Ta sałatka jest najlepsza na święta. Zrób, a będzie hitem w twoim domu

Chociaż do świąt został niecały miesiąc i mamy trochę czasu na przygotowania, to warto pomyśleć o tym, co chcemy zaserwować na świątecznym stole. Dobrym pomysłem jest lekka sałatka z kapusty pekińskiej. Będzie świetnym dodatkiem do tradycyjnych dań i urozmaici ich klasyczny smak oraz aromat.

Zastawiony stół świątecznyZastawiony stół świąteczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | petroos
Paulina Hermann

Ta sałatka jest wyjątkowa. Łączy w sobie lekkie warzywa z szynką oraz wyrazisty serowy aromat. Całość dopełnia suszona żurawina, która nadaje przystawce odrobinę słodyczy. Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko i nie trzeba posiadać ogromnych zdolności kulinarnych. Chociaż nie jest klasyczną przystawką, to warto dać jej szansę. Zaserwuj przystawkę na świątecznym stole i zobacz, jak szybko z niego znika. Będzie świetnie pasowała do mięs, ale możesz też ją jeść po prostu ze świeżym chlebem. Nie ma tutaj tak naprawdę żadnych ograniczeń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuje! Czego chcieć więcej?

Sałatka świąteczna - przepis

Przygotowywania zacznij od zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne składniki. Są to:

  • średnia główka kapusty pekińskiej,
  • czerwona papryka,
  • mała czerwona cebula,
  • 150 g ulubionej szynki,
  • 120 g sera cheddar,
  • garść suszonej żurawiny.

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • łyżka majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • sok z cytryny,
  • szczypta pieprzu.
Sałatka
Sałatka © Pixabay

Sposób przygotowania:

  1. Bardzo drobno poszatkuj kapustę pekińską. Ser, szynkę oraz paprykę pokrój w cienkie paski, zaś cebulę w piórka. Tak przygotowane składniki przełóż do miski.
  2. Teraz czas na przygotowanie sosu. Do miseczki włóż majonez, jogurt grecki, musztardę, miód, wlej sok z cytryny i dosyp pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  3. Dip wlej do sałatki i wymieszaj. Na sam koniec wrzuć trochę suszonej żurawiny. Sałatka świąteczna jest już gotowa i możesz ją od razu podać. Dobrym pomysłem jest też wstawienie jej na godzinę do lodówki, by smaki się dobrze ze sobą połączyły. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości