Niezwykłe dania z wigilijnego stołu Świętego Mikołaja. Ależ to musi być pyszne

Laponia, kraina położona na północy Europy, to miejsce, które kojarzy się nam przede wszystkim ze świętym Mikołajem. To właśnie stamtąd wyrusza on w swoją podróż, aby obdarować dzieci prezentami. Co jednak znajduje się na wigilijnym stole Świętego Mikołaja?

Świąteczne menu Świętego MikołajaŚwiąteczne menu Świętego Mikołaja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wigilia Bożego Narodzenia to czas, kiedy wszyscy biesiadujemy i cieszymy się wspólnie spędzonym czasem. W Laponii, krainie Świętego Mikołaja, święta również są okazją do ucztowania w gronie bliskich. Na świątecznym stole króluje mięso renifera, pierogi z ziemniakami i inne tradycyjne potrawy. Sprawdź, które potrawy co roku pojawiają się na stole Świętego Mikołaja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem w mgnieniu oka zrobisz pyszny obiad. I do tego na jednej patelni

Święty Mikołaj zajada się zupą grzybową

Tak jak u nas nie może zabraknąć na wigilijnym stole barszczu czerwonego z uszkami, tak w Laponii co roku pojawia się sycąca zupa grzybowa — głównie przygotowywana z suszonych borowików, kozaków czy podgrzybków. Zupa ta często podawana jest z kuksa, tradycyjnym naczyniu zrobionym z pnia brzozy.

Głównym daniem jest mięso renifera. Jest chude i delikatne, o lekko słodkawym smaku. Najczęściej podaje się je w formie smażonych plastrów z ziemniakami i leśnymi owocami.

Oto kilka przykładów potraw z mięsem renifera, które można spotkać na świątecznym stole w Laponii:

  • poronkäristys, czyli smażone mięso renifera z cebulą i ziemniakami;
  • poronkäristys pihvi, czyli kotlet z mięsa renifera;
  • poronkäristys makkara, czyli kiełbasa z mięsa renifera.

Kolejnym popularnym daniem są pierogi. W Laponii podaje się pierogi karelskie, których farsz przyrządza się z ziemniaków, ryżu lub kaszy. Pierogi piecze się w piecu, co nadaje im wyjątkowy smak.

Lapończycy są również zapalonymi amatorami ryb. Na świątecznym stole nie może więc zabraknąć łososia, pstrąga czy innych ryb z lokalnych jezior i rzek.

Niektóre potrawy, które podaje się na święta w Laponii, są dość specyficzne. Na przykład, pstrągi często podaje się smażone na oleju aromatyzowanym igiełkami sosny lub świerka.

Ciekawostki z Lapońskich Stołów

Lapończycy, znani ze swojej tradycji łowieckiej, w czasie świąt sięgają również po dziczyznę. Głuszce, dzikie kaczki czy inne ptaki zagościły na świątecznych stołach, choć dziś nie tak często jak kiedyś. To jednak element, który wpisuje się w tradycję lapońskich bożonarodzeniowych biesiad.

Święta w Laponii - krainie Świętego Mikołaja

Lapończycy podobnie jak my, kultywują tradycję świątecznej kolacji. Pamiętajmy, że Święty Mikołaj z Laponii nie tylko rozdaje prezenty, ale także delektuje się wyjątkowymi smakami regionalnej kuchni. Mięso renifera, pierogi ziemniaczane czy leśne owoce to kulinarne skarby Laponii, które z pewnością warto poznać, aby poczuć magię tej niezwykłej krainy.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik