Odkąd podałam "bałwana w tropikach", rodzina już nie chce jeść zwykłego makowca. Hit na święta

Słodki smak ciasta, kwaskowaty dżem i soczyste owoce to połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Bałwan w tropikach to świąteczny hit, który z pewnością stanie się ulubionym deserem twojej rodziny.

Przepis na ciasto "Bałwan w tropikach" (fot. screen Youtube / Prosty przepis na)Przepis na ciasto "Bałwan w tropikach" (fot. screen Youtube / Prosty przepis na)
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy stoły uginają się od przysmaków, a gospodynie prześcigają się w tworzeniu nowych, kuszących smaków. Jedno ciasto zrewolucjonizowało nasze świąteczne menubałwan w tropikach. Ten elegancki, a zarazem łatwy do przygotowania deser, zdobył serca mojej rodziny, stając się hitem, któremu nie możemy się nadziwić. Spróbuj i ty tego wyjątkowego ciasta. Gwarantuję, że twoja rodzina będzie zachwycona. Podany i wypróbowany przeze mnie przepis pochodzi z kanały YouTube, "Prosty przepis na".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z karkówki. Sekretem jest wyjątkowy farsz

Ciasto "bałwan w tropikach" królem świątecznego stołu

Tradycyjne świąteczne wypieki, choć uwielbiane, czasem mogą zaczynać nudzić. Dlatego warto sięgnąć po coś nowego, coś, co odmieni standardy i stanie się gwiazdą świątecznego menu.

Słodki, puszysty i pełen smaku deser, który idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Bałwan w tropikach to połączenie biszkoptu, kremu śmietankowego, owoców i czekolady. To ciasto, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Przepis na ciasto "bałwan w tropikach"

Składniki na blachę o wymiarach 24×24 cm:

Biszkopt jasny:

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 całe jajka,
  • 8 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Biszkopt makowy:

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki maku,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 8 białek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 500 ml zimnej śmietanki 30 proc.,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego.

Polewa:

  • 45 g czekolady gorzkiej,
  • Ok. 7-8 łyżek śmietany 30 lub 18 proc.

Przygotowanie krok po kroku

Biszkopt makowy: Ubijam białka na sztywno, stopniowo dodając cukier, aż masa staje się sztywna i błyszcząca. Dodaję przesianą mąkę i mak, delikatnie mieszając. Piekę w 180°C przez 15-20 minut. Ostudzam, wyjmuję z blaszki.

Biszkopt jasny: Żółtka z cukrem miksuje na puszysty krem, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piekę w 180°C przez 15-20 minut. Ostudzam i dzielę na 2 blaty.

Krem: Rozpuszczam galaretki w wrzącej wodzie, studzę. Ubijam śmietankę na sztywno, dodaję zimne galaretki. Dodaję pokrojone brzoskwinie i delikatnie mieszam.

Składanie ciasta: Pierwszy blat jasnego biszkoptu smaruję cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Rozprowadzam połowę masy śmietankowej i przykrywam biszkoptem makowym. Dodaję resztę kremu, a na to drugi blat jasnego biszkoptu. Delikatnie dociskam, a następnie schładzam w lodówce.

Polewa: Zagotowuję śmietanę, dodaję pokrojoną czekoladę. Mieszam, aż polewa będzie gładka. Polewam nią ciasto i rozprowadzam równomiernie.

Chłodzenie: Schładzam w lodówce przez 2-3 godziny.

Odkąd pojawił się "bałwan w tropikach", żadne inne świąteczne ciasto nie błyszczy na stole takim smakiem i urodą. Spróbuj, a przekonasz się, dlaczego stał się on hitem w naszym domu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo