Ekspresowy sposób na lepienie pierogów. Zrobisz dużo i o połowę szybciej

Przygotowanie pierogów bez użycia szklanki i wałka? I co jeszcze, może bez mąki? Pomysły internetowych twórców kulinarnych nigdy nie przestaną nas zadziwiać. Okazuje się jednak, że w tym szaleństwie jest metoda. I chociaż aż trudno nam to przyznać, ten trik naprawdę działa...

Pierogi będą gotowe o wiele szybciej. Wystarczy jeden trikPierogi będą gotowe o wiele szybciej. Wystarczy jeden trik
Źródło zdjęć: © Canva | Elina Fairytale
SKOMENTUJ

Ludzie gotujący dzielą się na dwie odrębne grupy. Tych, którzy uwielbiają lepić pierogi i odnajdują w tym coś w rodzaju sposobu na medytację, a także tych, którzy na samą myśl o tej czynności dostają skrętów żołądka i od razu pędzą do garmażerki, poddając się bez walki. Co ciekawe, jesteśmy w stanie zrozumieć i jednych, i drugich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Według nas odbiór procesu przygotowania domowych pierogów zależy od kilku czynników. Jeśli cała kolacja wigilijna została powierzona tylko nam, wtedy rzeczywiście lepienie pierożków staje się męczarnią i powodem do poddenerwowania. W innym przypadku naprawdę można to polubić. Dobra muzyka w tle, może jakiś film i można działać. A jeśli jeszcze znajdzie się jakiś sposób na przyspieszenie całej pracy, to już w ogóle jest cudnie. I właśnie o tym chcemy dzisiaj pomówić...

Pierogi w kilka chwil. Sposób rodem z internetu

Lepienie pierogów nie należy do najszybszych kulinarnych czynności. Wyrabianie ciasta, schładzanie, wałkowanie, tworzenie eleganckich wzorów w miejscu zlepienia... To nie jest coś, co zajmie kilka minut. W momencie, w którym chcemy maksymalnie przyspieszyć cały proces, trzeba szukać pomocy w miejscu, które słynie z kreatywności i... dozy zdrowego szaleństwa. To właśnie w odmętach sieci znaleźliśmy poradę, która zakłada ulepienie pierogów bez pomocy wałka i szklanki. Że co, że jak? Tak, to możliwe.

Ekspresowe pierogi. Jak to zrobić?
Ekspresowe pierogi. Jak to zrobić? © Canva | Leung Cho Pan

Według wspomnianego triku wystarczy wyrobić ciasto i uformować je w wałek. Następny krok to nie rozwałkowanie i wycinanie krążków szklanką, tylko urywanie z wałka kawałków ciasta i rozpłaszczanie ich w dłoni. I pewnie nie uwierzysz nam na słowo, ale jest to ten rzadki przypadek potwierdzający powiedzenie, że jeśli coś jest głupie, ale działa — to nie jest głupie.

Istnieje jeszcze jeden ciekawy trik na przyspieszenie lepienia pierogów. Tym razem dotyczy od dekoracyjnego zakończenia. Ktoś, kto nie ma w tym wprawy, może mieć z tym spory problem. Jak sobie poradzić? Odpowiedź brzmi: widelcem. Wystarczy odcisnąć go na skraju pierogów, w miejscu zlepienia. Powstałe prążki będą po ugotowaniu wyglądały naprawdę ładnie i estetycznie!

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki