Ten hiszpański deser zawładnął moją kuchnią. Robię go co weekend

Delikatny, pieczony deser z karmelem oraz jajkami to klasyk kuchni hiszpańskiej. Obok takich słodkości nie można przejść obojętnie - wygląda i smakuje jak słodki kawałek raju na talerzu.

Flan - PysznościFlan - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | thepaulricafrentecollection
Ewa Malinowska

Flan, znany również jako crème caramel, to wyjątkowo delikatny deser, który składa się przede wszystkim z jajek oraz mleka. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych deserów hiszpańskiej kuchni, mimo że jego nazwa pochodzi z języka francuskiego. Flan ma wiele wspólnego z francuskim deserem crème brûlée, jednak nieco się one różnią. W przypadku flanu słodki smak pochodzi z karmelu, który umieszczamy na dnie formy przed pieczeniem, a nie z cukru karmelizowanego palnikiem. Co więcej, podstawą tego deseru jest mleko, a nie śmietanka, co jest typowe dla crème brûlée. Moi bliscy wprost przepadają za hiszpańskim flanem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser dosłownie zawróci ci w głowie. I nie chodzi tu wcale o zakręcony kształt, ale genialny smak

Karmelowy flan

Składniki:

  • 600 ml tłustego mleka,
  • 3 całe jajka i 2 żółtka,
  • 1 laska wanilii,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek cukru aby przygotować karmel.

Sposób przygotowania:

  1. Do niewielkiego rondla o grubym dnie wsypuję 6 łyżek cukru. Rozgrzewam rondel na małym ogniu, nie mieszając cukru łyżką, aby nie utworzyć się twarde kryształki. Cukier stopniowo się rozpuszcza i zmienia kolor na złoty.
  2. Gdy cukier się skarmelizuje, szybko przelewam go do 6 małych foremek. Rozprowadzam karmel po dnie naczynek, tak aby pokrył je równomiernie.
  3. Do rondelka wlewam mleko. Dodaję ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Doprowadzam mleko do wrzenia. Odstawiam je do ostygnięcia.
  4. Do miski wsypuję pozostały cukier. Dodaję jaja. Ubijam mikserem na jednolitą masę.
  5. Do masy jajecznej dolewam ostudzone mleko z ziarenkami wanilii. Mieszam dokładnie.
  6. Do każdej foremki do flanu przelewam przygotowaną masę.
  7. Foremki układam w większej blasze do pieczenia. Blachę wypełniam wrzątkiem do połowy wysokości foremek.
  8. Blachę z foremkami wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę przez 45 minut.
Flan - Pyszności
Flan - Pyszności © Canva | suwinai-sukanants-images

Po upieczeniu flanu wyjmuję go z piekarnika i odstawiam do ostygnięcia. Następnie wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby stężał. Flan można podawać z dowolnymi dodatkami, np. z truskawkami, innymi owocami, bitą śmietaną, sosem karmelowym lub syropem klonowym.

Wybrane dla Ciebie
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil