PrzepisCiastaNa każde święta siostra robi ciasto Vanessa. Jest mocno czekoladowe i rozpływa się w ustach
Na każde święta siostra robi ciasto Vanessa. Jest mocno czekoladowe i rozpływa się w ustach
Ciasto Vanessa jest tak kremowe i pyszna, że nadaje się na niemalże każdą okazję. Moja siostra podaje je na świątecznym stole. Nie da mu się oprzeć i każdy bierze po kilka kawałków. Jak je przygotować? Najważniejsze, to dokładnie przeczytać przepis i postępować według instrukcji.
Ciasto Vanessa
20.11.2023 09:57
Główną rolę w cieście gra czekolada. Znajdziemy ją tam w formie klasycznej tabliczki (którą trzeba rozpuścić) oraz budyniu. Nic więc dziwnego, że od razu rozpływa się w ustach. Całe ciasto posypujemy obficie czekoladową posypką, która dopełni smaku i będzie prezentowała się bardzo ciekawie. Całość dopełnia śmietana, która przełamuje smak czekolady.
Ciasto Vanessa - przepis
Będziesz potrzebować tych składników:
- słodka śmietana 30 procent (dobrze schłodzona),
- dwie saszetki śmietan-fix,
- pół kostki masła,
- litr mleka,
- tabliczka mlecznej czekolady,
- 2 saszetki budyniu czekoladowego,
- 1/4 szklanki kakao,
- 1/3 szklanki cukru,
- półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- posypka czekoladową,
- paczka herbatników.
Sposób wykonania:
- Na początku ubij dobrze białka, w międzyczasie dodawaj żółtka i cukier. Rób to stopniowo.
- Dosyp mąki oraz kakao. Całość dokładnie zmiksuj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj ją masłem. Wylej przygotowaną masę.
- Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut.
- Wymieszaj budyniowe proszki z drobno posiekaną czekoladą. Przelej wszystko do rondelka.
- Zagotuj zawartość garnka, tylko uważaj, by nic się nie przypaliło. Cały czas mieszaj.
- Czekoladę zmiksuj z masłem na gładką masę.
- Krem rozsmaruj na upieczonym i wystudzonym spodzie. Poukładaj na nim herbatniki.
- Śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem oraz śmietan-fixami. Pilnuj, by nie zamieniła się w masło - lepiej miksować troszkę krócej.
- Ciasto Vanessa wstaw na pół godziny do lodówki, a na koniec udekoruj je czekoladową posypką.