Ciasta świąteczne, które przygotujesz w mig. Rodzina będzie pod wrażeniem

Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań rodzinnych i przysmaków, które łączą przy stole różne pokolenia. Nie może zabraknąć przy tym pysznych ciast i deserów, które umilą spotkania w gronie najbliższych.

Ciasta na święta - PysznościCiasta na święta - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | olvas
Ewa Malinowska

Świąteczny stół obfituje w specjalne dania i przysmaki, na które wielu z nas czeka przez cały rok. Nie może zabraknąć tam pysznych ciast, jak sernik, makowiec oraz piernik. Te trzy pyszne świąteczne ciasta umilą rodzinny czas. Z tym prostymi przepisami poradzi sobie nawet kuchenny amator. Piernik możesz przygotować wcześniej, ale nie jest to staropolski przepis, którego przygotowanie należy rozpocząć już teraz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe zawijaki świetnie sprawdzą się jako deser, jak i drugie śniadanie

Świąteczny sernik

Sernik to absolutny klasyk na świątecznym stole. Chociaż zjeść go można przez cały rok, to tego dnia smakuje on wyjątkowo dobrze. Masę możesz wzbogacić o rodzynki, startą skórkę z cytryny lub wanilię, w zależności od tego, jaki smak lubisz najbardziej.

Sernik - Pyszności
Sernik - Pyszności © Canva

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego,
  • 200 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • skórka z 1 cytryny.

Przygotowanie:

  1. Ser twarogowy utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę.
  2. Dodaj pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu.
  3. Dodaj mąkę, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Wymieszaj.
  4. Masę serową przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut.

Wystudzony sernik możesz udekorować cukrem pudrem lub czekoladową polewą.

Makowiec

To ciasto, po które rzadko sięga się poza okresem świąt. Tym bardziej warto przygotować go na Boże Narodzenie, aby nacieszyć się jego smakiem. Do masy makowej możesz dodać ulubione bakalie, jak orzechy włoskie, rodzynki czy kandyzowaną skórkę pomarańczy.

Makowiec - Pyszności
Makowiec - Pyszności © Canva

Składniki:

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 180 ml mleka,
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła,
  • 6 żółtek,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 6 łyżek cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku,
  • 200 g cukru,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • 6 białek,

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalej wrzątkiem, przykryj talerzykiem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odkryj talerzyk i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Odcedź i zmiel.
  2. Ciepłe mleko połącz z łyżeczką cukru, 4 łyżkami mąki oraz drożdżami. Odstaw zaczyn na 15 minut, aby co najmniej podwoił swoją objętość.
  3. Wyrośnięty zaczyn połącz z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe. Zagniatać ciasto, stopniowo dodając roztopione masło, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Do maku dodaj pozostałe składniki masy poza białkami i dokładnie wymieszaj.
  5. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodawaj porcjami do maku, łącząc składniki szpatułką lub łyżką.
  6. Ciasto podzieli na 3 równe części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt, nałóż na wierzch 1/3 masy makowej, pozostawiając wolny brzeg o szerokości około 2 cm.
  7. Zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku.
  8. Makowiec przełóż na posmarowany olejem papier do pieczenia i zroluj, tworząc cukierek z papieru. Końce papieru pozostawić otwarte.
  9. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190 st. Celsjusza.

Keks

Jednym z najprostszych ciast świątecznych jest keks. Zrobisz go w mgnieniu oka, a mięciutkie ciasto z bakaliami zniknie jeszcze szybciej.

Keks - Pyszności
Keks - Pyszności © Canva

Składniki:

  • 250 g masła, miękkiego,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jajek,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g bakalii i kandyzowanych owoców.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek i ubij ze szczyptą soli na pianę.
  2. Miękkie masło utrzyj wraz z cukrem. Gdy masa będzie jasna i puszysta, dodawaj stopniowo żółtka, cały czas miksując.
  3. Dodaj mąkę i połącz składniki.
  4. Do masy dodaj pianę z białek i wymieszaj szpatułką. Rób to stopniowo, aby łatwo było mieszać gęste ciasto.
  5. Bakalie i owoce obtocz w mące i dorzuć do masy.
  6. Przełóż ciasto do keksówki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo