Prosty trik Magdy Gessler na lepszą sałatkę jarzynową. Wystarczy, że pominiesz jeden składnik

Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów, uwielbiana za smak, prostotę i bezpretensjonalność. Czy mogłaby być jeszcze lepsza? Owszem! Wypróbuj niezawodną metodę Magdy Gessler na sałatkę jarzynową. Wystarczy zrezygnować z jednego składnika.

Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności/ źródło: CanvaLekka sałatka jarzynowa- Pyszności/ źródło: Canva

Sałatka jarzynowa. Klasyka obroni się sama

Połączenie kilku prostych i łatwo dostępnych składników wystarczyło, by rozkochać podniebienia pokoleń Polaków. Sałatka jarzynowa jest znana i przygotowywana od dekad w polskich domach, jednak jej największa popularność przypada na lata 80. i 70. XX w., ponieważ wtedy była szeroko rozpowszechniania w zakładach gastronomicznych. I choć każda gospodyni ma swój unikalny patent na sałatkę jarzynową, jej podstawowy skład jest niezmienny:

    • ziemniaki,
    • marchewka,
    • pietruszka,
    • jaja,
    • ogórki kiszone,
    • cebula,
    • jabłka,
    • zielony groszek,
    • majonez.

Uznaje się też, że najlepsza sałatka jarzynowa to ta przygotowywana z warzyw gotowanych wcześniej w rosole.

Sałatka jarzynowa w wielkanocnym wydaniu

Trik Magdy Gessler na lepszą sałatkę jarzynową. Pomiń jeden składnik

Okazuje się, że sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza: wystarczy nie dodawać do niej cebuli. To metoda stosowana przez Magdę Gessler. Jak podkreśla popularna restauratorka, po pierwsze - nie każdy jest smakoszem cebuli - dość ostre w smaku warzywo skutecznie może odstraszyć dzieci od spróbowania sałatki z tym dodatkiem. Po drugie - cebula ma też mocny zapach, który najczęściej dominuje nad sałatką i rozchodzi się również po lodówce.

O czym jeszcze pamiętać, przygotowując sałatkę jarzynową?

  • nie krój składników zbyt drobno; pamiętaj o zasadzie mówiącej, że warzywa nie powinny być pokrojone drobniej niż ziarnko groszku;
  • dokładnie odciśnij ogórki przed dodaniem do sałatki;
  • jeśli samodzielnie przygotowujesz majonez do sałatki, sparz wcześniej jaja (ze względu na możliwą obecność bakterii salmonelli);
  • majonez dodawaj do sałatki tuż przed podaniem; sos dodany wcześniej może przyspieszyć psucie się sałatki;
  • sałatka jarzynowa nadaje się do spożycia do 48 godzin od przygotowania.
Sałatka jarzynowa w wielkanocnym wydaniu

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 1,5 puszki zielonego groszku
  • 1 duże jabłko
  • 6 ziemniaków
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 4 małe kiszone pomidory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 400 g majonezu
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Ugotuj warzywa al dente w osolonej wodzie i pokrój w drobną kostkę, a następnie połącz w misce wszystkie składniki.

Zobacz przepis na Imprezową Siódemkę, sałatkę która jest stworzona do dzielenia: 

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę