Ten przysmak PRL jest bardzo zdrowy. Teraz jemy go za rzadko

Galareta wieprzowa w czasach PRL-u stanowiła nieodzowny element mniejszych i większych imprez. Dzisiaj przysmak ten przeżywa renesans. I słusznie - okazuje się, że tzw. zimne nóżki to recepta na wieczną młodość i sposób na zdrowe kości. 

ObrazekGalareta wieprzowa to słynna przekąska epoki PRL-u - Pyszności; Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Galareta, studzienina, zylc, kwaszenica, zimne nóżki - tymi (i wieloma innymi) nazwami określa się tradycyjną przekąskę powstałą na bazie wywaru z nóżek wieprzowych, zwanych repetkami. Nogi wieprzowe otoczone są grubą warstwą skóry ze znacznym przerostem tłuszczu. Znajduje się w nich dużo powięzi, chrząstek oraz błon. Są dość kaloryczne - 100 g nóżek to 275 kcal. W jaki więc sposób galareta wieprzowa może przysłużyć się naszemu zdrowiu?

Czy galareta wieprzowa jest zdrowa? Dlaczego warto ją jeść?

Galareta, powstała na bazie tradycyjnej receptury, czyli przy użyciu nóżek wieprzowych, może pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Ze względu na swoją budowę repetki mają bardzo dużo elastyny oraz kolagenu (najwięcej znajduje się go właśnie w nóżkach wieprzowych i cielęcych, a także w uszach, ogonie, prędze oraz rybich łbach, płetwach oraz ogonie). Wywar z nóżek wieprzowych należy gotować długo i wolno, gdyż dopiero wtedy wydzielany jest naturalny kolagen, dzięki któremu galareta zastyga i który poszczycić się może zbawiennym wpływem na kondycję kości.

Kolagen to trudne do uzyskania białko, znajduje się w chrząstkach, skórkach wieprzowych i tkance łącznej. Nie ma go prawie w żadnym jedzeniu, tym cenniejszy jest ten naturalnie występujący w galarecie z nóżek. Do jej jedzenia zachęcają lekarze, zwłaszcza reumatolodzy, ortopedzi i chirurdzy. W głównej mierze do diety włączyć powinny ją osoby, cierpiące na schorzenia stawów, ścięgien i wiązadeł. Dlaczego?

Obrazek
Galareta - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Kolagen - białko młodości

Kolagen wypełnia przestrzeń między komórkami, zapewnia wytrzymałość mechaniczną tkanki: twardość, sprężystość, elastyczność, sztywność. Ponadto, wiąże wodę w tkankach, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, w procesach regeneracyjnych: gojeniu ran, tworzeniu blizn, zrastaniu się kości po złamaniach.

W związku z tym, białko to sprzyja m.in. leczeniu reumatyzmu oraz różnego rodzaju zapaleń. Ponadto, poprawia kondycję naszych kości, łagodząc m.in. objawy osteoporozy. To jednak nie wszystko. Kolagen nazywany jest białkiem młodości i jest bardzo zdrowy dla naszej skóry włosów i paznokci. Opóźnia procesy starzenia się skóry, sprawiając że jest ona bardziej sprężysta i pozbawiona zmarszczek.

Galarety wieprzowej nie należy spożywać w nadmiarze. Ze względu na dużą zawartości tłuszczu, może wpłynąć na wzrost stężenia cholesterolu we krwi.

Przepis na domową galaretę wieprzową krok po kroku

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby