Tą zupą 30 lat temu zajadano się ze smakiem. Dziś mało kto zechce nawet spróbować

Flaki to tradycyjna polska zupa, która od wieków cieszy się dużą popularnością. Jednak w ostatnich latach jej sława wyraźnie spadła. Dlaczego tak się stało?

Tą zupą 30 lat temu zajadano się ze smakiem. Dziś mało kto zechce nawet spróbowaćTą zupą 30 lat temu zajadano się ze smakiem. Dziś mało kto zechce nawet spróbować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zupa flakowa, znana również jako flaczki, to danie, które jeszcze kilka lat temu cieszyło się ogromną popularnością. Jednak dzisiaj, mimo swojej kulinarno-historycznej wartości, coraz mniej osób decyduje się na jej przyrządzanie czy degustację. Poznajmy prosty przepis na flaki oraz zastanówmy się nad powodami, dla których to danie stopniowo schodzi z kulinarnej czołówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne ciasteczka staną się hitem tej jesieni. Nie sposób oderwać od nich wzroku

Flaki - smak tradycji

Flaki to zupa, która wywodzi się z kuchni chłopskiej. Dawniej były przygotowywane z resztek mięsa, które nie nadawało się do innych potraw. Jednak z czasem flaki stały się uznanym daniem, które serwowane było nie tylko w domach, ale również w restauracjach.

Obecnie gusta kulinarne Polaków uległy znacznym zmianom. Coraz większą popularnością cieszą się zupy lekkie i owocowe, a mniej popularne są zupy treściwe i ciężkostrawne. Do tej kategorii należą właśnie flaki.

Jak przygotować flaki, aby były mniej ciężkostrawne?

Flaki zawierają dużo kolagenu, który jest białkiem o dużej masie cząsteczkowej. Kolagen jest trudny do strawienia, dlatego może powodować wzdęcia i bóle brzucha.

Aby flaki były mniej ciężkostrawne, można je przygotować na wywarze z warzyw. Można również dodać do nich świeże warzywa, takie jak marchew, pietruszkę, seler czy cebulę.

Przepis na flaki z warzywnym wywarem - zupa flakowa w nowym wydaniu

Składniki:

  • 2 kg flaków wołowych,
  • 700 g wołowiny z kością,
  • 2 niewielkie golonki z indyka,
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 por,
  • 2 średnie białe cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, suszony imbir,
  • masło i mąka na zasmażkę,
  • łyżka octu jabłkowego.

Sposób przygotowania:

  1. Flaki umyj i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie usuń szumowiny.
  2. Dodaj do flaków mięso, obrane i pokrojone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż mięso będzie miękkie.
  3. Wyjmij flaki i mięso z wywaru. Flaki pokrój w paski. Mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę.
  4. Do wywaru dodaj pokrojone flaki i mięso. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i imbirem.
  5. Przygotuj zasmażkę. Roztop na patelni masło i dodaj mąkę. Energicznie mieszaj, aż powstanie gładka masa.
  6. Dodaj zasmażkę do zupy i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  7. Na koniec dodaj do zupy łyżkę octu jabłkowego.

Takie flaczki są nie tylko smaczne, ale również stosunkowo łatwe do przygotowania. Podawane z kromką świeżego pieczywa, mogą być doskonałym przysmakiem, zwłaszcza w okresie chłodniejszym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości