Prosty trik Magdy Gessler na lepszą sałatkę jarzynową. Wystarczy, że pominiesz jeden składnik
Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów, uwielbiana za smak, prostotę i bezpretensjonalność. Czy mogłaby być jeszcze lepsza? Owszem! Wypróbuj niezawodną metodę Magdy Gessler na sałatkę jarzynową. Wystarczy zrezygnować z jednego składnika.
16.03.2023 09:55
Sałatka jarzynowa. Klasyka obroni się sama
Połączenie kilku prostych i łatwo dostępnych składników wystarczyło, by rozkochać podniebienia pokoleń Polaków. Sałatka jarzynowa jest znana i przygotowywana od dekad w polskich domach, jednak jej największa popularność przypada na lata 80. i 70. XX w., ponieważ wtedy była szeroko rozpowszechniania w zakładach gastronomicznych. I choć każda gospodyni ma swój unikalny patent na sałatkę jarzynową, jej podstawowy skład jest niezmienny:
- ziemniaki,
- marchewka,
- pietruszka,
- jaja,
- ogórki kiszone,
- cebula,
- jabłka,
- zielony groszek,
- majonez.
Uznaje się też, że najlepsza sałatka jarzynowa to ta przygotowywana z warzyw gotowanych wcześniej w rosole.
Trik Magdy Gessler na lepszą sałatkę jarzynową. Pomiń jeden składnik
Okazuje się, że sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza: wystarczy nie dodawać do niej cebuli. To metoda stosowana przez Magdę Gessler. Jak podkreśla popularna restauratorka, po pierwsze - nie każdy jest smakoszem cebuli - dość ostre w smaku warzywo skutecznie może odstraszyć dzieci od spróbowania sałatki z tym dodatkiem. Po drugie - cebula ma też mocny zapach, który najczęściej dominuje nad sałatką i rozchodzi się również po lodówce.
O czym jeszcze pamiętać, przygotowując sałatkę jarzynową?
- nie krój składników zbyt drobno; pamiętaj o zasadzie mówiącej, że warzywa nie powinny być pokrojone drobniej niż ziarnko groszku;
- dokładnie odciśnij ogórki przed dodaniem do sałatki;
- jeśli samodzielnie przygotowujesz majonez do sałatki, sparz wcześniej jaja (ze względu na możliwą obecność bakterii salmonelli);
- majonez dodawaj do sałatki tuż przed podaniem; sos dodany wcześniej może przyspieszyć psucie się sałatki;
- sałatka jarzynowa nadaje się do spożycia do 48 godzin od przygotowania.
Zobacz także
Składniki:
- 6 marchewek
- 1,5 puszki zielonego groszku
- 1 duże jabłko
- 6 ziemniaków
- 4 małe ogórki konserwowe
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 4 małe kiszone pomidory
- 1 pęczek natki pietruszki
- 400 g majonezu
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Ugotuj warzywa al dente w osolonej wodzie i pokrój w drobną kostkę, a następnie połącz w misce wszystkie składniki.
Zobacz przepis na Imprezową Siódemkę, sałatkę która jest stworzona do dzielenia: