Jedz kiszoną kapustę 3 razy w tygodniu. Będziesz zaskoczony, co się stanie z twoim ciałem

Kiszona kapusta jeszcze nie zagościła na stałe w twojej diecie? To duży błąd. Produkt ten jest bogaty w probiotyki, witaminy i minerały oraz wykazuje działania antyrakowe. Wystarczy schrupać porcję kiszonki trzy razy w tygodniu, by zauważyć efekty.

ObrazekWarto włączyć do diety kiszoną kapustę - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Kapusta kiszona to remedium na wiele dolegliwości. Mamy je na wyciągnięcie ręki, ale jak często po nie sięgamy? Zdecydowanie za rzadko. I choć to popularny element w polskiej kuchni, serwujemy ją zazwyczaj jako dodatek do tłustych dań. Kiszonkę dobrze jeść solo, a najlepiej w towarzystwie kminku (który pomoże uniknąć wzdęć) oraz oliwy. W połączeniu z kapustą kiszoną składniki odżywcze z obu produktów będą łatwiej przyswajalne - część witamin rozpuszcza się wyłącznie w tłuszczach.

Kiszona kapusta i jej antyrakowe właściwości

Badacze, którym przewodził dr Douglas Graham, na łamach "Immunity" (magazyn publikujący recenzowane artykuły, omawiające główne postępy w badaniach nad immunologią) wysnuli wniosek, że spożywanie kiszonej kapusty dwa do trzech razy w tygodniu o 40 proc. redukuje ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Co więcej, spożywanie kiszonej kapusty może przeciwdziałać nowotworom żołądka, trzustki, wątroby, prostaty, piersi, szyjki macicy, jajników.

Naukowcy udowodnili również, że u kobiet spożywających co najmniej trzy porcje kiszonej kapusty tygodniowo i więcej, zaobserwowano mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi o 72 proc. w porównaniu do kobiet, które spożywały mniej niż 1,5 porcji kapusty w tygodniu. Ponadto, według badaczy jedzenie kiszonej kapusty co najmniej raz w tygodniu może zredukować ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 1/3. Spożywając ją częściej, 2-3 razy w tygodniu, możemy obniżyć to ryzyko nawet o 40 procent.

Obrazek
Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com

Na co pomaga kapusta kiszona? Jak działa na jelita?

Kiszona kapusta jest bogata w witaminę C i antyoksydanty, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i chronią przed chorobami. Ponadto, witamina C wspiera produkcję kolagenu, który wpływa na zdrowie skóry i włosów. Kiszonka charakteryzuje się również właściwościami przeciwzapalnymi, dzięki czemu może pomóc w leczeniu stanów zapalnych w organizmie. Zawiera witaminę K2, pomocną w utrzymaniu zdrowych funkcji mózgu. Kiszona kapusta jest niskokaloryczna, a jednocześnie sycąca.

Kiszona kapusta działa na jelita głównie dzięki zawartości probiotyków, czyli żywych bakterii, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Probiotyki pomagają w utrzymaniu równowagi bakteryjnej w jelitach, zapobiegając rozwojowi szkodliwych bakterii i chorobotwórczych drobnoustrojów. Poprawa flory bakteryjnej jelit przyczynia się do lepszego trawienia i wchłaniania składników odżywczych z pożywienia, co ma korzystny wpływ na cały organizm.

Ponadto, probiotyki z kiszonej kapusty pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Kiszonka zawiera także błonnik, który wspomaga trawienie i pomaga utrzymać regularność wypróżnień. Warto jednak pamiętać, że kiszona kapusta może nie być odpowiednia dla każdego, szczególnie dla osób z chorobami jelitowymi, takimi jak choroba Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. W takich przypadkach najlepiej skonsultować się z lekarzem przed włączeniem kiszonej kapusty do diety.

Czy można jeść kapustę kiszoną codziennie?

Kapustę kiszoną należy jeść regularnie i w stałych ilościach, by zauważyć efekty. Można ją spożywać o dowolnej porze dnia, ale za najlepszą uważa się... poranek.

Czy można jeść kapustę kiszoną codziennie? Tak, jednak nie w dużych ilościach. Zaleca się spożywanie około jednej łyżki stołowej lub 10 gramów dziennie, stopniowo można zwiększać dawkę do sześciu łyżek stołowych lub 60 gramów dziennie.

Zobacz także przepis na zupę ogórkową

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"