Odkąd podałam "bałwana w tropikach", rodzina już nie chce jeść zwykłego makowca. Hit na święta

Słodki smak ciasta, kwaskowaty dżem i soczyste owoce to połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Bałwan w tropikach to świąteczny hit, który z pewnością stanie się ulubionym deserem twojej rodziny.

Przepis na ciasto "Bałwan w tropikach" (fot. screen Youtube / Prosty przepis na)Przepis na ciasto "Bałwan w tropikach" (fot. screen Youtube / Prosty przepis na)
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy stoły uginają się od przysmaków, a gospodynie prześcigają się w tworzeniu nowych, kuszących smaków. Jedno ciasto zrewolucjonizowało nasze świąteczne menubałwan w tropikach. Ten elegancki, a zarazem łatwy do przygotowania deser, zdobył serca mojej rodziny, stając się hitem, któremu nie możemy się nadziwić. Spróbuj i ty tego wyjątkowego ciasta. Gwarantuję, że twoja rodzina będzie zachwycona. Podany i wypróbowany przeze mnie przepis pochodzi z kanały YouTube, "Prosty przepis na".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z karkówki. Sekretem jest wyjątkowy farsz

Ciasto "bałwan w tropikach" królem świątecznego stołu

Tradycyjne świąteczne wypieki, choć uwielbiane, czasem mogą zaczynać nudzić. Dlatego warto sięgnąć po coś nowego, coś, co odmieni standardy i stanie się gwiazdą świątecznego menu.

Słodki, puszysty i pełen smaku deser, który idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Bałwan w tropikach to połączenie biszkoptu, kremu śmietankowego, owoców i czekolady. To ciasto, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Przepis na ciasto "bałwan w tropikach"

Składniki na blachę o wymiarach 24×24 cm:

Biszkopt jasny:

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 całe jajka,
  • 8 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Biszkopt makowy:

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki maku,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 8 białek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 500 ml zimnej śmietanki 30 proc.,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego.

Polewa:

  • 45 g czekolady gorzkiej,
  • Ok. 7-8 łyżek śmietany 30 lub 18 proc.

Przygotowanie krok po kroku

Biszkopt makowy: Ubijam białka na sztywno, stopniowo dodając cukier, aż masa staje się sztywna i błyszcząca. Dodaję przesianą mąkę i mak, delikatnie mieszając. Piekę w 180°C przez 15-20 minut. Ostudzam, wyjmuję z blaszki.

Biszkopt jasny: Żółtka z cukrem miksuje na puszysty krem, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piekę w 180°C przez 15-20 minut. Ostudzam i dzielę na 2 blaty.

Krem: Rozpuszczam galaretki w wrzącej wodzie, studzę. Ubijam śmietankę na sztywno, dodaję zimne galaretki. Dodaję pokrojone brzoskwinie i delikatnie mieszam.

Składanie ciasta: Pierwszy blat jasnego biszkoptu smaruję cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Rozprowadzam połowę masy śmietankowej i przykrywam biszkoptem makowym. Dodaję resztę kremu, a na to drugi blat jasnego biszkoptu. Delikatnie dociskam, a następnie schładzam w lodówce.

Polewa: Zagotowuję śmietanę, dodaję pokrojoną czekoladę. Mieszam, aż polewa będzie gładka. Polewam nią ciasto i rozprowadzam równomiernie.

Chłodzenie: Schładzam w lodówce przez 2-3 godziny.

Odkąd pojawił się "bałwan w tropikach", żadne inne świąteczne ciasto nie błyszczy na stole takim smakiem i urodą. Spróbuj, a przekonasz się, dlaczego stał się on hitem w naszym domu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥