Prosty trik Magdy Gessler na lepszą sałatkę jarzynową. Wystarczy, że pominiesz jeden składnik

Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów, uwielbiana za smak, prostotę i bezpretensjonalność. Czy mogłaby być jeszcze lepsza? Owszem! Wypróbuj niezawodną metodę Magdy Gessler na sałatkę jarzynową. Wystarczy zrezygnować z jednego składnika.

Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności/ źródło: CanvaLekka sałatka jarzynowa- Pyszności/ źródło: Canva

Sałatka jarzynowa. Klasyka obroni się sama

Połączenie kilku prostych i łatwo dostępnych składników wystarczyło, by rozkochać podniebienia pokoleń Polaków. Sałatka jarzynowa jest znana i przygotowywana od dekad w polskich domach, jednak jej największa popularność przypada na lata 80. i 70. XX w., ponieważ wtedy była szeroko rozpowszechniania w zakładach gastronomicznych. I choć każda gospodyni ma swój unikalny patent na sałatkę jarzynową, jej podstawowy skład jest niezmienny:

    • ziemniaki,
    • marchewka,
    • pietruszka,
    • jaja,
    • ogórki kiszone,
    • cebula,
    • jabłka,
    • zielony groszek,
    • majonez.

Uznaje się też, że najlepsza sałatka jarzynowa to ta przygotowywana z warzyw gotowanych wcześniej w rosole.

Sałatka jarzynowa w wielkanocnym wydaniu

Trik Magdy Gessler na lepszą sałatkę jarzynową. Pomiń jeden składnik

Okazuje się, że sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza: wystarczy nie dodawać do niej cebuli. To metoda stosowana przez Magdę Gessler. Jak podkreśla popularna restauratorka, po pierwsze - nie każdy jest smakoszem cebuli - dość ostre w smaku warzywo skutecznie może odstraszyć dzieci od spróbowania sałatki z tym dodatkiem. Po drugie - cebula ma też mocny zapach, który najczęściej dominuje nad sałatką i rozchodzi się również po lodówce.

O czym jeszcze pamiętać, przygotowując sałatkę jarzynową?

  • nie krój składników zbyt drobno; pamiętaj o zasadzie mówiącej, że warzywa nie powinny być pokrojone drobniej niż ziarnko groszku;
  • dokładnie odciśnij ogórki przed dodaniem do sałatki;
  • jeśli samodzielnie przygotowujesz majonez do sałatki, sparz wcześniej jaja (ze względu na możliwą obecność bakterii salmonelli);
  • majonez dodawaj do sałatki tuż przed podaniem; sos dodany wcześniej może przyspieszyć psucie się sałatki;
  • sałatka jarzynowa nadaje się do spożycia do 48 godzin od przygotowania.
Sałatka jarzynowa w wielkanocnym wydaniu

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 1,5 puszki zielonego groszku
  • 1 duże jabłko
  • 6 ziemniaków
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 4 małe kiszone pomidory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 400 g majonezu
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Ugotuj warzywa al dente w osolonej wodzie i pokrój w drobną kostkę, a następnie połącz w misce wszystkie składniki.

Zobacz przepis na Imprezową Siódemkę, sałatkę która jest stworzona do dzielenia: 

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀