Zrób domowy syrop na kaszel. Wystarczy kilka tanich składników, a zadziała jak lek z apteki
Kaszel to prawidłowy, fizjologiczny odruch organizmu. Tak naprawdę jest to nasz sposób na oczyszczenie dróg oddechowych, najczęściej podczas infekcji. Jednak choć kaszel pełni ważną funkcję, najczęściej staramy się go wyciszyć i złagodzić. Nic dziwnego – dzień z kaszlem, a tym bardziej noc, potrafią być irytujące i bardzo męczące. W aptece znajdziemy wiele specyfików na kaszel. Czasem jednak sięgamy po domowe, babcine sposoby leczenia, które okazują się łatwe w przygotowaniu i skuteczne. Jak przygotować domowy syrop na kaszel?
03.12.2023 10:59
Kaszel suchy czy mokry? Kiedy udać się do lekarza?
Wiemy już, że kaszel to obronny, fizjologiczny odruch naszego organizmu. Warto jednak podkreślić, że może to być objaw poważniejszej choroby, jak chociażby bakteryjnego zapalenia płuc i oskrzeli. Dlatego zawsze należy zachować ostrożność i czujność, a przypadku kaszlu u dziecka – natychmiast skonsultować się z lekarzem. Podobnie będzie w sytuacji, gdy kaszel towarzyszył nam przewlekle lub nasila się, mimo podjęcia prób leczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W kwestii rodzaju kaszlu – tutaj czasem nawet lekarze mają problem z jednoznacznym określeniem, czy dokucza nam kaszel suchy lub mokry. Najczęściej jednak przebieg infekcji wygląda następująco: na początku pojawia się kaszel suchy, który następnie przechodzi w kaszel mokry. Domowe syropy na kaszel, podane odpowiednio wcześnie, sprawdzają się najczęściej na początku infekcji, hamując jej rozwój i nawilżając śluzówkę gardła. Charakter tego typu specyfików jest najczęściej uniwersalny. Niektóre naturalne syropy wykazują jednak konkretne działanie, np. wykrztuśne. Podając receptury na domowe specyfiki na kaszel, wskazujemy takie właśnie działanie.
Domowy syrop na kaszel z cebuli
Syrop z cebuli to prawdziwa klasyka. Chyba każdy z nas, przynajmniej raz w życiu sięgał po tego typu domowy specyfik na kaszel. Syrop jest prosty w wykonaniu i skuteczny w działaniu. Co istotne, poza kaszlem, syrop z cebuli łagodzi również inne objawy infekcji oraz wzmacnia układ odpornościowy. Jeśli dodamy do syropu inne składniki, jak goździki czy imbir oraz miód, uzyskamy mieszankę dodatkowo o właściwościach antybakteryjnych, rozgrzewających i wspomagających trawienie.
Podstawowy przepis na syrop z cebuli to zaledwie dwa składniki: cebula oraz cukier lub miód. Aby przygotować specyfik, drobno siekamy 2 cebule i zasypujemy je obficie cukrem lub dodajemy 2 łyżki miodu. Dokładnie mieszamy i czekamy ok. 2 godzin, aż cebula puści sok.
Wersja bogatsza syropu, wykazująca jednocześnie więcej właściwości prozdrowotnych, składać się będzie natomiast z cebuli, czosnku, plastrów cytryny (lub soku wyciśniętego z cytryny), plastrów imbiru, kilku goździków i miodu. Wszystkie składniki układamy naprzemiennie warstwami w słoiku. Dociskamy, jednak nie zamykamy szczelnie słoika. Po ok. 2 godzinach mamy gotowy syrop, który pełni mocy nabierze po upływie doby.
Wykrztuśny syrop goździkowy. Na kaszel i na chrypkę
Suszone goździki znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Wystarczy więc udać się w kierunku półki z przyprawami i zaopatrzyć w składnik naszego domowego, naturalnego syropu na kaszel.
Goździki zawierają olejki eteryczne o działaniu antybakteryjnym. Dodatkową ich właściwością jest zdolność rozrzedzania wydzieliny, jaka powstaje w drogach oddechowych podczas infekcji. Domowy syrop goździkowy podziała zatem antybakteryjnie i wykrztuśnie. To także remedium na chrypkę i suchość w gardle.
Aby przygotować syrop, potrzebne nam będą goździki – 6 sztuk oraz miód – ok. 125 ml. Goździki rozgniatamy, np. przy użyciu moździerza, łączymy z miodem i pozostawiamy na noc. Rano możemy, choć nie musimy, usunąć goździki z przygotowanej mikstury. Dawkowanie syropu to 1 łyżeczka dziennie.
Przeciwzapalny syrop z miodu, cytryny i imbiru
Ten domowy syrop przeciwkaszlowy posiada skład podobny do wspomnianego już syropu z cebuli w wersji "rozszerzonej". Jakie proporcje należy zachować pomiędzy poszczególnymi składnikami, aby nasze mikstura zadziałała szybko i skutecznie?
Do słoika z miodem (ok. 125 ml miodu) dodajemy 10 plastrów cytryny (pamiętamy o wyszorowaniu i sparzeniu skórki) oraz kawałek obranego, startego drobno świeżego imbiru (ok. 4 cm). Syrop uzyskuje swoją leczniczą moc po ok. 24 godzinach. Dawkowanie to tutaj: 1 łyżeczka dziennie. Syrop spożywamy bezpośrednio lub dodajemy do przestudzonej herbaty.
Jak zadziała domowy syrop na kaszel z miodu, cytryny i imbiru? Przede wszystkim przeciwzapalnie, ale także przeciwbakteryjnie i rozgrzewająco. Dodatkowo taka mieszanka będzie dobrym źródłem witaminy C wzmacniającej nasz układ odpornościowy.
Zobacz także
Syrop na kaszel z pędów sosny upłynni flegmę
Ta propozycja to rozwiązanie, o którym warto pamiętać już dzisiaj, ale przygotować wiosną. Tutaj potrzebne będą bowiem młode pędy sosny, które zbieramy w okolicach maja. Pędy powinny mieć maksymalnie 15 cm długości, powinny być także miękkie i niezdrewniałe.
Aby przygotować domowy syrop, wykazujący działanie: lekko wykrztuśne, rozrzedzające zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę, antybakteryjne, musimy oczyścić i podsuszyć pędy sosny. Te zasypujemy cukrem (na 1kg pędów potrzebujemy 1 kg cukru). Najlepiej zrobić to "warstwami", czyli naprzemiennie warstwa cukru i warstwa pędów.
Tak przygotowaną mieszankę pozostawiamy w zakręconym słoiku na ok. 3 tygodnie. Po wskazanym czasie pędy powinny puścić sok. Powstały w ten sposób syrop odcedzamy i przelewamy do czystych słoików oraz poddajemy pasteryzacji.
Osłaniający gardło kisiel lniany
Na koniec mikstura, która podziała na gardło, jak prawdziwy, łagodzący śluzówkę balsam. Nie jest to typowy syrop, jednak podczas infekcji dróg oddechowych sprawdzi się doskonale. O czym mowa? O kisielu. Możemy sięgnąć po ten zwyczajny, owocowy, dostępny szeroko na sklepowych półkach. Jednak lepiej będzie przygotować zdrowszą, domową wersję z siemienia lnianego. Wystarczy szklanka wody oraz 2 łyżki nasion lnu, które będziemy gotować przez ok. 5 minut. Przygotowany kisiel możemy wzbogacić naturalnym sokiem owocowym, miodem, korzennymi przyprawami, np. cynamonem lub goździkami.