Zamiast wydawać fortunę na superfoody, sięgnij po polskie zamienniki. Są równie wartościowe
Świat opanowały superfoodsy. Kolorowe jagody goji, drobne nasiona chia czy azjatyckie grzyby coraz silniej zaznaczają się w świecie zdrowego odżywiania. Zamiast wydawać fortunę na zagraniczne wynalazki, warto sięgnąć po nasze polskie super jedzenie.
04.12.2023 08:22
Podstawą zdrowia jest dobrze zbilansowana dieta, która dostarczy organizmowi składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z pomocą w uzupełnieniu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika mają przyjść tzw. "superfoods". Mogą one korzystnie wpływać na zdrowie, pomagając w zapobieganiu chorobom i poprawie ogólnego samopoczucia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polskie superfoods
Chociaż superfoods kojarzą nam się z nieco egzotycznymi wynalazkami, jak jagody goji, spirulina czy chlorella, to w polskiej kuchni nie brakuje produktów, które godnie je zastąpią. Wiele z nich pojawia się na co dzień w naszej diecie, ale nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ważną rolę odgrywają.
Jednym z takich produktów jest czosnek, nieodzowny składnik wielu potraw. Przebadane i potwierdzone przez naukowców właściwości antybakteryjne sprawiają, że zdecydowanie powinien on gościć w naszej diecie. Nie tylko wzmacnia odporność, ale również zapobiega powstawaniu zakrzepów, obniżając krzepliwość płytek krwi.
Moc w drobnych nasionach
Zamiast drogich nasion chia, sięgnij po siemię lniane. To wspaniałe źródło błonnika, które pomoże przy kłopotach jelitowych i zadba o właściwą ich pracę. Dostarczy również cynk, wapń, magnez i żelazo. O jego właściwościach dobrze wiedziały nasze mamy i babcie, wypijając szklankę kisielu niemal każdego dnia.
Niedoceniana jest również kasza jaglana, której przypisuje się właściwości przeciwzapalne. Jest źródłem m.in. błonnika, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Regularne jej spożywanie poprawia pracę układu pokarmowego, wspiera układ nerwowy i wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
Kiś na zdrowie
Mówiąc o superfoods, nie można zapomnieć o kiszonkach. Są naturalnym źródłem witamin oraz zdrowych bakterii, które bytują w naszych jelitach. Regularne jedzenie kiszonek poprawi odporność, obniży poziom cholesterolu oraz dostarczy solidnej dawki witaminy C, witamin B a także E i K.
Zobacz także
Zapomniany sok z brzozy
Dawniej znacznie częściej gościł w kuchni, po latach został nieco zapomniany, ale warto nieco go odkurzyć. Zawiera on wiele cennych składników odżywczych, takich jak mikroelementy i witamina C. Dzięki temu ma wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. wzmacnia odporność, poprawia trawienie i działa przeciwzapalne. Sok z brzozy ma w sobie równie dużą ilość naturalnej aspiryny, więc nie zaleca się podawać dużej ilości tego napoju małym dzieciom.