PrzepisBoże NarodzenieTa sałatka jest najlepsza na święta. Zrób, a będzie hitem w twoim domu

Ta sałatka jest najlepsza na święta. Zrób, a będzie hitem w twoim domu

Zastawiony stół świąteczny
Zastawiony stół świąteczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | petroos

30.11.2023 14:36, aktual.: 30.11.2023 17:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż do świąt został niecały miesiąc i mamy trochę czasu na przygotowania, to warto pomyśleć o tym, co chcemy zaserwować na świątecznym stole. Dobrym pomysłem jest lekka sałatka z kapusty pekińskiej. Będzie świetnym dodatkiem do tradycyjnych dań i urozmaici ich klasyczny smak oraz aromat.

Ta sałatka jest wyjątkowa. Łączy w sobie lekkie warzywa z szynką oraz wyrazisty serowy aromat. Całość dopełnia suszona żurawina, która nadaje przystawce odrobinę słodyczy. Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko i nie trzeba posiadać ogromnych zdolności kulinarnych. Chociaż nie jest klasyczną przystawką, to warto dać jej szansę. Zaserwuj przystawkę na świątecznym stole i zobacz, jak szybko z niego znika. Będzie świetnie pasowała do mięs, ale możesz też ją jeść po prostu ze świeżym chlebem. Nie ma tutaj tak naprawdę żadnych ograniczeń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka świąteczna - przepis

Przygotowywania zacznij od zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne składniki. Są to:

  • średnia główka kapusty pekińskiej,
  • czerwona papryka,
  • mała czerwona cebula,
  • 150 g ulubionej szynki,
  • 120 g sera cheddar,
  • garść suszonej żurawiny.

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • łyżka majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • sok z cytryny,
  • szczypta pieprzu.
Sałatka
Sałatka© Pixabay

Sposób przygotowania:

  1. Bardzo drobno poszatkuj kapustę pekińską. Ser, szynkę oraz paprykę pokrój w cienkie paski, zaś cebulę w piórka. Tak przygotowane składniki przełóż do miski.
  2. Teraz czas na przygotowanie sosu. Do miseczki włóż majonez, jogurt grecki, musztardę, miód, wlej sok z cytryny i dosyp pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  3. Dip wlej do sałatki i wymieszaj. Na sam koniec wrzuć trochę suszonej żurawiny. Sałatka świąteczna jest już gotowa i możesz ją od razu podać. Dobrym pomysłem jest też wstawienie jej na godzinę do lodówki, by smaki się dobrze ze sobą połączyły. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także