Kiedy moja mama robiła ten syrop, chowałam się za szafą. Dziś chętnie do niego wracam

Dla wielu osób jest traumą z dzieciństwa i chociaż dawniej sama unikałam go jak ognia, po latach doceniłam jego dobroczynny wpływ na zdrowie. Syrop z cebuli to domowy specyfik, który warto przygotować jesienią i zimą.

Syrop z cebuli - PysznościSyrop z cebuli - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | yollopuki
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Kiedy tylko ktoś w domu skarżył się na katar lub zaczynał pokasływać, moja mama od razu biegła do kuchni przygotować domowy syrop z cebuli. Jego charakterystyczny smak sprawiał, że niejednemu dziecku wykręcała się buzia, ale z wiekiem sama wracam do tego specyfiku. Wyciągnął mnie z niejednej infekcji, a przepis krąży w naszej rodzinie już od kilku pokoleń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłeś!

Syrop z cebuli

W medycynie ludowej znany jest od wielu i lat i zdecydowanie warto przywrócić go do łask. Pomaga wygrać z przeziębieniem i jest dobrym wsparciem w walce z grypą. Sięgam po nią, gdy mam problemy z układem górnych dróg oddechowych, czyli w głównej mierze z nieżytem nosa.

Syrop z cebuli - Pyszności
Syrop z cebuli - Pyszności © Canva | borzywoj

Sok z cebuli zawiera wiele ważnych dla organizmu pierwiastków, takich jak żelazo, wapń, fosfor, miedź, selen, cynk i magnez. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy C, zawiera witaminy z grupy B, a także rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E, K. W soku z cebuli znajdują się również substancje o działaniu antyoksydacyjnym, zwłaszcza flawonoidy. Jednak najważniejszą grupę związków w cebuli stanowią związki siarkoorganiczne, które są odpowiedzialne za działanie przeciwbakteryjne. Jest to przede wszystkim allicyna, która wykazuje właściwości antybiotyczne.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Zrobienie syropu z cebuli jest nie tylko proste, ale również tanie i szybkie. Potrzebne są zaledwie dwa składniki: cebula oraz cukier. Warto mieć go w swojej lodówce.

Składniki:

  • 3-4 duże cebule,
  • cukier lub miód.


Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieram i drobno kroję.
  2. Przekładam do dużego słoika, układając warstwy cebuli i zasypując je cukrem.
  3. Zakręcam słoik i odstawiam na 5 godzin. Co jakiś czas nim potrząsam.
  4. Gotowy syrop przechowuję w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie.

W tym czasie cebula puszcza swój sok. Piję ok. 3-4 łyżki dziennie. Zamiast cukru, użyć można również dobrej jakości miodu, a dla smaku dodaj też trochę soku z cytryny. Naturalny, zdrowy i przede wszystkim działający specyfik jest już gotowy. Gwarantuję - z wiekiem ten smak nie jest aż tak straszny.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach