydaniu trafia do garnka z wodą na 20 minut© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy na dziś, bo do selera należy przygotować jeszcze ciasto na panierkę. W tym celu łączę ze sobą: mąkę, kurkumę, sól, pieprz oraz wodę. Kiedy powstała mieszanka jest jednolita i gęsta, zanurzam w niej każdy kawałek ugotowanego i odsączonego selera.

Ugotowane kawałki selera obtaczam w domowej roboty cieście
Ugotowane kawałki selera obtaczam w domowej roboty cieście© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec podsmażam selerybę na rozgrzanej i natłuszczonej patelni, aby nabrała złocistych rumieńców

Selerybę podsmażam na koniec na patelni
Selerybę podsmażam na koniec na patelni© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe danie podaję w jednym naczyniu wraz z dekoracją. Najpierw przekładam do środka mieszankę z patelni, po czym dodaję kawałki selera w panierce. Jako ostatni akcent w naczyniu pojawia się świeży tymianek. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także