PoradyZamiast wydawać fortunę na superfoody, sięgnij po polskie zamienniki. Są równie wartościowe

Zamiast wydawać fortunę na superfoody, sięgnij po polskie zamienniki. Są równie wartościowe

Sok z brzozy
Sok z brzozy
Źródło zdjęć: © Canva | Wiktory
04.12.2023 08:22

Świat opanowały superfoodsy. Kolorowe jagody goji, drobne nasiona chia czy azjatyckie grzyby coraz silniej zaznaczają się w świecie zdrowego odżywiania. Zamiast wydawać fortunę na zagraniczne wynalazki, warto sięgnąć po nasze polskie super jedzenie.

Podstawą zdrowia jest dobrze zbilansowana dieta, która dostarczy organizmowi składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z pomocą w uzupełnieniu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika mają przyjść tzw. "superfoods". Mogą one korzystnie wpływać na zdrowie, pomagając w zapobieganiu chorobom i poprawie ogólnego samopoczucia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polskie superfoods

Chociaż superfoods kojarzą nam się z nieco egzotycznymi wynalazkami, jak jagody goji, spirulina czy chlorella, to w polskiej kuchni nie brakuje produktów, które godnie je zastąpią. Wiele z nich pojawia się na co dzień w naszej diecie, ale nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ważną rolę odgrywają.

Czosnek przechowuj w suchym miejscu, z dala od słońca
Czosnek przechowuj w suchym miejscu, z dala od słońca© Adobe Stock

Jednym z takich produktów jest czosnek, nieodzowny składnik wielu potraw. Przebadane i potwierdzone przez naukowców właściwości antybakteryjne sprawiają, że zdecydowanie powinien on gościć w naszej diecie. Nie tylko wzmacnia odporność, ale również zapobiega powstawaniu zakrzepów, obniżając krzepliwość płytek krwi.

Moc w drobnych nasionach

Zamiast drogich nasion chia, sięgnij po siemię lniane. To wspaniałe źródło błonnika, które pomoże przy kłopotach jelitowych i zadba o właściwą ich pracę. Dostarczy również cynk, wapń, magnez i żelazo. O jego właściwościach dobrze wiedziały nasze mamy i babcie, wypijając szklankę kisielu niemal każdego dnia.

Niedoceniana jest również kasza jaglana, której przypisuje się właściwości przeciwzapalne. Jest źródłem m.in. błonnika, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Regularne jej spożywanie poprawia pracę układu pokarmowego, wspiera układ nerwowy i wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.

Biedronka kasza jaglana
Biedronka kasza jaglana© Adobe Stock

Kiś na zdrowie

Mówiąc o superfoods, nie można zapomnieć o kiszonkach. Są naturalnym źródłem witamin oraz zdrowych bakterii, które bytują w naszych jelitach. Regularne jedzenie kiszonek poprawi odporność, obniży poziom cholesterolu oraz dostarczy solidnej dawki witaminy C, witamin B a także E i K.

Zapomniany sok z brzozy

Dawniej znacznie częściej gościł w kuchni, po latach został nieco zapomniany, ale warto nieco go odkurzyć. Zawiera on wiele cennych składników odżywczych, takich jak mikroelementy i witamina C. Dzięki temu ma wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. wzmacnia odporność, poprawia trawienie i działa przeciwzapalne. Sok z brzozy ma w sobie równie dużą ilość naturalnej aspiryny, więc nie zaleca się podawać dużej ilości tego napoju małym dzieciom.

Superfoods - Pyszności
Superfoods - Pyszności© Canva | bit245
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także