Ta sałatka jest najlepsza na święta. Zrób, a będzie hitem w twoim domu

Chociaż do świąt został niecały miesiąc i mamy trochę czasu na przygotowania, to warto pomyśleć o tym, co chcemy zaserwować na świątecznym stole. Dobrym pomysłem jest lekka sałatka z kapusty pekińskiej. Będzie świetnym dodatkiem do tradycyjnych dań i urozmaici ich klasyczny smak oraz aromat.

Zastawiony stół świątecznyZastawiony stół świąteczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | petroos
Paulina Hermann

Ta sałatka jest wyjątkowa. Łączy w sobie lekkie warzywa z szynką oraz wyrazisty serowy aromat. Całość dopełnia suszona żurawina, która nadaje przystawce odrobinę słodyczy. Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko i nie trzeba posiadać ogromnych zdolności kulinarnych. Chociaż nie jest klasyczną przystawką, to warto dać jej szansę. Zaserwuj przystawkę na świątecznym stole i zobacz, jak szybko z niego znika. Będzie świetnie pasowała do mięs, ale możesz też ją jeść po prostu ze świeżym chlebem. Nie ma tutaj tak naprawdę żadnych ograniczeń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuje! Czego chcieć więcej?

Sałatka świąteczna - przepis

Przygotowywania zacznij od zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne składniki. Są to:

  • średnia główka kapusty pekińskiej,
  • czerwona papryka,
  • mała czerwona cebula,
  • 150 g ulubionej szynki,
  • 120 g sera cheddar,
  • garść suszonej żurawiny.

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • łyżka majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • sok z cytryny,
  • szczypta pieprzu.
Sałatka
Sałatka © Pixabay

Sposób przygotowania:

  1. Bardzo drobno poszatkuj kapustę pekińską. Ser, szynkę oraz paprykę pokrój w cienkie paski, zaś cebulę w piórka. Tak przygotowane składniki przełóż do miski.
  2. Teraz czas na przygotowanie sosu. Do miseczki włóż majonez, jogurt grecki, musztardę, miód, wlej sok z cytryny i dosyp pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  3. Dip wlej do sałatki i wymieszaj. Na sam koniec wrzuć trochę suszonej żurawiny. Sałatka świąteczna jest już gotowa i możesz ją od razu podać. Dobrym pomysłem jest też wstawienie jej na godzinę do lodówki, by smaki się dobrze ze sobą połączyły. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska