PrzepisBoże NarodzenieKuzynka ze Śląska postawiła na wigilijnym stole zamiast barszczu. Wszyscy byli zaskoczeni

Kuzynka ze Śląska postawiła na wigilijnym stole zamiast barszczu. Wszyscy byli zaskoczeni

Siemieniotka
Siemieniotka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.12.2023 15:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Siemieniotka, zwana także konopiotką, jest specyficzną w smaku (nieco gorzkawą) zupą, którą w śląskich domach podaje się podczas wieczerzy wigilijnej. Bazą tego tradycyjnego dania są ziarna konopi. Ponadto dawniej do zupy dodawano własnoręcznie mieloną mąkę z kaszy jaglanej, która jeszcze mocniej podbiła gorzki smak. Mówi się, że to potrawa, którą albo się kocha, albo nienawidzi.

Siemieniotka (konopiotka) należy do najsłynniejszych śląskich zup świątecznych. Pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą już z 1887 roku, a znaleźć je można w czwartym rozdziale opracowania "Lud rolniczo-górniczy z okolic Sławkowa" autorstwa Stanisława Ciszewskiego. Dawniej wierzono, że siemieniotka zapewniała powodzenie i pomyślność tym, którzy ją jedzą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Siemieniotka/konopiotka. Tradycyjna zupa wigilijna na Śląsku

Siemieniotka jest tradycyjną potrawą wigilijną na Śląsku (a także w niektórych częściach Małopolski Wielkopolski). Głównym jej składnikiem są nasiona konopi siewnej. Przygotowanie konopiotki niegdyś trwało cały dzień. Przede wszystkim dlatego, że gospodynie własnoręcznie wyrabiały mąkę z kaszy jaglanej, którą zagęszczano zupę (i podbijano gorzki smak). Ponadto bardzo długo trwało gotowanie ziaren konopi.

Nasiona konopi najpierw należy moczyć w zimnej wodzie, najlepiej przez dobę. Następnie gotuje się je na małym ogniu. Po tym należy odlać wodę z gotowania, a same nasiona przetrzeć przez gęste sito, by oddzielić łuski. Do uzyskanego płynu dodaje się mleko i gotuje jeszcze kilka minut, stale mieszając. Zupa siemieniotka jest potrawą, która ma wiele wariantów i każda rodzina na Śląsku ma swój własny przepis. Niektórzy używają do niej siemienia lnianego zamiast konopnego, inni dodają śmietanę, masło, cebulę, cynamon lub migdały.

Nasiona konopi
Nasiona konopi © Pixabay

Siemieniotka/konopiotka. Przepis

Składniki:

  • 300 g ziaren konopi,
  • 2,5 l wody,
  • 1 l mleka,
  • 3 łyżki kaszy jaglanej,
  • 700 g kaszy jęczmiennej,
  • cukier, sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: łyżka masła, świeże zioła.

Przygotowanie:

  1. Ziarna konopi zalej wodą i odstaw na 2-3 godziny. Po tym czasie odcedź ziarna i ponownie zalej wodą (ok. 2,5 l), a następnie zagotuj. Ziarna gotuj ok. 2 godziny, aż łuski ziarenek pękną i biały miąższ ukryty w środku, zacznie być widoczny.
  2. Popękane ziarenka odcedź (nie pozbywaj się wywaru).
  3. Następnie przeciśnij nasiona konopi przez gęste sito do wywaru, który został z gotowania nasion. Powinien wypłynąć z nich biały płyn, na sicie natomiast zostać powinny resztki nasion. Czynność powtarzaj tak długo, aż z nasion zostaną same łupiny.
  4. Do zupy dolej mleko i doprowadź całość do wrzenia, ciągle mieszając (zupa łatwo się przypala). Gotuj ok. 10 minut, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  5. Kaszę jaglaną zmiel w młynku do kawy. Tak przygotowaną dodaj do zupy i mieszaj, aż zgęstnieje. Zagotuj.
  6. Siemieniotkę podawaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Opcjonalnie zupę podać można ze świeżymi ziołami i łyżką masła.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl