Ekspresowy sposób na lepienie pierogów. Zrobisz dużo i o połowę szybciej
Przygotowanie pierogów bez użycia szklanki i wałka? I co jeszcze, może bez mąki? Pomysły internetowych twórców kulinarnych nigdy nie przestaną nas zadziwiać. Okazuje się jednak, że w tym szaleństwie jest metoda. I chociaż aż trudno nam to przyznać, ten trik naprawdę działa...
04.12.2023 | aktual.: 04.12.2023 11:09
Ludzie gotujący dzielą się na dwie odrębne grupy. Tych, którzy uwielbiają lepić pierogi i odnajdują w tym coś w rodzaju sposobu na medytację, a także tych, którzy na samą myśl o tej czynności dostają skrętów żołądka i od razu pędzą do garmażerki, poddając się bez walki. Co ciekawe, jesteśmy w stanie zrozumieć i jednych, i drugich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Według nas odbiór procesu przygotowania domowych pierogów zależy od kilku czynników. Jeśli cała kolacja wigilijna została powierzona tylko nam, wtedy rzeczywiście lepienie pierożków staje się męczarnią i powodem do poddenerwowania. W innym przypadku naprawdę można to polubić. Dobra muzyka w tle, może jakiś film i można działać. A jeśli jeszcze znajdzie się jakiś sposób na przyspieszenie całej pracy, to już w ogóle jest cudnie. I właśnie o tym chcemy dzisiaj pomówić...
Pierogi w kilka chwil. Sposób rodem z internetu
Lepienie pierogów nie należy do najszybszych kulinarnych czynności. Wyrabianie ciasta, schładzanie, wałkowanie, tworzenie eleganckich wzorów w miejscu zlepienia... To nie jest coś, co zajmie kilka minut. W momencie, w którym chcemy maksymalnie przyspieszyć cały proces, trzeba szukać pomocy w miejscu, które słynie z kreatywności i... dozy zdrowego szaleństwa. To właśnie w odmętach sieci znaleźliśmy poradę, która zakłada ulepienie pierogów bez pomocy wałka i szklanki. Że co, że jak? Tak, to możliwe.
Według wspomnianego triku wystarczy wyrobić ciasto i uformować je w wałek. Następny krok to nie rozwałkowanie i wycinanie krążków szklanką, tylko urywanie z wałka kawałków ciasta i rozpłaszczanie ich w dłoni. I pewnie nie uwierzysz nam na słowo, ale jest to ten rzadki przypadek potwierdzający powiedzenie, że jeśli coś jest głupie, ale działa — to nie jest głupie.
Istnieje jeszcze jeden ciekawy trik na przyspieszenie lepienia pierogów. Tym razem dotyczy od dekoracyjnego zakończenia. Ktoś, kto nie ma w tym wprawy, może mieć z tym spory problem. Jak sobie poradzić? Odpowiedź brzmi: widelcem. Wystarczy odcisnąć go na skraju pierogów, w miejscu zlepienia. Powstałe prążki będą po ugotowaniu wyglądały naprawdę ładnie i estetycznie!