Niezawodny sposób na gorzki mak. Znają go tylko najlepsze gospodynie

Niesmaczny mak zepsuje nawet najbardziej starannie wykonane ciasto. Na szczęście gorzkie nasiona to nie koniec świata. Jeśli mak nie jest zjełczały, można go uratować domowymi sposobami. Poznaj niezawodny trik najlepszych gospodyń na gorzki mak.

Co zrobić, kiedy mak jest gorzki? Co zrobić, kiedy mak jest gorzki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli decydujesz się na przygotowanie potrawy, której głównym składnikiem jest mak, pamiętaj, że o jej smaku decydujesz już w sklepie. To właśnie tam, wybierając odpowiedni mak, masz wpływ na jakość swojego dania. Przy zakupie zwróć więc uwagę na kilka istotnych rzeczy. Jeśli jednak przyjdzie ci walczyć z gorzkim makiem, podpowiadamy, co zrobić, żeby pozbyć się nieprzyjemnego posmaku z nasion.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burger z piekarnika na bogato, ale bez bułki. Obiadowy hit

Jak sprawdzić, czy mak jest dobry?

Jeśli tylko masz taką możliwość, spróbuj maku przed zakupem. Jego smak powinien być przyjemny, lekko słodkawy, ale niezbyt intensywny. Jeżeli zauważysz, że mak jest wilgotny, zrezygnuj z jego zakupu. Przyjrzyj się również, w jaki sposób mak jest przechowywany w sklepie. Każde ślady pleśni lub nieprzyjemny zapach stęchlizny powinny być poważnym sygnałem ostrzegawczym. Te same zasady dotyczą produktów paczkowanych.

Co zrobić, jeśli mak ma gorzki posmak?
Co zrobić, jeśli mak ma gorzki posmak? © Pexels | Castorly Stock

Co zrobić, kiedy mak jest gorzki?

Gorzki mak może zniszczyć smak każdej potrawy. Aby uniknąć takiej sytuacji, podczas gotowania zadbaj o kilka szczegółów. Poświęć chwilę na dokładne wypłukanie maku w zimnej wodzie. Odczekaj ok. 15 minut, by nasiona mogły nasiąknąć płynem. Po tym czasie odcedź mak na sitku wyłożonym gazą.

Innym sprawdzonym sposobem usunięcie gorzkiego posmaku z nasion maku, jest wcześniejsze sparzenie go gorącym mlekiem. Mak pozostaw w gorącej kąpieli na kwadrans, zanim go odcedzisz. Co jeśli po tych zabiegach nasiona nadal będą miały gorzki smak? Powtórz czynność z gorącym mlekiem (nawet trzykrotnie). Mak możesz na zmianę zalewać wodą i mlekiem.

Istotną kwestią jest, by po ugotowaniu odstawić mak na kilka godzin w ciepłe miejsce (by wchłonął wilgoć). Pamiętaj, że na etapie mielenia możesz sięgnąć miód czy śmietanę. Produkty te doskonale zneutralizują gorzki posmak. Co ważne, jeśli mak pozostaje gorzki mimo zastosowanych czynności, oznacza to, że jest zjełczały i nie nadaje się do spożycia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat