PoradyProsty trik Magdy Gessler na lepszą sałatkę jarzynową. Wystarczy, że pominiesz jeden składnik

Prosty trik Magdy Gessler na lepszą sałatkę jarzynową. Wystarczy, że pominiesz jeden składnik

Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów, uwielbiana za smak, prostotę i bezpretensjonalność. Czy mogłaby być jeszcze lepsza? Owszem! Wypróbuj niezawodną metodę Magdy Gessler na sałatkę jarzynową. Wystarczy zrezygnować z jednego składnika.

Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności/ źródło: Canva
Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności/ źródło: Canva

16.03.2023 09:55

Sałatka jarzynowa. Klasyka obroni się sama

Połączenie kilku prostych i łatwo dostępnych składników wystarczyło, by rozkochać podniebienia pokoleń Polaków. Sałatka jarzynowa jest znana i przygotowywana od dekad w polskich domach, jednak jej największa popularność przypada na lata 80. i 70. XX w., ponieważ wtedy była szeroko rozpowszechniania w zakładach gastronomicznych. I choć każda gospodyni ma swój unikalny patent na sałatkę jarzynową, jej podstawowy skład jest niezmienny:

    • ziemniaki,
    • marchewka,
    • pietruszka,
    • jaja,
    • ogórki kiszone,
    • cebula,
    • jabłka,
    • zielony groszek,
    • majonez.

Uznaje się też, że najlepsza sałatka jarzynowa to ta przygotowywana z warzyw gotowanych wcześniej w rosole.

Obraz

Trik Magdy Gessler na lepszą sałatkę jarzynową. Pomiń jeden składnik

Okazuje się, że sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza: wystarczy nie dodawać do niej cebuli. To metoda stosowana przez Magdę Gessler. Jak podkreśla popularna restauratorka, po pierwsze - nie każdy jest smakoszem cebuli - dość ostre w smaku warzywo skutecznie może odstraszyć dzieci od spróbowania sałatki z tym dodatkiem. Po drugie - cebula ma też mocny zapach, który najczęściej dominuje nad sałatką i rozchodzi się również po lodówce.

O czym jeszcze pamiętać, przygotowując sałatkę jarzynową?

  • nie krój składników zbyt drobno; pamiętaj o zasadzie mówiącej, że warzywa nie powinny być pokrojone drobniej niż ziarnko groszku;
  • dokładnie odciśnij ogórki przed dodaniem do sałatki;
  • jeśli samodzielnie przygotowujesz majonez do sałatki, sparz wcześniej jaja (ze względu na możliwą obecność bakterii salmonelli);
  • majonez dodawaj do sałatki tuż przed podaniem; sos dodany wcześniej może przyspieszyć psucie się sałatki;
  • sałatka jarzynowa nadaje się do spożycia do 48 godzin od przygotowania.
Obraz

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 1,5 puszki zielonego groszku
  • 1 duże jabłko
  • 6 ziemniaków
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 4 małe kiszone pomidory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 400 g majonezu
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Ugotuj warzywa al dente w osolonej wodzie i pokrój w drobną kostkę, a następnie połącz w misce wszystkie składniki.

Zobacz przepis na Imprezową Siódemkę, sałatkę która jest stworzona do dzielenia: 

Wybrane dla Ciebie