Biały nalot na ogórkach kiszonych. Wiele osób się go obawia. Słusznie?

Pragniemy dzisiaj rozwiązać odwieczny dylemat: czy biały nalot na ogórkach kiszonych to pleśń, czy normalny objaw fermentacji? Odpowiedź jest jednoznaczna, a jeśli przepadasz za kiszonkami, to jej poznanie jest absolutnie konieczne.

Obrazekbiały nalot na ogórkach kiszonych - Pyszności; foto: Canva

Ogórki kiszone to pierwszy przysmak, za którym zaczynamy tęsknić podczas dłuższych wyjazdów za granicę. Na zachodzie nie jest łatwo je kupić, ponieważ umiłowali je głównie mieszkańcy Europy wschodniej i środkowej. I chyba nie ma narodu, który jadłby ich więcej, niż Polacy.

Obrazek
biały nalot na ogórkach kiszonych - Pyszności; foto: Canva

Ponieważ jednak lubimy mieć kontrolę nad tym, co jemy, ogórki kiszone często przygotowujemy sami. Niejednokrotnie można przecież spotkać się z opinią, że kiszonki z supermarketów w niczym nie przypominają ogórków z przepisu babci. My się pod tym podpisujemy i każdemu doradzamy przygotowanie swojej własnej beczki czy słoików z ogórkami. Zanim jednak się za to weźmiesz, musisz się dowiedzieć, czym jest biały nalot, który bardzo możliwe, że się tam pojawi.

Biały nalot na ogórkach kiszonych

Na wstępie ważna informacja: pleśń jest szkodliwa. Jej następstwami mogą być niestrawności i zatrucia pokarmowe, dlatego należy się jej wystrzegać. I jeszcze jedno: ogórki kiszone nie są odporne na te grzyby, które — w przypadku np. niedomkniętego słoika — mają dużą szansę się tam pojawić. Na szczęście nie objawiają się wcale białym nalotem. 

Biały nalot na ogórkach kiszonych to nic innego jak bakterie kwasu mlekowego, czyli to, co w tych przetworach najzdrowsze. Dalszej części na pewno już się domyślasz: oczywiście możesz zjadać takie ogórki bez żadnych obaw. A nawet więcej: takie ogórki są najlepsze i jedz ich jak najwięcej!

Pleśń na ogórkach kiszonych

Obrazek
biały nalot na ogórkach kiszonych - Pyszności; foto: Canva

Skoro biały nalot mamy już odhaczony, warto w tym miejscu opisać to, jak tak naprawdę wygląda pleśń na kiszonkach. Taki grzyb nie ma zwykle jednolitego koloru, a przeważają w nim odcienie niebieskiego, zieleni i szarości. 

Podczas kiszenia ogórków można zauważyć jeszcze jeden niepokojący objaw: biały kożuch fermentacyjny. Chociaż nie jest on toksyczny sam w sobie, to trzeba się go jak najszybciej pozbyć, bo może źle wpłynąć na smak i trwałość ogórków.

Rzuć też okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę