Kiedy moja mama robiła ten syrop, chowałam się za szafą. Dziś chętnie do niego wracam
Dla wielu osób jest traumą z dzieciństwa i chociaż dawniej sama unikałam go jak ognia, po latach doceniłam jego dobroczynny wpływ na zdrowie. Syrop z cebuli to domowy specyfik, który warto przygotować jesienią i zimą.
15.11.2023 | aktual.: 15.11.2023 09:51
Kiedy tylko ktoś w domu skarżył się na katar lub zaczynał pokasływać, moja mama od razu biegła do kuchni przygotować domowy syrop z cebuli. Jego charakterystyczny smak sprawiał, że niejednemu dziecku wykręcała się buzia, ale z wiekiem sama wracam do tego specyfiku. Wyciągnął mnie z niejednej infekcji, a przepis krąży w naszej rodzinie już od kilku pokoleń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Syrop z cebuli
W medycynie ludowej znany jest od wielu i lat i zdecydowanie warto przywrócić go do łask. Pomaga wygrać z przeziębieniem i jest dobrym wsparciem w walce z grypą. Sięgam po nią, gdy mam problemy z układem górnych dróg oddechowych, czyli w głównej mierze z nieżytem nosa.
Sok z cebuli zawiera wiele ważnych dla organizmu pierwiastków, takich jak żelazo, wapń, fosfor, miedź, selen, cynk i magnez. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy C, zawiera witaminy z grupy B, a także rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E, K. W soku z cebuli znajdują się również substancje o działaniu antyoksydacyjnym, zwłaszcza flawonoidy. Jednak najważniejszą grupę związków w cebuli stanowią związki siarkoorganiczne, które są odpowiedzialne za działanie przeciwbakteryjne. Jest to przede wszystkim allicyna, która wykazuje właściwości antybiotyczne.
Jak zrobić syrop z cebuli?
Zrobienie syropu z cebuli jest nie tylko proste, ale również tanie i szybkie. Potrzebne są zaledwie dwa składniki: cebula oraz cukier. Warto mieć go w swojej lodówce.
Składniki:
- 3-4 duże cebule,
- cukier lub miód.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieram i drobno kroję.
- Przekładam do dużego słoika, układając warstwy cebuli i zasypując je cukrem.
- Zakręcam słoik i odstawiam na 5 godzin. Co jakiś czas nim potrząsam.
- Gotowy syrop przechowuję w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie.
W tym czasie cebula puszcza swój sok. Piję ok. 3-4 łyżki dziennie. Zamiast cukru, użyć można również dobrej jakości miodu, a dla smaku dodaj też trochę soku z cytryny. Naturalny, zdrowy i przede wszystkim działający specyfik jest już gotowy. Gwarantuję - z wiekiem ten smak nie jest aż tak straszny.