Ten hiszpański deser zawładnął moją kuchnią. Robię go co weekend
Delikatny, pieczony deser z karmelem oraz jajkami to klasyk kuchni hiszpańskiej. Obok takich słodkości nie można przejść obojętnie - wygląda i smakuje jak słodki kawałek raju na talerzu.
23.11.2023 | aktual.: 24.11.2023 09:49
Flan, znany również jako crème caramel, to wyjątkowo delikatny deser, który składa się przede wszystkim z jajek oraz mleka. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych deserów hiszpańskiej kuchni, mimo że jego nazwa pochodzi z języka francuskiego. Flan ma wiele wspólnego z francuskim deserem crème brûlée, jednak nieco się one różnią. W przypadku flanu słodki smak pochodzi z karmelu, który umieszczamy na dnie formy przed pieczeniem, a nie z cukru karmelizowanego palnikiem. Co więcej, podstawą tego deseru jest mleko, a nie śmietanka, co jest typowe dla crème brûlée. Moi bliscy wprost przepadają za hiszpańskim flanem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karmelowy flan
Składniki:
- 600 ml tłustego mleka,
- 3 całe jajka i 2 żółtka,
- 1 laska wanilii,
- 6 łyżek cukru,
- 6 łyżek cukru aby przygotować karmel.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Do niewielkiego rondla o grubym dnie wsypuję 6 łyżek cukru. Rozgrzewam rondel na małym ogniu, nie mieszając cukru łyżką, aby nie utworzyć się twarde kryształki. Cukier stopniowo się rozpuszcza i zmienia kolor na złoty.
- Gdy cukier się skarmelizuje, szybko przelewam go do 6 małych foremek. Rozprowadzam karmel po dnie naczynek, tak aby pokrył je równomiernie.
- Do rondelka wlewam mleko. Dodaję ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Doprowadzam mleko do wrzenia. Odstawiam je do ostygnięcia.
- Do miski wsypuję pozostały cukier. Dodaję jaja. Ubijam mikserem na jednolitą masę.
- Do masy jajecznej dolewam ostudzone mleko z ziarenkami wanilii. Mieszam dokładnie.
- Do każdej foremki do flanu przelewam przygotowaną masę.
- Foremki układam w większej blasze do pieczenia. Blachę wypełniam wrzątkiem do połowy wysokości foremek.
- Blachę z foremkami wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę przez 45 minut.
Po upieczeniu flanu wyjmuję go z piekarnika i odstawiam do ostygnięcia. Następnie wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby stężał. Flan można podawać z dowolnymi dodatkami, np. z truskawkami, innymi owocami, bitą śmietaną, sosem karmelowym lub syropem klonowym.