Co roku szwagierka piecze na święta. Zwykły makowiec nie ma z nim szans
Czy jesteś wielbicielem sernika i makowca? Czy zdarza ci się mieć problem z wyborem między tymi dwoma pysznymi ciastami? Jeżeli tak, mamy dla ciebie idealne rozwiązanie. Przygotuj oba warianty w jednym naczyniu. Twoja rodzina z pewnością pokocha seromakowca. Bez względu na to, jak bardzo jesteś doświadczonym kucharzem, ten deser zawsze się udaje.
05.12.2023 16:35
Każdy kęs tego wypieku dostarcza niezapomnianych doznań smakowych. Połączenie sernika i makowca to idealny wybór, zwłaszcza na święta Bożego Narodzenia. Faktem jest to, że seromakowiec wychodzi za każdym razem - w końcu nie trzeba go piec. W tym przepisie używa się herbatników i biszkoptów, co gwarantuje sukces. Ciasto jest tak pyszne, że każdy będzie się bił o dokładkę. Nic dziwnego, kiedy moja szwagierka je przygotowuje, znika bardzo szybko ze stołu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Seromakowiec robi się w kilka chwil, a efekt zawsze przechodzi najśmielsze oczekiwania. Ciasta nie trzeba długotrwale miksować ani piec. Ten deser możesz przygotować w każdej chwili, gdyż nie jest czasochłonny. Zdążysz zrobić ciasto nawet wieczorem przed pójściem spać.
Przepis na seromakowiec
Potrzebne składniki:
- 100 g biszkoptów,
- 250 g herbatników,
- 3 duże jajka,
- kilogram twarogu sernikowego,
- 2 opakowania budyniu bez cukru,
- 130 g mielonego maku,
- 100 g cukru pudru,
- 180 ml mleka (dodatkowo 30-40 ml do polewy),
- 10 g cukru wanilinowego,
- 200 g masła,
- tabliczka czekolady.
Sposób przygotowania:
- Na początku wyłóż blachę herbatnikami. Rozrób budynie w mleku, jajka zaś rozbełtaj. Masło przełóż do garnka i rozpuść na małym ogniu, a następnie dodaj do niego cukier wanilinowy oraz cukier puder. Podgrzewaj miksturę.
- Gdy masa stanie się płynna, ściągnij ją z palnika i delikatnie połącz z twarogiem. Dodaj jajka i podgrzewaj masę, od czasu do czasu mieszając. Kiedy masa zacznie wrzeć, zgaś ogień i wlej rozpuszczony budyń.
- Ponownie podgrzej zawartość rondelka, by powstał gęsty krem. Cały czas mieszaj.
- Połowę masy przełóż do czystego naczynia. Do reszty dodaj mak, który możesz od razu wymieszać i podgrzać.
- Krem z makiem rozsmaruj w blaszce i przykryj go biszkoptami. Na to połóż krem serowy, całość przykryj herbatnikami. Ciasto ozdób roztopioną czekoladą. Seromakowiec ostudź i wstaw na kilka godzin do lodówki.