PoradyKiedy moja mama robiła ten syrop, chowałam się za szafą. Dziś chętnie do niego wracam

Kiedy moja mama robiła ten syrop, chowałam się za szafą. Dziś chętnie do niego wracam

Syrop z cebuli - Pyszności
Syrop z cebuli - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | yollopuki
15.11.2023 09:24, aktualizacja: 15.11.2023 09:51

Dla wielu osób jest traumą z dzieciństwa i chociaż dawniej sama unikałam go jak ognia, po latach doceniłam jego dobroczynny wpływ na zdrowie. Syrop z cebuli to domowy specyfik, który warto przygotować jesienią i zimą.

Kiedy tylko ktoś w domu skarżył się na katar lub zaczynał pokasływać, moja mama od razu biegła do kuchni przygotować domowy syrop z cebuli. Jego charakterystyczny smak sprawiał, że niejednemu dziecku wykręcała się buzia, ale z wiekiem sama wracam do tego specyfiku. Wyciągnął mnie z niejednej infekcji, a przepis krąży w naszej rodzinie już od kilku pokoleń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrop z cebuli

W medycynie ludowej znany jest od wielu i lat i zdecydowanie warto przywrócić go do łask. Pomaga wygrać z przeziębieniem i jest dobrym wsparciem w walce z grypą. Sięgam po nią, gdy mam problemy z układem górnych dróg oddechowych, czyli w głównej mierze z nieżytem nosa.

Syrop z cebuli - Pyszności
Syrop z cebuli - Pyszności© Canva | borzywoj

Sok z cebuli zawiera wiele ważnych dla organizmu pierwiastków, takich jak żelazo, wapń, fosfor, miedź, selen, cynk i magnez. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy C, zawiera witaminy z grupy B, a także rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E, K. W soku z cebuli znajdują się również substancje o działaniu antyoksydacyjnym, zwłaszcza flawonoidy. Jednak najważniejszą grupę związków w cebuli stanowią związki siarkoorganiczne, które są odpowiedzialne za działanie przeciwbakteryjne. Jest to przede wszystkim allicyna, która wykazuje właściwości antybiotyczne.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Zrobienie syropu z cebuli jest nie tylko proste, ale również tanie i szybkie. Potrzebne są zaledwie dwa składniki: cebula oraz cukier. Warto mieć go w swojej lodówce.

Składniki:

  • 3-4 duże cebule,
  • cukier lub miód.


Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieram i drobno kroję.
  2. Przekładam do dużego słoika, układając warstwy cebuli i zasypując je cukrem.
  3. Zakręcam słoik i odstawiam na 5 godzin. Co jakiś czas nim potrząsam.
  4. Gotowy syrop przechowuję w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie.

W tym czasie cebula puszcza swój sok. Piję ok. 3-4 łyżki dziennie. Zamiast cukru, użyć można również dobrej jakości miodu, a dla smaku dodaj też trochę soku z cytryny. Naturalny, zdrowy i przede wszystkim działający specyfik jest już gotowy. Gwarantuję - z wiekiem ten smak nie jest aż tak straszny.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także