Ekspresowy sposób na lepienie pierogów. Zrobisz dużo i o połowę szybciej

Przygotowanie pierogów bez użycia szklanki i wałka? I co jeszcze, może bez mąki? Pomysły internetowych twórców kulinarnych nigdy nie przestaną nas zadziwiać. Okazuje się jednak, że w tym szaleństwie jest metoda. I chociaż aż trudno nam to przyznać, ten trik naprawdę działa...

Pierogi będą gotowe o wiele szybciej. Wystarczy jeden trikPierogi będą gotowe o wiele szybciej. Wystarczy jeden trik
Źródło zdjęć: © Canva | Elina Fairytale

Ludzie gotujący dzielą się na dwie odrębne grupy. Tych, którzy uwielbiają lepić pierogi i odnajdują w tym coś w rodzaju sposobu na medytację, a także tych, którzy na samą myśl o tej czynności dostają skrętów żołądka i od razu pędzą do garmażerki, poddając się bez walki. Co ciekawe, jesteśmy w stanie zrozumieć i jednych, i drugich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Według nas odbiór procesu przygotowania domowych pierogów zależy od kilku czynników. Jeśli cała kolacja wigilijna została powierzona tylko nam, wtedy rzeczywiście lepienie pierożków staje się męczarnią i powodem do poddenerwowania. W innym przypadku naprawdę można to polubić. Dobra muzyka w tle, może jakiś film i można działać. A jeśli jeszcze znajdzie się jakiś sposób na przyspieszenie całej pracy, to już w ogóle jest cudnie. I właśnie o tym chcemy dzisiaj pomówić...

Pierogi w kilka chwil. Sposób rodem z internetu

Lepienie pierogów nie należy do najszybszych kulinarnych czynności. Wyrabianie ciasta, schładzanie, wałkowanie, tworzenie eleganckich wzorów w miejscu zlepienia... To nie jest coś, co zajmie kilka minut. W momencie, w którym chcemy maksymalnie przyspieszyć cały proces, trzeba szukać pomocy w miejscu, które słynie z kreatywności i... dozy zdrowego szaleństwa. To właśnie w odmętach sieci znaleźliśmy poradę, która zakłada ulepienie pierogów bez pomocy wałka i szklanki. Że co, że jak? Tak, to możliwe.

Ekspresowe pierogi. Jak to zrobić?
Ekspresowe pierogi. Jak to zrobić? © Canva | Leung Cho Pan

Według wspomnianego triku wystarczy wyrobić ciasto i uformować je w wałek. Następny krok to nie rozwałkowanie i wycinanie krążków szklanką, tylko urywanie z wałka kawałków ciasta i rozpłaszczanie ich w dłoni. I pewnie nie uwierzysz nam na słowo, ale jest to ten rzadki przypadek potwierdzający powiedzenie, że jeśli coś jest głupie, ale działa — to nie jest głupie.

Istnieje jeszcze jeden ciekawy trik na przyspieszenie lepienia pierogów. Tym razem dotyczy od dekoracyjnego zakończenia. Ktoś, kto nie ma w tym wprawy, może mieć z tym spory problem. Jak sobie poradzić? Odpowiedź brzmi: widelcem. Wystarczy odcisnąć go na skraju pierogów, w miejscu zlepienia. Powstałe prążki będą po ugotowaniu wyglądały naprawdę ładnie i estetycznie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę