PrzepisCiastaNa każde święta siostra robi ciasto Vanessa. Jest mocno czekoladowe i rozpływa się w ustach

Na każde święta siostra robi ciasto Vanessa. Jest mocno czekoladowe i rozpływa się w ustach

Ciasto Vanessa
Ciasto Vanessa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
20.11.2023 09:57

Ciasto Vanessa jest tak kremowe i pyszna, że nadaje się na niemalże każdą okazję. Moja siostra podaje je na świątecznym stole. Nie da mu się oprzeć i każdy bierze po kilka kawałków. Jak je przygotować? Najważniejsze, to dokładnie przeczytać przepis i postępować według instrukcji.

Główną rolę w cieście gra czekolada. Znajdziemy ją tam w formie klasycznej tabliczki (którą trzeba rozpuścić) oraz budyniu. Nic więc dziwnego, że od razu rozpływa się w ustach. Całe ciasto posypujemy obficie czekoladową posypką, która dopełni smaku i będzie prezentowała się bardzo ciekawie. Całość dopełnia śmietana, która przełamuje smak czekolady.

Ciasto Vanessa - przepis

Będziesz potrzebować tych składników:

  • słodka śmietana 30 procent (dobrze schłodzona),
  • dwie saszetki śmietan-fix,
  • pół kostki masła,
  • litr mleka,
  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • 2 saszetki budyniu czekoladowego,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • posypka czekoladową,
  • paczka herbatników.
Ciasto Vanessa
Ciasto Vanessa© Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Na początku ubij dobrze białka, w międzyczasie dodawaj żółtka i cukier. Rób to stopniowo.
  2. Dosyp mąki oraz kakao. Całość dokładnie zmiksuj.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj ją masłem. Wylej przygotowaną masę.
  4. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut.
  5. Wymieszaj budyniowe proszki z drobno posiekaną czekoladą. Przelej wszystko do rondelka.
  6. Zagotuj zawartość garnka, tylko uważaj, by nic się nie przypaliło. Cały czas mieszaj.
  7. Czekoladę zmiksuj z masłem na gładką masę.
  8. Krem rozsmaruj na upieczonym i wystudzonym spodzie. Poukładaj na nim herbatniki.
  9. Śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem oraz śmietan-fixami. Pilnuj, by nie zamieniła się w masło - lepiej miksować troszkę krócej.
  10. Ciasto Vanessa wstaw na pół godziny do lodówki, a na koniec udekoruj je czekoladową posypką.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także