Sałatka jarzynowa od Magdy Gessler pobiła swój rekord cenowy. Ludzie robią wielkie oczy
Sałatka jarzynowa od Magdy Gessler to przysmak, którego cena może przyprawić o zawrót głowy. Świąteczny klasyk kosztuje fortunę.
17.03.2023 | aktual.: 17.03.2023 14:58
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc coraz częściej i poważniej myślimy o przygotowaniach. Coraz popularniejszym rozwiązaniem jest zamówienie świątecznych potraw z restauracji. Dzięki temu unikamy długiego stania w kuchni i jeżdżenia po sklepach w poszukiwaniu składników. Wygoda ma jednak swoją cenę, w szczególności w restauracji należącej do Magdy Gessler.
Zobacz także
Sałatka jarzynowa od Magdy Gessler
Jednym z flagowych projektów Magdy Gessler jest jej restauracja "U Fukiera" na Starym Mieście w Warszawie. Lokal corocznie oferuje catering świąteczny z najpopularniejszymi daniami. W okresie przygotowań do świąt wielkanocnych nie mogło zabraknąć kultowej sałatki jarzynowej. Do gotowanych warzyw kucharze dodali własnoręcznie przygotowaną musztardę, a smak podkręcili marynowanymi grzybkami.
Jeśli w tym roku chcesz postawić na sałatkę jarzynową od znanej restauratorki, to musisz przygotować gruby portfel. Za słoik z 300 gramami sałatki musisz zapłacić aż 41 złotych. Skład jest prosty: seler, marchewka, ogórek kiszony, groszek zielony, marynowane grzyby, wiejskie jajka, ziemniaki, jabłko, por, majonez, musztarda oraz pieprz i sól. Chociaż marynowane grzyby należą do droższych, to pozostałe składniki wydają się być relatywnie niedrogie i łatwo dostępne. Skąd więc taka cena?
Catering świąteczny u Fukiera
Nie jest wielką tajemnicą, że do ceny produktów doliczona jest również marża oraz opłata "za nazwisko". Produkty sygnowane przez gwiazdy zwykle kosztują więcej. Warto też podkreślić, że prosty skład zdecydowanie działa na plus wyrobu z restauracji Magdy Gessler - nie ma tam ulepszczaczy i wzmacniaczy smaku, a jedynie naturalne produkty.
Przepis na świąteczną sałatką jarzynową wraz ze sposobami podania znajdziesz na naszym kanale YouTube