Jak pierogi robi Magda Gessler? Siła tkwi w zachwycającej prostocie

Jak pierogi robi Magda Gessler? Słynna restauratorka posługuje się najprostszym, staropolskim przepisem, który nigdy nie zawodzi. Chcesz zachwycić domowników? Śmiało korzystaj!

Obrazekcanva.com
Agnieszka
Obrazek
Pierogi - Pyszności; Foto canva.com

Pierogi to przepyszna polska potrawa. Jemy ją na słodko lub na słono. Dzięki temu idealnie sprawdza się jako główne danie obiadowe bądź lekki deser. W zależności od własnych preferencji farsz na pierogi może zawierać kapustę, mięso, ser, czy owoce - pomysłów jest nieskończoność. Jednak kluczem do perfekcyjnych pierogów jest dobrze przygotowane ciasto.

Przepis na dobre ciasto do pierogów jest bardzo ważny. To właśnie ciasto sprawa że, nasze pierogi rozpływają się w ustach. Magda Gessler podzieliła się z nami wyjątkową recepturą, dzięki której uzyskasz delikatne, pyszne ciasto.

Jak pierogi robi Magda Gessler?

Jak pierogi robi Magda Gessler

Składniki:

  • 0,5 kg
  • 200 ml wrzącej wody
  • szczypta

Sposób wykonania ciasta na pierogi:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i 100 ml wrzątku. Następnie dokładnie wymieszaj składniki. Powstałe ciasto przełóż na stolnicę.
  2. W kolejnym etapie wyrabiaj ciasto na stolnicy. Powoli dodawaj pozostałą ilość gorącej wody ( 100 ml), cały czas wyrabiając ciasto.
  3. Gotowe ciasto powinno być delikatne, elastyczne. Nie może kleić się do rąk. Następnie przykryj ciasto ściereczką lub zawiń w folię do żywności i odłóż je na około 10 -15 minut.
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Następnie wycinaj kółka, na które będziesz nakładać farsz. Do wycinania kółek polecamy użyć szklanki lub specjalnych foremek.
  5. Pierogi wrzucaj do dużego garnka z gotującą się wodą. Pamiętaj, aby przed zagotowaniem wody, odpowiednio ją dosolić.
  6. Podczas gotowania pierogów najlepiej zmniejsz ogień. Gdy gotowe pierogi wypłyną na powierzchnię wody, gotuj jeszcze chwilę i wyłóż je na talerz.

Pierogi podawaj według uznania. Jeśli przygotowujesz je w postaci deseru, to idealnie sprawdzi się dodatek słodkiej śmietanki. Natomiast w przypadku pierogów w wersji na słono, polecamy posypać je zeszkloną cebulą lub skwarkami boczku.

Od dzisiaj twoje pierogi będą rozpływać się w ustach! Sprawdź nasze 3 sposoby na przygotowanie tego pysznego dania:

Wybrane dla Ciebie
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach