WAŻNE
TERAZ

Ursula von der Leyen zostaje. Odrzucono wniosek o wotum nieufności

Niezwykłe dania z wigilijnego stołu Świętego Mikołaja. Ależ to musi być pyszne

Laponia, kraina położona na północy Europy, to miejsce, które kojarzy się nam przede wszystkim ze świętym Mikołajem. To właśnie stamtąd wyrusza on w swoją podróż, aby obdarować dzieci prezentami. Co jednak znajduje się na wigilijnym stole Świętego Mikołaja?

Świąteczne menu Świętego MikołajaŚwiąteczne menu Świętego Mikołaja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wigilia Bożego Narodzenia to czas, kiedy wszyscy biesiadujemy i cieszymy się wspólnie spędzonym czasem. W Laponii, krainie Świętego Mikołaja, święta również są okazją do ucztowania w gronie bliskich. Na świątecznym stole króluje mięso renifera, pierogi z ziemniakami i inne tradycyjne potrawy. Sprawdź, które potrawy co roku pojawiają się na stole Świętego Mikołaja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem w mgnieniu oka zrobisz pyszny obiad. I do tego na jednej patelni

Święty Mikołaj zajada się zupą grzybową

Tak jak u nas nie może zabraknąć na wigilijnym stole barszczu czerwonego z uszkami, tak w Laponii co roku pojawia się sycąca zupa grzybowa — głównie przygotowywana z suszonych borowików, kozaków czy podgrzybków. Zupa ta często podawana jest z kuksa, tradycyjnym naczyniu zrobionym z pnia brzozy.

Głównym daniem jest mięso renifera. Jest chude i delikatne, o lekko słodkawym smaku. Najczęściej podaje się je w formie smażonych plastrów z ziemniakami i leśnymi owocami.

Oto kilka przykładów potraw z mięsem renifera, które można spotkać na świątecznym stole w Laponii:

  • poronkäristys, czyli smażone mięso renifera z cebulą i ziemniakami;
  • poronkäristys pihvi, czyli kotlet z mięsa renifera;
  • poronkäristys makkara, czyli kiełbasa z mięsa renifera.

Kolejnym popularnym daniem są pierogi. W Laponii podaje się pierogi karelskie, których farsz przyrządza się z ziemniaków, ryżu lub kaszy. Pierogi piecze się w piecu, co nadaje im wyjątkowy smak.

Lapończycy są również zapalonymi amatorami ryb. Na świątecznym stole nie może więc zabraknąć łososia, pstrąga czy innych ryb z lokalnych jezior i rzek.

Niektóre potrawy, które podaje się na święta w Laponii, są dość specyficzne. Na przykład, pstrągi często podaje się smażone na oleju aromatyzowanym igiełkami sosny lub świerka.

Ciekawostki z Lapońskich Stołów

Lapończycy, znani ze swojej tradycji łowieckiej, w czasie świąt sięgają również po dziczyznę. Głuszce, dzikie kaczki czy inne ptaki zagościły na świątecznych stołach, choć dziś nie tak często jak kiedyś. To jednak element, który wpisuje się w tradycję lapońskich bożonarodzeniowych biesiad.

Święta w Laponii - krainie Świętego Mikołaja

Lapończycy podobnie jak my, kultywują tradycję świątecznej kolacji. Pamiętajmy, że Święty Mikołaj z Laponii nie tylko rozdaje prezenty, ale także delektuje się wyjątkowymi smakami regionalnej kuchni. Mięso renifera, pierogi ziemniaczane czy leśne owoce to kulinarne skarby Laponii, które z pewnością warto poznać, aby poczuć magię tej niezwykłej krainy.

Wybrane dla Ciebie

To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych