Na Śląsku zamiast sałatki jarzynowej, serwują szałot. Przepis zdradził Remigiusz Rączka
Szałot to śląski klasyk, którego nie może zabraknąć na żadnym odświętnym stole. To połączenie ziemniaków, boczku, kiełbasy i śledzia, które zachwyca smakiem i aromatem. Remigiusz Rączka podzielił się swoim przepisem.
Na ziemi śląskiej, zamiast klasycznej sałatki jarzynowej, króluje szałot - wyjątkowa odmiana śląskiej sałatki ziemniaczanej, wzbogacona o boczek, kiełbasę i nieoczekiwanego gościa, jakim jest śledź. To nieodłączny element każdego geburstagu (urodzin) i stołu pełnego świątecznych przysmaków. Oto sprawdzony przepis polecony przez Remigiusza Rączkę, który odsłoni przed wami tajniki tego tradycyjnego dania. Gotowi na kulinarne doznania prosto z serca Śląska?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!
Szałot według przepisu Remigiusza Rączki
Remigiusz Rączka, znany miłośnik kulinarnych tradycji, uchylił rąbka tajemnicy swojego sprawdzonego przepisu na szałot. Oto czego potrzebujesz, aby przygotować to wyjątkowe danie.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, wystudzonych i obranych,
- 2-3 płaty śledzia typu matias,
- 2 średnie cebule,
- 2 kiełbasy śląskie,
- 200 g boczku wędzonego parzonego,
- 2-3 ogórki kiszone,
- 1/4 szklanki wody spod ogórków lub więcej do smaku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki pokrój w grubą kostkę i wrzuć do dużej miski.
- Boczek również pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Następnie dodaj go do ziemniaków, mieszając dokładnie.
- Śledzie, ogórki i cebule posiekaj w drobną kosteczkę, a kiełbasę pokrój na półplasterki. Wszystko dodaj do miski z ziemniakami i boczkiem.
- Do sałatki dodaj wodę spod ogórków, przypraw solą i pieprzem, pamiętając, że śledzie, ogórki i wędliny już są dość słone.
- Wymieszaj sałatkę, a następnie odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki się idealnie połączył
Ze względu na surową cebulę sałatkę należy zjeść tego samego dnia i nie przechowywać resztek.
Wskazówki:
- Aby sałatka była bardziej wyrazista, możesz dodać do niej więcej boczku lub kiełbasy.
- Jeśli chcesz, możesz dodać do sałatki również gotowane jajka, marchew i groszek zielony.
- Szałot możesz podawać z pieczywem, chrupiącymi warzywami lub jako dodatek do grillowanych mięs.
Szałot to idealna sałatka na rodzinne uroczystości. Jej smak z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.