Kiedy nie postawisz tej sałatki na stole, rodzina wpadnie w konsternację. Obowiązkowa na Wigilię
Na wigilijnym stole pojawić się musi sałatka jarzynowa. To absolutna królowa wszystkich świąt i imprez, bez której ciężko wyobrazić sobie ucztowania. Tuż za nią w kolejce stoi sałatka śledziowa, która przez pozostałą część roku raczej odchodzi do lamusa. Bez tych dwóch przepisów nie wyobrażam sobie świąt.
15.12.2023 09:27
Mimo że wiele osób czeka głównie na pierogi, krokiety, uszka i barszcz, to po chwili na talerzach chętnie pojawiają się sałatki. Wśród przysmaków na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatki jarzynowa oraz śledziowej, która świetnie zastąpi klasyczne śledzie w oleju czy też śmietanie. Dużym atutem tych sałatek jest to, że smakują dobrze również następnego dnia - dobrze przygotowane nie podchodzą wodą i śmiało można je serwować również w pierwszy i drugi dzień świąt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jarzynowa
Gdyby przyznawano nagrody za najpopularniejszą sałatkę imprezową, to jarzynowa bezsprzecznie byłaby królową. W każdym domu jarzynowa smakuje nieco inaczej - jedni dodaję jabłko, inni jak ognia wystrzegają się groszku. Ten przepis jest podstawą, do której można dorzucić swoje ulubione dodatki.
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki,
- 4 duże marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- 4 duże ogórki kiszone,
- mała cebulka,
- puszka groszku konserwowego,
- puszka kukurydzy,
- 5 jajek,
- majonez,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Umyj marchewki, pietruszkę i seler, nie obierając ze skórki.
- Umieść warzywa w garnku razem z ziemniakami i gotuj pod przykryciem do miękkości, około 30 minut.
- Wyjmij warzywa z wody i odstaw do przestudzenia.
- Obierz ze skórki i pokrój warzywa w drobną kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i drobno posiekaj.
- Cebulę oraz ogórki kiszone pokrój w drobną kosteczkę.
- Groszek konserwowy oraz kukurydzę odsącz z zalewy.
- Wszystkie warzywa oraz jajka wrzuć do miski i wymieszaj.
- Dodaj majonez, dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa z jajkiem, jabłkiem i groszkiem zrobi furorę na świątecznym stole. Przygotowanie jej jest naprawdę proste i szybkie.
Składniki:
- 400 g gotowych filetów śledziowych,
- 5 jajek,
- 2 jabłka,
- 4 ogórki kiszone,
- puszka groszku,
- 1 cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź i drobno pokrój.
- Obierz cebulę oraz jabłka i pokrój ją w drobną kostkę.
- Obierz ogórki i pokrój je w kostkę.
- Odcedź groszek z zalewy.
- W dużej misce wymieszaj cebulę, ogórki, jabłka i groszek i dorzuć pokrojone jajka.
- Dodaj podzielona na mniejsze kawałki filety śledziowe.
- Majonez wymieszaj w miseczce z musztardą, dopraw solą oraz pieprzem i dodaj do sałatki.
- Dodaj sos do sałatki i wymieszaj.