Na każde święta siostra robi ciasto Vanessa. Jest mocno czekoladowe i rozpływa się w ustach

Ciasto Vanessa jest tak kremowe i pyszna, że nadaje się na niemalże każdą okazję. Moja siostra podaje je na świątecznym stole. Nie da mu się oprzeć i każdy bierze po kilka kawałków. Jak je przygotować? Najważniejsze, to dokładnie przeczytać przepis i postępować według instrukcji.

Ciasto VanessaCiasto Vanessa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Główną rolę w cieście gra czekolada. Znajdziemy ją tam w formie klasycznej tabliczki (którą trzeba rozpuścić) oraz budyniu. Nic więc dziwnego, że od razu rozpływa się w ustach. Całe ciasto posypujemy obficie czekoladową posypką, która dopełni smaku i będzie prezentowała się bardzo ciekawie. Całość dopełnia śmietana, która przełamuje smak czekolady.

Ciasto Vanessa - przepis

Będziesz potrzebować tych składników:

  • słodka śmietana 30 procent (dobrze schłodzona),
  • dwie saszetki śmietan-fix,
  • pół kostki masła,
  • litr mleka,
  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • 2 saszetki budyniu czekoladowego,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • posypka czekoladową,
  • paczka herbatników.
Ciasto Vanessa
Ciasto Vanessa © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Na początku ubij dobrze białka, w międzyczasie dodawaj żółtka i cukier. Rób to stopniowo.
  2. Dosyp mąki oraz kakao. Całość dokładnie zmiksuj.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj ją masłem. Wylej przygotowaną masę.
  4. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut.
  5. Wymieszaj budyniowe proszki z drobno posiekaną czekoladą. Przelej wszystko do rondelka.
  6. Zagotuj zawartość garnka, tylko uważaj, by nic się nie przypaliło. Cały czas mieszaj.
  7. Czekoladę zmiksuj z masłem na gładką masę.
  8. Krem rozsmaruj na upieczonym i wystudzonym spodzie. Poukładaj na nim herbatniki.
  9. Śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem oraz śmietan-fixami. Pilnuj, by nie zamieniła się w masło - lepiej miksować troszkę krócej.
  10. Ciasto Vanessa wstaw na pół godziny do lodówki, a na koniec udekoruj je czekoladową posypką.
Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy