Owocowe rollsy zachwycają już od pierwszego kęsa. Czysta poezja smaków!

Uwielbiasz domowe wypieki? Jeśli tak, dzisiejszej propozycji po prostu nie możesz przegapić. Nie dość, że świetnie się prezentuje, to jeszcze smakuje wręcz fenomenalnie!

Domowych wypieków nigdy za wiele!Domowych wypieków nigdy za wiele!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam domowe słodkości. Mogłabym jeść je praktycznie codziennie. Nie inaczej jest również z pracą nad tego typu przepisami. To dla mnie świetna zabawaciekawa przygoda za każdym razem. 

Dziś przychodzę z kolejną niesamowitą perełką. Już za moment pokażę ci, jak w szybkiprosty sposób przygotować genialne domowe rollsy z owocami. Już od pierwszego kęsa rozpływają się w ustach. Do tego ciekawa forma podania, która od razu przykuwa uwagę. Czego chcieć więcej?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe rollsy totalnie zawrócą ci w głowie. I nie chodzi tu o ich kształt, lecz fenomenalny smak

Domowe rollsy wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Składniki: 

Ciasto:

  • 100 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 80 g cukru,
  • 600 g mąki tortowej.

Dodatki:

  • 100 g mrożonych malin,
  • 100 g mrożonych borówek,
  • 3-4 łyżeczki cukru,
  • 2-3 łyżki roztopionego masła,
  • lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta. W tym celu wrzucam do garnka na planiku masło, po czym wlewam do środka mleko. Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi. 

Krok 2. Garnek zdejmuję z palnika. Do podgrzanych składników dodaję suche drożdże oraz cukier

Najpierw łączę ze sobą masło, mleko, drożdże i cukier
Najpierw łączę ze sobą masło, mleko, drożdże i cukier © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Powstałą mieszankę przelewam następnie do miski robota kuchennego. Nie zapominam dodać też mąki tortowej, którą wsypuję do miski w kilku partiach. Na koniec wrzucam do miski szczyptę soli

Ciasto wyrabiam przy pomocy robota kuchennego
Ciasto wyrabiam przy pomocy robota kuchennego © Licencjodawca | Pyszności

Wyrobione ciasto przykrywam folią spożywczą, po czym odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny

Krok 4. Po 2 godzinach przekładam ciasto na stolnicę i rozwałkowuję je na duży prostokąt. Bezpośrednio na cieście rozprowadzam roztopione masło oraz drobny cukier. Nie zapominam też o owocach. Tym razem postawiłam na kombinację malin borówek

Do przepisu dodaję borówki i maliny
Do przepisu dodaję borówki i maliny © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Ciasto zwijam w dużą roladę. Następnie dzielę ją na mniejsze kawałki, po czym układam je w formie do pieczenia. Rollsy przykrywam folią spożywczą i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na 45 minut

Rollsy są już prawie gotowe
Rollsy są już prawie gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Po kolejnym odpoczynku w ciepłym miejscu wstawiam rollsy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza

Krok 6. Gotowe rollsy serwuję z domowej roboty lukrem. Oczywiście świetnie spisze się tu również cukier puder, polewa czekoladowa czy karmel. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia