Ciasta świąteczne, które przygotujesz w mig. Rodzina będzie pod wrażeniem
Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań rodzinnych i przysmaków, które łączą przy stole różne pokolenia. Nie może zabraknąć przy tym pysznych ciast i deserów, które umilą spotkania w gronie najbliższych.
22.11.2023 | aktual.: 22.11.2023 13:25
Świąteczny stół obfituje w specjalne dania i przysmaki, na które wielu z nas czeka przez cały rok. Nie może zabraknąć tam pysznych ciast, jak sernik, makowiec oraz piernik. Te trzy pyszne świąteczne ciasta umilą rodzinny czas. Z tym prostymi przepisami poradzi sobie nawet kuchenny amator. Piernik możesz przygotować wcześniej, ale nie jest to staropolski przepis, którego przygotowanie należy rozpocząć już teraz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świąteczny sernik
Sernik to absolutny klasyk na świątecznym stole. Chociaż zjeść go można przez cały rok, to tego dnia smakuje on wyjątkowo dobrze. Masę możesz wzbogacić o rodzynki, startą skórkę z cytryny lub wanilię, w zależności od tego, jaki smak lubisz najbardziej.
Składniki:
- 500 g sera twarogowego,
- 200 g cukru pudru,
- 4 jajka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- skórka z 1 cytryny.
Przygotowanie:
- Ser twarogowy utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę.
- Dodaj pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu.
- Dodaj mąkę, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Wymieszaj.
- Masę serową przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut.
Wystudzony sernik możesz udekorować cukrem pudrem lub czekoladową polewą.
Zobacz także
Makowiec
To ciasto, po które rzadko sięga się poza okresem świąt. Tym bardziej warto przygotować go na Boże Narodzenie, aby nacieszyć się jego smakiem. Do masy makowej możesz dodać ulubione bakalie, jak orzechy włoskie, rodzynki czy kandyzowaną skórkę pomarańczy.
Składniki:
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej,
- 180 ml mleka,
- 150 g roztopionego i ostudzonego masła,
- 6 żółtek,
- 40 g świeżych drożdży,
- 6 łyżek cukru,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Masa makowa:
- 500 g suchego maku,
- 200 g cukru,
- 100 g rodzynek,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżka miękkiego masła,
- kandyzowana skórka pomarańczowa,
- 6 białek,
Sposób przygotowania:
- Mak zalej wrzątkiem, przykryj talerzykiem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odkryj talerzyk i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Odcedź i zmiel.
- Ciepłe mleko połącz z łyżeczką cukru, 4 łyżkami mąki oraz drożdżami. Odstaw zaczyn na 15 minut, aby co najmniej podwoił swoją objętość.
- Wyrośnięty zaczyn połącz z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe. Zagniatać ciasto, stopniowo dodając roztopione masło, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Do maku dodaj pozostałe składniki masy poza białkami i dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodawaj porcjami do maku, łącząc składniki szpatułką lub łyżką.
- Ciasto podzieli na 3 równe części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt, nałóż na wierzch 1/3 masy makowej, pozostawiając wolny brzeg o szerokości około 2 cm.
- Zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku.
- Makowiec przełóż na posmarowany olejem papier do pieczenia i zroluj, tworząc cukierek z papieru. Końce papieru pozostawić otwarte.
- Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190 st. Celsjusza.
Zobacz także
Keks
Jednym z najprostszych ciast świątecznych jest keks. Zrobisz go w mgnieniu oka, a mięciutkie ciasto z bakaliami zniknie jeszcze szybciej.
Składniki:
- 250 g masła, miękkiego,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 5 jajek,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 g bakalii i kandyzowanych owoców.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek i ubij ze szczyptą soli na pianę.
- Miękkie masło utrzyj wraz z cukrem. Gdy masa będzie jasna i puszysta, dodawaj stopniowo żółtka, cały czas miksując.
- Dodaj mąkę i połącz składniki.
- Do masy dodaj pianę z białek i wymieszaj szpatułką. Rób to stopniowo, aby łatwo było mieszać gęste ciasto.
- Bakalie i owoce obtocz w mące i dorzuć do masy.
- Przełóż ciasto do keksówki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.