Kiedy nie postawisz tej sałatki na stole, rodzina wpadnie w konsternację. Obowiązkowa na Wigilię

Na wigilijnym stole pojawić się musi sałatka jarzynowa. To absolutna królowa wszystkich świąt i imprez, bez której ciężko wyobrazić sobie ucztowania. Tuż za nią w kolejce stoi sałatka śledziowa, która przez pozostałą część roku raczej odchodzi do lamusa. Bez tych dwóch przepisów nie wyobrażam sobie świąt.

Sałatka na święta - PysznościSałatka na święta - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | TeresaKasprzycka
Ewa Malinowska

Mimo że wiele osób czeka głównie na pierogi, krokiety, uszka i barszcz, to po chwili na talerzach chętnie pojawiają się sałatki. Wśród przysmaków na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatki jarzynowa oraz śledziowej, która świetnie zastąpi klasyczne śledzie w oleju czy też śmietanie. Dużym atutem tych sałatek jest to, że smakują dobrze również następnego dnia - dobrze przygotowane nie podchodzą wodą i śmiało można je serwować również w pierwszy i drugi dzień świąt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealnie miękki, puszysty i wilgotny makowiec w świątecznym wydaniu. A to wszystko zasługa jednego dodatku

Sałatka jarzynowa

Gdyby przyznawano nagrody za najpopularniejszą sałatkę imprezową, to jarzynowa bezsprzecznie byłaby królową. W każdym domu jarzynowa smakuje nieco inaczej - jedni dodaję jabłko, inni jak ognia wystrzegają się groszku. Ten przepis jest podstawą, do której można dorzucić swoje ulubione dodatki.

Sałatka jarzynowa to absolutny klasyk
Sałatka jarzynowa to absolutny klasyk © Canva | olenadanileiko

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki,
  • 4 duże marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 4 duże ogórki kiszone,
  • mała cebulka,
  • puszka groszku konserwowego,
  • puszka kukurydzy,
  • 5 jajek,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj marchewki, pietruszkę i seler, nie obierając ze skórki.
  2. Umieść warzywa w garnku razem z ziemniakami i gotuj pod przykryciem do miękkości, około 30 minut.
  3. Wyjmij warzywa z wody i odstaw do przestudzenia.
  4. Obierz ze skórki i pokrój warzywa w drobną kostkę.
  5. Jajka ugotuj na twardo, obierz i drobno posiekaj.
  6. Cebulę oraz ogórki kiszone pokrój w drobną kosteczkę.
  7. Groszek konserwowy oraz kukurydzę odsącz z zalewy.
  8. Wszystkie warzywa oraz jajka wrzuć do miski i wymieszaj.
  9. Dodaj majonez, dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z jajkiem, jabłkiem i groszkiem zrobi furorę na świątecznym stole. Przygotowanie jej jest naprawdę proste i szybkie.

Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa © Canva | GI ingwervanille

Składniki:

  • 400 g gotowych filetów śledziowych,
  • 5 jajek,
  • 2 jabłka,
  • 4 ogórki kiszone,
  • puszka groszku,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i drobno pokrój.
  2. Obierz cebulę oraz jabłka i pokrój ją w drobną kostkę.
  3. Obierz ogórki i pokrój je w kostkę.
  4. Odcedź groszek z zalewy.
  5. W dużej misce wymieszaj cebulę, ogórki, jabłka i groszek i dorzuć pokrojone jajka.
  6. Dodaj podzielona na mniejsze kawałki filety śledziowe.
  7. Majonez wymieszaj w miseczce z musztardą, dopraw solą oraz pieprzem i dodaj do sałatki.
  8. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej