PrzepisBoże NarodzenieCo roku szwagierka piecze na święta. Zwykły makowiec nie ma z nim szans

Co roku szwagierka piecze na święta. Zwykły makowiec nie ma z nim szans

Seromakowiec
Seromakowiec
Źródło zdjęć: © YouTube | Sprint Cooking
05.12.2023 16:35

Czy jesteś wielbicielem sernika i makowca? Czy zdarza ci się mieć problem z wyborem między tymi dwoma pysznymi ciastami? Jeżeli tak, mamy dla ciebie idealne rozwiązanie. Przygotuj oba warianty w jednym naczyniu. Twoja rodzina z pewnością pokocha seromakowca. Bez względu na to, jak bardzo jesteś doświadczonym kucharzem, ten deser zawsze się udaje.

Każdy kęs tego wypieku dostarcza niezapomnianych doznań smakowych. Połączenie sernika i makowca to idealny wybór, zwłaszcza na święta Bożego Narodzenia. Faktem jest to, że seromakowiec wychodzi za każdym razem - w końcu nie trzeba go piec. W tym przepisie używa się herbatników i biszkoptów, co gwarantuje sukces. Ciasto jest tak pyszne, że każdy będzie się bił o dokładkę. Nic dziwnego, kiedy moja szwagierka je przygotowuje, znika bardzo szybko ze stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Seromakowiec robi się w kilka chwil, a efekt zawsze przechodzi najśmielsze oczekiwania. Ciasta nie trzeba długotrwale miksować ani piec. Ten deser możesz przygotować w każdej chwili, gdyż nie jest czasochłonny. Zdążysz zrobić ciasto nawet wieczorem przed pójściem spać.

Przepis na seromakowiec

Potrzebne składniki:

  • 100 g biszkoptów,
  • 250 g herbatników,
  • 3 duże jajka,
  • kilogram twarogu sernikowego,
  • 2 opakowania budyniu bez cukru,
  • 130 g mielonego maku,
  • 100 g cukru pudru,
  • 180 ml mleka (dodatkowo 30-40 ml do polewy),
  • 10 g cukru wanilinowego,
  • 200 g masła,
  • tabliczka czekolady.
Seromakowiec
Seromakowiec© YouTube | Sprint Cooking

Sposób przygotowania:

  1. Na początku wyłóż blachę herbatnikami. Rozrób budynie w mleku, jajka zaś rozbełtaj. Masło przełóż do garnka i rozpuść na małym ogniu, a następnie dodaj do niego cukier wanilinowy oraz cukier puder. Podgrzewaj miksturę.
  2. Gdy masa stanie się płynna, ściągnij ją z palnika i delikatnie połącz z twarogiem. Dodaj jajka i podgrzewaj masę, od czasu do czasu mieszając. Kiedy masa zacznie wrzeć, zgaś ogień i wlej rozpuszczony budyń.
  3. Ponownie podgrzej zawartość rondelka, by powstał gęsty krem. Cały czas mieszaj.
  4. Połowę masy przełóż do czystego naczynia. Do reszty dodaj mak, który możesz od razu wymieszać i podgrzać.
  5. Krem z makiem rozsmaruj w blaszce i przykryj go biszkoptami. Na to połóż krem serowy, całość przykryj herbatnikami. Ciasto ozdób roztopioną czekoladą. Seromakowiec ostudź i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także