PrzepisBoże NarodzenieNiezwykłe dania z wigilijnego stołu Świętego Mikołaja. Ależ to musi być pyszne

Niezwykłe dania z wigilijnego stołu Świętego Mikołaja. Ależ to musi być pyszne

Świąteczne menu Świętego Mikołaja
Świąteczne menu Świętego Mikołaja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.12.2023 08:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Laponia, kraina położona na północy Europy, to miejsce, które kojarzy się nam przede wszystkim ze świętym Mikołajem. To właśnie stamtąd wyrusza on w swoją podróż, aby obdarować dzieci prezentami. Co jednak znajduje się na wigilijnym stole Świętego Mikołaja?

Wigilia Bożego Narodzenia to czas, kiedy wszyscy biesiadujemy i cieszymy się wspólnie spędzonym czasem. W Laponii, krainie Świętego Mikołaja, święta również są okazją do ucztowania w gronie bliskich. Na świątecznym stole króluje mięso renifera, pierogi z ziemniakami i inne tradycyjne potrawy. Sprawdź, które potrawy co roku pojawiają się na stole Świętego Mikołaja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Święty Mikołaj zajada się zupą grzybową

Tak jak u nas nie może zabraknąć na wigilijnym stole barszczu czerwonego z uszkami, tak w Laponii co roku pojawia się sycąca zupa grzybowa — głównie przygotowywana z suszonych borowików, kozaków czy podgrzybków. Zupa ta często podawana jest z kuksa, tradycyjnym naczyniu zrobionym z pnia brzozy.

Głównym daniem jest mięso renifera. Jest chude i delikatne, o lekko słodkawym smaku. Najczęściej podaje się je w formie smażonych plastrów z ziemniakami i leśnymi owocami.

Oto kilka przykładów potraw z mięsem renifera, które można spotkać na świątecznym stole w Laponii:

  • poronkäristys, czyli smażone mięso renifera z cebulą i ziemniakami;
  • poronkäristys pihvi, czyli kotlet z mięsa renifera;
  • poronkäristys makkara, czyli kiełbasa z mięsa renifera.

Kolejnym popularnym daniem są pierogi. W Laponii podaje się pierogi karelskie, których farsz przyrządza się z ziemniaków, ryżu lub kaszy. Pierogi piecze się w piecu, co nadaje im wyjątkowy smak.

Lapończycy są również zapalonymi amatorami ryb. Na świątecznym stole nie może więc zabraknąć łososia, pstrąga czy innych ryb z lokalnych jezior i rzek.

Niektóre potrawy, które podaje się na święta w Laponii, są dość specyficzne. Na przykład, pstrągi często podaje się smażone na oleju aromatyzowanym igiełkami sosny lub świerka.

Ciekawostki z Lapońskich Stołów

Lapończycy, znani ze swojej tradycji łowieckiej, w czasie świąt sięgają również po dziczyznę. Głuszce, dzikie kaczki czy inne ptaki zagościły na świątecznych stołach, choć dziś nie tak często jak kiedyś. To jednak element, który wpisuje się w tradycję lapońskich bożonarodzeniowych biesiad.

Święta w Laponii - krainie Świętego Mikołaja

Lapończycy podobnie jak my, kultywują tradycję świątecznej kolacji. Pamiętajmy, że Święty Mikołaj z Laponii nie tylko rozdaje prezenty, ale także delektuje się wyjątkowymi smakami regionalnej kuchni. Mięso renifera, pierogi ziemniaczane czy leśne owoce to kulinarne skarby Laponii, które z pewnością warto poznać, aby poczuć magię tej niezwykłej krainy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także