Na każde święta siostra robi ciasto Vanessa. Jest mocno czekoladowe i rozpływa się w ustach

Ciasto Vanessa jest tak kremowe i pyszna, że nadaje się na niemalże każdą okazję. Moja siostra podaje je na świątecznym stole. Nie da mu się oprzeć i każdy bierze po kilka kawałków. Jak je przygotować? Najważniejsze, to dokładnie przeczytać przepis i postępować według instrukcji.

Ciasto VanessaCiasto Vanessa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Główną rolę w cieście gra czekolada. Znajdziemy ją tam w formie klasycznej tabliczki (którą trzeba rozpuścić) oraz budyniu. Nic więc dziwnego, że od razu rozpływa się w ustach. Całe ciasto posypujemy obficie czekoladową posypką, która dopełni smaku i będzie prezentowała się bardzo ciekawie. Całość dopełnia śmietana, która przełamuje smak czekolady.

Ciasto Vanessa - przepis

Będziesz potrzebować tych składników:

  • słodka śmietana 30 procent (dobrze schłodzona),
  • dwie saszetki śmietan-fix,
  • pół kostki masła,
  • litr mleka,
  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • 2 saszetki budyniu czekoladowego,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • posypka czekoladową,
  • paczka herbatników.
Ciasto Vanessa
Ciasto Vanessa © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Na początku ubij dobrze białka, w międzyczasie dodawaj żółtka i cukier. Rób to stopniowo.
  2. Dosyp mąki oraz kakao. Całość dokładnie zmiksuj.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj ją masłem. Wylej przygotowaną masę.
  4. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut.
  5. Wymieszaj budyniowe proszki z drobno posiekaną czekoladą. Przelej wszystko do rondelka.
  6. Zagotuj zawartość garnka, tylko uważaj, by nic się nie przypaliło. Cały czas mieszaj.
  7. Czekoladę zmiksuj z masłem na gładką masę.
  8. Krem rozsmaruj na upieczonym i wystudzonym spodzie. Poukładaj na nim herbatniki.
  9. Śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem oraz śmietan-fixami. Pilnuj, by nie zamieniła się w masło - lepiej miksować troszkę krócej.
  10. Ciasto Vanessa wstaw na pół godziny do lodówki, a na koniec udekoruj je czekoladową posypką.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo