Kiedy moja mama robiła ten syrop, chowałam się za szafą. Dziś chętnie do niego wracam

Dla wielu osób jest traumą z dzieciństwa i chociaż dawniej sama unikałam go jak ognia, po latach doceniłam jego dobroczynny wpływ na zdrowie. Syrop z cebuli to domowy specyfik, który warto przygotować jesienią i zimą.

Syrop z cebuli - PysznościSyrop z cebuli - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | yollopuki
Ewa Malinowska

Kiedy tylko ktoś w domu skarżył się na katar lub zaczynał pokasływać, moja mama od razu biegła do kuchni przygotować domowy syrop z cebuli. Jego charakterystyczny smak sprawiał, że niejednemu dziecku wykręcała się buzia, ale z wiekiem sama wracam do tego specyfiku. Wyciągnął mnie z niejednej infekcji, a przepis krąży w naszej rodzinie już od kilku pokoleń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłeś!

Syrop z cebuli

W medycynie ludowej znany jest od wielu i lat i zdecydowanie warto przywrócić go do łask. Pomaga wygrać z przeziębieniem i jest dobrym wsparciem w walce z grypą. Sięgam po nią, gdy mam problemy z układem górnych dróg oddechowych, czyli w głównej mierze z nieżytem nosa.

Syrop z cebuli - Pyszności
Syrop z cebuli - Pyszności © Canva | borzywoj

Sok z cebuli zawiera wiele ważnych dla organizmu pierwiastków, takich jak żelazo, wapń, fosfor, miedź, selen, cynk i magnez. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy C, zawiera witaminy z grupy B, a także rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E, K. W soku z cebuli znajdują się również substancje o działaniu antyoksydacyjnym, zwłaszcza flawonoidy. Jednak najważniejszą grupę związków w cebuli stanowią związki siarkoorganiczne, które są odpowiedzialne za działanie przeciwbakteryjne. Jest to przede wszystkim allicyna, która wykazuje właściwości antybiotyczne.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Zrobienie syropu z cebuli jest nie tylko proste, ale również tanie i szybkie. Potrzebne są zaledwie dwa składniki: cebula oraz cukier. Warto mieć go w swojej lodówce.

Składniki:

  • 3-4 duże cebule,
  • cukier lub miód.


Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieram i drobno kroję.
  2. Przekładam do dużego słoika, układając warstwy cebuli i zasypując je cukrem.
  3. Zakręcam słoik i odstawiam na 5 godzin. Co jakiś czas nim potrząsam.
  4. Gotowy syrop przechowuję w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie.

W tym czasie cebula puszcza swój sok. Piję ok. 3-4 łyżki dziennie. Zamiast cukru, użyć można również dobrej jakości miodu, a dla smaku dodaj też trochę soku z cytryny. Naturalny, zdrowy i przede wszystkim działający specyfik jest już gotowy. Gwarantuję - z wiekiem ten smak nie jest aż tak straszny.

Wybrane dla Ciebie
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥