PoradyMagdzie Gessler aż włos się jeży. Nigdy nie dodawaj tego do sałatki jarzynowej

Magdzie Gessler aż włos się jeży. Nigdy nie dodawaj tego do sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa to królowa wszystkich imprez i uroczystości. Magda Gessler zdradziła, jakie składniki są w niej po prostu niedopuszczalne.

Banan- Pyszności; źródło Canva, instagram magdagessler_official
Banan- Pyszności; źródło Canva, instagram magdagessler_official
Ewa

31.03.2023 13:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sałatka jarzynowa to jedna z najpopularniejszych przystawek na polskich stołach. Łączy w sobie najważniejsze i najpopularniejsze warzywa, jak marchewkę, ziemniaki, pietruszkę czy groszek. Dzięki dodatkowi majonezu i delikatnym przyprawom ta sałatka idealnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs, chociaż świetnie smakuje też jako samodzielna potrawa. Nie ma w sobie równych na świątecznym stole.

Sałatka jarzynowa - jakie składniki?

Sałatka jarzynowa to połączenie warzyw gotowanych i konserwowych z majonezem. Składniki sałatki mogą się różnić w zależności od przepisu i regionu, ale zazwyczaj zawierają ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, groszek konserwowy, a także jajka gotowane na twardo, ogórki kiszone lub konserwowe, majonez i przyprawy.

Każda gospodyni czy gospodarz dodaje jednak coś od siebie, dzięki czemu ta sałatka w każdym domu smakuje inaczej. Zamiast majonezu dodaje się często też jogurt naturalny lub grecki, aby nieco odchudzić tę popularną przystawkę. Na Górnym Śląsku odpowiednikiem sałatki jarzynowej jest szałot, w którym często znajdziemy posiekane filety śledziowe.

Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności/ źródło: Canva
Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności/ źródło: Canva

Magda Gessler, znana restauratorka, zabrała głos w sprawie uwielbianego przez Polaków dania. Wśród listy składników niedopuszczalnych dla gwiazdy widnieje cebula. Magda Gessler mówi, że błyskawicznie niweluje ona smak całego dania, dominuje i zdecydowanie psuje całą pracę, jaką włożyliśmy w przygotowanie potrawy.

Sałatka jarzynowa, żeby była dobra i dla dzieci, i dla dorosłych, moim zdaniem – nie powinna mieć cebuli. Cebula powinna być oddzielnie, ponieważ nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli ją dołożymy dzień wcześniej, to potem, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy - tłumaczy restauratorka w wywiadzie dla portalu viva.pl.

Jakie składniki wybiera Magda Gessler? Przepis na sałatkę jarzynową

Magda Gessler używa śląskich ziemniaków zamiast cebuli, co może być dla wielu z nas zaskoczeniem. Te ziemniaki są niezwykłe ze względu na to, że nie mają mączystej konsystencji, co sprawia, że świetnie smakują w sałatkach. Jarzyny gotuje samodzielnie, nie sięga po gotowce z supermarketów.

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki
  • ogórki kiszone
  • grzybki kurki
  • jabłka
  • jaja na twardo
  • seler
  • pietruszka korzeń
  • marchewka
  • groszek konserwowy
  • majonez
  • chrzan
  • ostra musztarda
  • sól, pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz i ugotuj w rosole, aby zyskały wyjątkowy smak.
  2. Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę. Dodaj posiekane ogórki, odsączony groszek i grzybki.
  3. Połącz majonez z chrzanem i musztardą. Powstały sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.

Najlepszy przepis na sałatkę jarzynową wraz z pomysłami na efektowne serwowanie znajdziesz na naszym kanale YouTube