Odkąd podałam "bałwana w tropikach", rodzina już nie chce jeść zwykłego makowca. Hit na święta

Słodki smak ciasta, kwaskowaty dżem i soczyste owoce to połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Bałwan w tropikach to świąteczny hit, który z pewnością stanie się ulubionym deserem twojej rodziny.

Przepis na ciasto "Bałwan w tropikach" (fot. screen Youtube / Prosty przepis na)Przepis na ciasto "Bałwan w tropikach" (fot. screen Youtube / Prosty przepis na)
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy stoły uginają się od przysmaków, a gospodynie prześcigają się w tworzeniu nowych, kuszących smaków. Jedno ciasto zrewolucjonizowało nasze świąteczne menubałwan w tropikach. Ten elegancki, a zarazem łatwy do przygotowania deser, zdobył serca mojej rodziny, stając się hitem, któremu nie możemy się nadziwić. Spróbuj i ty tego wyjątkowego ciasta. Gwarantuję, że twoja rodzina będzie zachwycona. Podany i wypróbowany przeze mnie przepis pochodzi z kanały YouTube, "Prosty przepis na".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z karkówki. Sekretem jest wyjątkowy farsz

Ciasto "bałwan w tropikach" królem świątecznego stołu

Tradycyjne świąteczne wypieki, choć uwielbiane, czasem mogą zaczynać nudzić. Dlatego warto sięgnąć po coś nowego, coś, co odmieni standardy i stanie się gwiazdą świątecznego menu.

Słodki, puszysty i pełen smaku deser, który idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Bałwan w tropikach to połączenie biszkoptu, kremu śmietankowego, owoców i czekolady. To ciasto, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Przepis na ciasto "bałwan w tropikach"

Składniki na blachę o wymiarach 24×24 cm:

Biszkopt jasny:

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 całe jajka,
  • 8 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Biszkopt makowy:

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki maku,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 8 białek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 500 ml zimnej śmietanki 30 proc.,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego.

Polewa:

  • 45 g czekolady gorzkiej,
  • Ok. 7-8 łyżek śmietany 30 lub 18 proc.

Przygotowanie krok po kroku

Biszkopt makowy: Ubijam białka na sztywno, stopniowo dodając cukier, aż masa staje się sztywna i błyszcząca. Dodaję przesianą mąkę i mak, delikatnie mieszając. Piekę w 180°C przez 15-20 minut. Ostudzam, wyjmuję z blaszki.

Biszkopt jasny: Żółtka z cukrem miksuje na puszysty krem, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piekę w 180°C przez 15-20 minut. Ostudzam i dzielę na 2 blaty.

Krem: Rozpuszczam galaretki w wrzącej wodzie, studzę. Ubijam śmietankę na sztywno, dodaję zimne galaretki. Dodaję pokrojone brzoskwinie i delikatnie mieszam.

Składanie ciasta: Pierwszy blat jasnego biszkoptu smaruję cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Rozprowadzam połowę masy śmietankowej i przykrywam biszkoptem makowym. Dodaję resztę kremu, a na to drugi blat jasnego biszkoptu. Delikatnie dociskam, a następnie schładzam w lodówce.

Polewa: Zagotowuję śmietanę, dodaję pokrojoną czekoladę. Mieszam, aż polewa będzie gładka. Polewam nią ciasto i rozprowadzam równomiernie.

Chłodzenie: Schładzam w lodówce przez 2-3 godziny.

Odkąd pojawił się "bałwan w tropikach", żadne inne świąteczne ciasto nie błyszczy na stole takim smakiem i urodą. Spróbuj, a przekonasz się, dlaczego stał się on hitem w naszym domu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości