Owocowe rollsy zachwycają już od pierwszego kęsa. Czysta poezja smaków!
Uwielbiasz domowe wypieki? Jeśli tak, dzisiejszej propozycji po prostu nie możesz przegapić. Nie dość, że świetnie się prezentuje, to jeszcze smakuje wręcz fenomenalnie!
29.11.2023 12:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam domowe słodkości. Mogłabym jeść je praktycznie codziennie. Nie inaczej jest również z pracą nad tego typu przepisami. To dla mnie świetna zabawa i ciekawa przygoda za każdym razem.
Dziś przychodzę z kolejną niesamowitą perełką. Już za moment pokażę ci, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialne domowe rollsy z owocami. Już od pierwszego kęsa rozpływają się w ustach. Do tego ciekawa forma podania, która od razu przykuwa uwagę. Czego chcieć więcej?
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe rollsy wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła,
- 250 ml mleka,
- 7 g suchych drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 80 g cukru,
- 600 g mąki tortowej.
Dodatki:
- 100 g mrożonych malin,
- 100 g mrożonych borówek,
- 3-4 łyżeczki cukru,
- 2-3 łyżki roztopionego masła,
- lukier do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta. W tym celu wrzucam do garnka na planiku masło, po czym wlewam do środka mleko. Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 2. Garnek zdejmuję z palnika. Do podgrzanych składników dodaję suche drożdże oraz cukier.
Krok 3. Powstałą mieszankę przelewam następnie do miski robota kuchennego. Nie zapominam dodać też mąki tortowej, którą wsypuję do miski w kilku partiach. Na koniec wrzucam do miski szczyptę soli.
Wyrobione ciasto przykrywam folią spożywczą, po czym odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Krok 4. Po 2 godzinach przekładam ciasto na stolnicę i rozwałkowuję je na duży prostokąt. Bezpośrednio na cieście rozprowadzam roztopione masło oraz drobny cukier. Nie zapominam też o owocach. Tym razem postawiłam na kombinację malin i borówek.
Krok 5. Ciasto zwijam w dużą roladę. Następnie dzielę ją na mniejsze kawałki, po czym układam je w formie do pieczenia. Rollsy przykrywam folią spożywczą i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.
Po kolejnym odpoczynku w ciepłym miejscu wstawiam rollsy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowe rollsy serwuję z domowej roboty lukrem. Oczywiście świetnie spisze się tu również cukier puder, polewa czekoladowa czy karmel. Smacznego!