Jeśli masz słabość do kultowego deseru z Francji, nasza propozycja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Po prostu palce lizać ?
Pyszności
03.04.2019 | aktual.: 30.10.2019 16:01
Składniki:
Reszta składników
1/3 szkl. cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
maliny do dekoracji
350 g ser na sernik
3/4 szkl. cukier
3 szt. jajka
2 szt. żółtka
1,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
3 łyżki mąka
1/4 szkl. śmietanka 18%
Spód
200 g herbatniki pokruszone
6 łyżek masło roztopione
1/4 szkl. cukier
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu połącz rozdrobnione herbatniki, roztopione masło oraz cukier. Przełóż do formy i uformuj spód przy pomocy szklanki.
2. Teraz zajmij się przygotowaniem masy serowej. Przy użyciu miksera połącz ser, cukier, ekstrakt waniliowy, jajka oraz żółtka.
3. Jako kolejne składniki dodaj: mąkę, proszek do pieczenia i śmietankę 18%.
4. Spód formy zabezpiecz przy pomocy folii aluminiowej i wstaw do większego naczynia żaroodpornego. W środku formy umieść masę serową. A dookoła rozprowadź wodę. Piecz przez 1,5 godziny (temp. 160 stopni Celsjusza). Pozostaw w wyłączonym piekarniku przez godzinę. Po czym umieść na całą noc w lodówce.
5. Przed podaniem posyp cukrem i użyj palnika. Smacznego!