PrzepisBoże NarodzenieNa Śląsku zamiast sałatki jarzynowej, serwują szałot. Przepis zdradził Remigiusz Rączka

Na Śląsku zamiast sałatki jarzynowej, serwują szałot. Przepis zdradził Remigiusz Rączka

Na Śląsku zamiast sałatki jarzynowej, serwują szałot.
Na Śląsku zamiast sałatki jarzynowej, serwują szałot.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
15.12.2023 08:05

Szałot to śląski klasyk, którego nie może zabraknąć na żadnym odświętnym stole. To połączenie ziemniaków, boczku, kiełbasy i śledzia, które zachwyca smakiem i aromatem. Remigiusz Rączka podzielił się swoim przepisem.

Na ziemi śląskiej, zamiast klasycznej sałatki jarzynowej, króluje szałot - wyjątkowa odmiana śląskiej sałatki ziemniaczanej, wzbogacona o boczek, kiełbasę i nieoczekiwanego gościa, jakim jest śledź. To nieodłączny element każdego geburstagu (urodzin) i stołu pełnego świątecznych przysmaków. Oto sprawdzony przepis polecony przez Remigiusza Rączkę, który odsłoni przed wami tajniki tego tradycyjnego dania. Gotowi na kulinarne doznania prosto z serca Śląska?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szałot według przepisu Remigiusza Rączki

Remigiusz Rączka, znany miłośnik kulinarnych tradycji, uchylił rąbka tajemnicy swojego sprawdzonego przepisu na szałot. Oto czego potrzebujesz, aby przygotować to wyjątkowe danie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, wystudzonych i obranych,
  • 2-3 płaty śledzia typu matias,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 kiełbasy śląskie,
  • 200 g boczku wędzonego parzonego,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 1/4 szklanki wody spod ogórków lub więcej do smaku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę i wrzuć do dużej miski.
  2. Boczek również pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Następnie dodaj go do ziemniaków, mieszając dokładnie.
  3. Śledzie, ogórki i cebule posiekaj w drobną kosteczkę, a kiełbasę pokrój na półplasterki. Wszystko dodaj do miski z ziemniakami i boczkiem.
  4. Do sałatki dodaj wodę spod ogórków, przypraw solą i pieprzem, pamiętając, że śledzie, ogórki i wędliny już są dość słone.
  5. Wymieszaj sałatkę, a następnie odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki się idealnie połączył

Ze względu na surową cebulę sałatkę należy zjeść tego samego dnia i nie przechowywać resztek.

Wskazówki:

  • Aby sałatka była bardziej wyrazista, możesz dodać do niej więcej boczku lub kiełbasy.
  • Jeśli chcesz, możesz dodać do sałatki również gotowane jajka, marchew i groszek zielony.
  • Szałot możesz podawać z pieczywem, chrupiącymi warzywami lub jako dodatek do grillowanych mięs.

Szałot to idealna sałatka na rodzinne uroczystości. Jej smak z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także