Niezawodny sposób na gorzki mak. Znają go tylko najlepsze gospodynie
Niesmaczny mak zepsuje nawet najbardziej starannie wykonane ciasto. Na szczęście gorzkie nasiona to nie koniec świata. Jeśli mak nie jest zjełczały, można go uratować domowymi sposobami. Poznaj niezawodny trik najlepszych gospodyń na gorzki mak.
27.11.2023 | aktual.: 28.11.2023 09:33
Jeśli decydujesz się na przygotowanie potrawy, której głównym składnikiem jest mak, pamiętaj, że o jej smaku decydujesz już w sklepie. To właśnie tam, wybierając odpowiedni mak, masz wpływ na jakość swojego dania. Przy zakupie zwróć więc uwagę na kilka istotnych rzeczy. Jeśli jednak przyjdzie ci walczyć z gorzkim makiem, podpowiadamy, co zrobić, żeby pozbyć się nieprzyjemnego posmaku z nasion.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak sprawdzić, czy mak jest dobry?
Jeśli tylko masz taką możliwość, spróbuj maku przed zakupem. Jego smak powinien być przyjemny, lekko słodkawy, ale niezbyt intensywny. Jeżeli zauważysz, że mak jest wilgotny, zrezygnuj z jego zakupu. Przyjrzyj się również, w jaki sposób mak jest przechowywany w sklepie. Każde ślady pleśni lub nieprzyjemny zapach stęchlizny powinny być poważnym sygnałem ostrzegawczym. Te same zasady dotyczą produktów paczkowanych.
Zobacz także
Co zrobić, kiedy mak jest gorzki?
Gorzki mak może zniszczyć smak każdej potrawy. Aby uniknąć takiej sytuacji, podczas gotowania zadbaj o kilka szczegółów. Poświęć chwilę na dokładne wypłukanie maku w zimnej wodzie. Odczekaj ok. 15 minut, by nasiona mogły nasiąknąć płynem. Po tym czasie odcedź mak na sitku wyłożonym gazą.
Innym sprawdzonym sposobem usunięcie gorzkiego posmaku z nasion maku, jest wcześniejsze sparzenie go gorącym mlekiem. Mak pozostaw w gorącej kąpieli na kwadrans, zanim go odcedzisz. Co jeśli po tych zabiegach nasiona nadal będą miały gorzki smak? Powtórz czynność z gorącym mlekiem (nawet trzykrotnie). Mak możesz na zmianę zalewać wodą i mlekiem.
Zobacz także
Istotną kwestią jest, by po ugotowaniu odstawić mak na kilka godzin w ciepłe miejsce (by wchłonął wilgoć). Pamiętaj, że na etapie mielenia możesz sięgnąć miód czy śmietanę. Produkty te doskonale zneutralizują gorzki posmak. Co ważne, jeśli mak pozostaje gorzki mimo zastosowanych czynności, oznacza to, że jest zjełczały i nie nadaje się do spożycia.