Ten hiszpański deser zawładnął moją kuchnią. Robię go co weekend

Delikatny, pieczony deser z karmelem oraz jajkami to klasyk kuchni hiszpańskiej. Obok takich słodkości nie można przejść obojętnie - wygląda i smakuje jak słodki kawałek raju na talerzu.

Flan - PysznościFlan - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | thepaulricafrentecollection
Ewa Malinowska

Flan, znany również jako crème caramel, to wyjątkowo delikatny deser, który składa się przede wszystkim z jajek oraz mleka. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych deserów hiszpańskiej kuchni, mimo że jego nazwa pochodzi z języka francuskiego. Flan ma wiele wspólnego z francuskim deserem crème brûlée, jednak nieco się one różnią. W przypadku flanu słodki smak pochodzi z karmelu, który umieszczamy na dnie formy przed pieczeniem, a nie z cukru karmelizowanego palnikiem. Co więcej, podstawą tego deseru jest mleko, a nie śmietanka, co jest typowe dla crème brûlée. Moi bliscy wprost przepadają za hiszpańskim flanem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser dosłownie zawróci ci w głowie. I nie chodzi tu wcale o zakręcony kształt, ale genialny smak

Karmelowy flan

Składniki:

  • 600 ml tłustego mleka,
  • 3 całe jajka i 2 żółtka,
  • 1 laska wanilii,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek cukru aby przygotować karmel.

Sposób przygotowania:

  1. Do niewielkiego rondla o grubym dnie wsypuję 6 łyżek cukru. Rozgrzewam rondel na małym ogniu, nie mieszając cukru łyżką, aby nie utworzyć się twarde kryształki. Cukier stopniowo się rozpuszcza i zmienia kolor na złoty.
  2. Gdy cukier się skarmelizuje, szybko przelewam go do 6 małych foremek. Rozprowadzam karmel po dnie naczynek, tak aby pokrył je równomiernie.
  3. Do rondelka wlewam mleko. Dodaję ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Doprowadzam mleko do wrzenia. Odstawiam je do ostygnięcia.
  4. Do miski wsypuję pozostały cukier. Dodaję jaja. Ubijam mikserem na jednolitą masę.
  5. Do masy jajecznej dolewam ostudzone mleko z ziarenkami wanilii. Mieszam dokładnie.
  6. Do każdej foremki do flanu przelewam przygotowaną masę.
  7. Foremki układam w większej blasze do pieczenia. Blachę wypełniam wrzątkiem do połowy wysokości foremek.
  8. Blachę z foremkami wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę przez 45 minut.
Flan - Pyszności
Flan - Pyszności © Canva | suwinai-sukanants-images

Po upieczeniu flanu wyjmuję go z piekarnika i odstawiam do ostygnięcia. Następnie wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby stężał. Flan można podawać z dowolnymi dodatkami, np. z truskawkami, innymi owocami, bitą śmietaną, sosem karmelowym lub syropem klonowym.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy