Dodaj do farszu zamiast grzybów. Powstaną pierogi na Wigilię, które będą obłędne w smaku
Wydają się smaczniejsze z każdym kęsem, mimo że to połączenie może zadziwiać. W tej wariacji na temat pierogów z kapustą pozbywamy się grzybów, a dodajemy... twaróg. Natomiast samą kiszoną kapustę podmieniamy na świeżą białą główkę. O nic nie pytajcie, po prostu spróbujcie.
14.12.2023 14:08
Pierogi to danie, które od wieków jest nieodłącznym elementem polskiej tradycji świątecznej. W tym roku warto jednak spróbować czegoś nowego i przygotować pierogi z nieco innym, oryginalnym farszem. Wystarczy wprowadzić niewielką zmianę w składzie nadzienia, a na naszym świątecznym stole zagoszczą pierogi, które zaskoczą swoim smakiem i oryginalnością. Przedstawiamy prosty przepis na niezwykle smaczne pierogi z kapustą i twarogiem, które z pewnością zadowolą podniebienia wszystkich domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smaczny i oryginalny farsz na pierogi wigilijne. Pokochasz to połączenie
Pierogi z kapustą i twarogiem to oryginalna propozycja na domowe pierogi, które warto przygotować na święta Bożego Narodzenia. Smakują wyśmienicie i są łatwe w przygotowaniu - z pewnością zrobią furorę na wigilijnym stole. Pierogi z kapustą i twarogiem można podawać ze stopionym masłem lub kwaśną śmietaną.
Pierogi z kapustą i twarogiem to danie, które sprawdzi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Dzięki temu, że składniki są dostępne w sklepach przez cały rok, te pyszne domowe pierogi mogą stać się częścią naszego codziennego menu. Możemy przygotować je na obiad w ciągu zwykłego tygodnia, a nawet zrobić ich więcej i zamrozić na później. To doskonały pomysł na wegetariański obiad, który nasyci i dostarczy nam energii.
Zobacz także
Pierogi z kapustą i twarogiem. Przepis
Składniki:
CIASTO
- 300 g mąki pszennej,
- 150 ml letniej wody,
- szczypta soli.
FARSZ
- 250 g twarogu półtłustego lub chudego,
- 1 mała główka białej kapusty,
- 2 cebule,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Kapustę obierz z wierzchnich liści i pokrój na ćwiartki. Ugotują ją w osolonej wodzie do miękkości. Następnie wyjmij kapustę i posiekaj.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zeszkli. Do cebuli dodaj kapustę i smaż całość kilka minut, ciągle mieszając. Gotowe warzywa odstaw do ostygnięcia.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zeszkli. Do cebuli dodaj kapustę i smaż całość kilka minut, ciągle mieszając. Gotowe warzywa odstaw do ostygnięcia.
- Kiedy wystygną, dodaj do nich rozdrobniony twaróg, dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Następnie przygotuj ciasto na pierogi: przesiej mąkę, dodaj sól i cienką strużką dolewaj do mąki ciepłą wodę. Zacznij wyrabiać ciasto. Finalnie powinno odchodzić od rąk oraz być miękkie i elastyczne.
- Z ciasta uformuj kulę, przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw całość na 15 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wytnij kółka i na każde kółko z ciasta nałóż porcję farszu, po czym zlepić brzegi.
- Pierogi gotuj w osolonym wrzątku około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.