Kiedy nie postawisz tej sałatki na stole, rodzina wpadnie w konsternację. Obowiązkowa na Wigilię
15.12.2023 09:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na wigilijnym stole pojawić się musi sałatka jarzynowa. To absolutna królowa wszystkich świąt i imprez, bez której ciężko wyobrazić sobie ucztowania. Tuż za nią w kolejce stoi sałatka śledziowa, która przez pozostałą część roku raczej odchodzi do lamusa. Bez tych dwóch przepisów nie wyobrażam sobie świąt.
Mimo że wiele osób czeka głównie na pierogi, krokiety, uszka i barszcz, to po chwili na talerzach chętnie pojawiają się sałatki. Wśród przysmaków na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatki jarzynowa oraz śledziowej, która świetnie zastąpi klasyczne śledzie w oleju czy też śmietanie. Dużym atutem tych sałatek jest to, że smakują dobrze również następnego dnia - dobrze przygotowane nie podchodzą wodą i śmiało można je serwować również w pierwszy i drugi dzień świąt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jarzynowa
Gdyby przyznawano nagrody za najpopularniejszą sałatkę imprezową, to jarzynowa bezsprzecznie byłaby królową. W każdym domu jarzynowa smakuje nieco inaczej - jedni dodaję jabłko, inni jak ognia wystrzegają się groszku. Ten przepis jest podstawą, do której można dorzucić swoje ulubione dodatki.
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki,
- 4 duże marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- 4 duże ogórki kiszone,
- mała cebulka,
- puszka groszku konserwowego,
- puszka kukurydzy,
- 5 jajek,
- majonez,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Umyj marchewki, pietruszkę i seler, nie obierając ze skórki.
- Umieść warzywa w garnku razem z ziemniakami i gotuj pod przykryciem do miękkości, około 30 minut.
- Wyjmij warzywa z wody i odstaw do przestudzenia.
- Obierz ze skórki i pokrój warzywa w drobną kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i drobno posiekaj.
- Cebulę oraz ogórki kiszone pokrój w drobną kosteczkę.
- Groszek konserwowy oraz kukurydzę odsącz z zalewy.
- Wszystkie warzywa oraz jajka wrzuć do miski i wymieszaj.
- Dodaj majonez, dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa z jajkiem, jabłkiem i groszkiem zrobi furorę na świątecznym stole. Przygotowanie jej jest naprawdę proste i szybkie.
Składniki:
- 400 g gotowych filetów śledziowych,
- 5 jajek,
- 2 jabłka,
- 4 ogórki kiszone,
- puszka groszku,
- 1 cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź i drobno pokrój.
- Obierz cebulę oraz jabłka i pokrój ją w drobną kostkę.
- Obierz ogórki i pokrój je w kostkę.
- Odcedź groszek z zalewy.
- W dużej misce wymieszaj cebulę, ogórki, jabłka i groszek i dorzuć pokrojone jajka.
- Dodaj podzielona na mniejsze kawałki filety śledziowe.
- Majonez wymieszaj w miseczce z musztardą, dopraw solą oraz pieprzem i dodaj do sałatki.
- Dodaj sos do sałatki i wymieszaj.