Jedz kiszoną kapustę 3 razy w tygodniu. Będziesz zaskoczony, co się stanie z twoim ciałem

Kiszona kapusta jeszcze nie zagościła na stałe w twojej diecie? To duży błąd. Produkt ten jest bogaty w probiotyki, witaminy i minerały oraz wykazuje działania antyrakowe. Wystarczy schrupać porcję kiszonki trzy razy w tygodniu, by zauważyć efekty.

ObrazekWarto włączyć do diety kiszoną kapustę - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Kapusta kiszona to remedium na wiele dolegliwości. Mamy je na wyciągnięcie ręki, ale jak często po nie sięgamy? Zdecydowanie za rzadko. I choć to popularny element w polskiej kuchni, serwujemy ją zazwyczaj jako dodatek do tłustych dań. Kiszonkę dobrze jeść solo, a najlepiej w towarzystwie kminku (który pomoże uniknąć wzdęć) oraz oliwy. W połączeniu z kapustą kiszoną składniki odżywcze z obu produktów będą łatwiej przyswajalne - część witamin rozpuszcza się wyłącznie w tłuszczach.

Kiszona kapusta i jej antyrakowe właściwości

Badacze, którym przewodził dr Douglas Graham, na łamach "Immunity" (magazyn publikujący recenzowane artykuły, omawiające główne postępy w badaniach nad immunologią) wysnuli wniosek, że spożywanie kiszonej kapusty dwa do trzech razy w tygodniu o 40 proc. redukuje ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Co więcej, spożywanie kiszonej kapusty może przeciwdziałać nowotworom żołądka, trzustki, wątroby, prostaty, piersi, szyjki macicy, jajników.

Naukowcy udowodnili również, że u kobiet spożywających co najmniej trzy porcje kiszonej kapusty tygodniowo i więcej, zaobserwowano mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi o 72 proc. w porównaniu do kobiet, które spożywały mniej niż 1,5 porcji kapusty w tygodniu. Ponadto, według badaczy jedzenie kiszonej kapusty co najmniej raz w tygodniu może zredukować ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 1/3. Spożywając ją częściej, 2-3 razy w tygodniu, możemy obniżyć to ryzyko nawet o 40 procent.

Obrazek
Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com

Na co pomaga kapusta kiszona? Jak działa na jelita?

Kiszona kapusta jest bogata w witaminę C i antyoksydanty, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i chronią przed chorobami. Ponadto, witamina C wspiera produkcję kolagenu, który wpływa na zdrowie skóry i włosów. Kiszonka charakteryzuje się również właściwościami przeciwzapalnymi, dzięki czemu może pomóc w leczeniu stanów zapalnych w organizmie. Zawiera witaminę K2, pomocną w utrzymaniu zdrowych funkcji mózgu. Kiszona kapusta jest niskokaloryczna, a jednocześnie sycąca.

Kiszona kapusta działa na jelita głównie dzięki zawartości probiotyków, czyli żywych bakterii, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Probiotyki pomagają w utrzymaniu równowagi bakteryjnej w jelitach, zapobiegając rozwojowi szkodliwych bakterii i chorobotwórczych drobnoustrojów. Poprawa flory bakteryjnej jelit przyczynia się do lepszego trawienia i wchłaniania składników odżywczych z pożywienia, co ma korzystny wpływ na cały organizm.

Ponadto, probiotyki z kiszonej kapusty pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Kiszonka zawiera także błonnik, który wspomaga trawienie i pomaga utrzymać regularność wypróżnień. Warto jednak pamiętać, że kiszona kapusta może nie być odpowiednia dla każdego, szczególnie dla osób z chorobami jelitowymi, takimi jak choroba Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. W takich przypadkach najlepiej skonsultować się z lekarzem przed włączeniem kiszonej kapusty do diety.

Czy można jeść kapustę kiszoną codziennie?

Kapustę kiszoną należy jeść regularnie i w stałych ilościach, by zauważyć efekty. Można ją spożywać o dowolnej porze dnia, ale za najlepszą uważa się... poranek.

Czy można jeść kapustę kiszoną codziennie? Tak, jednak nie w dużych ilościach. Zaleca się spożywanie około jednej łyżki stołowej lub 10 gramów dziennie, stopniowo można zwiększać dawkę do sześciu łyżek stołowych lub 60 gramów dziennie.

Zobacz także przepis na zupę ogórkową

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki