PrzepisDeserySernik creme brulee

Sernik creme brulee

Sernik creme brulee
Pyszności

03.04.2019 12:00, aktual.: 30.10.2019 16:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli masz słabość do kultowego deseru z Francji, nasza propozycja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Po prostu palce lizać ?

Składniki:

Reszta składników

  1. 1/3 szkl. cukier
  2. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  3. maliny do dekoracji
  4. 350 g ser na sernik
  5. 3/4 szkl. cukier
  6. 3 szt. jajka
  7. 2 szt. żółtka
  8. 1,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  9. 3 łyżki mąka
  10. 1/4 szkl. śmietanka 18%

Spód

  1. 200 g herbatniki pokruszone
  2. 6 łyżek masło roztopione
  3. 1/4 szkl. cukier

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu połącz rozdrobnione herbatniki, roztopione masło oraz cukier. Przełóż do formy i uformuj spód przy pomocy szklanki.

Obraz

2. Teraz zajmij się przygotowaniem masy serowej. Przy użyciu miksera połącz ser, cukier, ekstrakt waniliowy, jajka oraz żółtka.

Obraz

3. Jako kolejne składniki dodaj: mąkę, proszek do pieczenia i śmietankę 18%.

Obraz

4. Spód formy zabezpiecz przy pomocy folii aluminiowej i wstaw do większego naczynia żaroodpornego. W środku formy umieść masę serową. A dookoła rozprowadź wodę. Piecz przez 1,5 godziny (temp. 160 stopni Celsjusza). Pozostaw w wyłączonym piekarniku przez godzinę. Po czym umieść na całą noc w lodówce.

Obraz

5. Przed podaniem posyp cukrem i użyj palnika. Smacznego!

Obraz