Pizzowe rollsy z salami i serem. Ten przepis na ciasto nigdy nie zawodzi
Pizzowe rollsy z pysznego, miękkiego ciasta to idealny przepis na pyszną przystawkę. Z salami i mozzarellą smakują po prostu przepysznie.
24.02.2023 14:01
Wulkany z pizzy
Pytanie o to, kto lubi pizzę, zawsze wywołuje masę podniesionych rąk. Ten włoski specjał kochają chyba wszyscy. W naszej kuchni stworzyliśmy przepis na pizzowe wulkany, idealne na imprezę. Każdy gość może oderwać sobie porcje przekąski z serem i mozzarellą i cieszyć się jej smakiem. Takie rollsy robi się naprawdę łatwe w przygotowaniu, a wywołują efekt wow.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Pizzowe rollsy
Składniki:
Ciasto na pizze
- 450 g mąki typ "00"
- 1 szklanka ciepłej wody
- 7 g suszonych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
Reszta składników
- 400 g sosu do pizzy
- 200 g salami w plastrach
- 250 g tartej mozzarelli
- 7 szt. mini mozzarelli w zalewie
Sposób przygotowania:
Do szklanki z ciepłą wodą dodaj suszone drożdże, cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj. Po 15 minutach wlej zaczyn do mąki i wyrób ciasto, dodając pod koniec oliwę. Zaczyn z suszonych drożdży nie zwiększa swojej objętości jak ten ze świeżych, powinien się jednak nieco spienić. Odstaw je do wyrośnięcia na godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując je mąką i rozsmaruj sos pomidorowy.
Następnie ułóż na pizzy plasterki salami i posyp całość startym serem. Zawiń całość w długi rulon i podziel go na mniejsze kawałki. Oczywiście, zamiast salami możesz sięgnąć po inną lubianą przez ciebie wędlinę. Powinna mieć ona jednak dość cienkie plasterki.
Każdy kawałek umieść w okrągłej blaszce do pieczenia. Na samym środku połóż kulkę mini mozzarelli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz całość przez 20-25 minut.
Po upieczeniu przełóż rollsy na talerz. Jedz je, odrywając porcje przy pomocy rąk. Możesz również podać do nich ulubiony sos, w którym można będzie zanurzać kawałki ciasta. Świetnie sprawdzi się tutaj sos pomidorowy, czosnkowy czy też tysiąca wysp.
Smacznego!