Na każde święta siostra robi ciasto Vanessa. Jest mocno czekoladowe i rozpływa się w ustach

Ciasto Vanessa jest tak kremowe i pyszna, że nadaje się na niemalże każdą okazję. Moja siostra podaje je na świątecznym stole. Nie da mu się oprzeć i każdy bierze po kilka kawałków. Jak je przygotować? Najważniejsze, to dokładnie przeczytać przepis i postępować według instrukcji.

Ciasto VanessaCiasto Vanessa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Główną rolę w cieście gra czekolada. Znajdziemy ją tam w formie klasycznej tabliczki (którą trzeba rozpuścić) oraz budyniu. Nic więc dziwnego, że od razu rozpływa się w ustach. Całe ciasto posypujemy obficie czekoladową posypką, która dopełni smaku i będzie prezentowała się bardzo ciekawie. Całość dopełnia śmietana, która przełamuje smak czekolady.

Ciasto Vanessa - przepis

Będziesz potrzebować tych składników:

  • słodka śmietana 30 procent (dobrze schłodzona),
  • dwie saszetki śmietan-fix,
  • pół kostki masła,
  • litr mleka,
  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • 2 saszetki budyniu czekoladowego,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • posypka czekoladową,
  • paczka herbatników.
Ciasto Vanessa
Ciasto Vanessa © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Na początku ubij dobrze białka, w międzyczasie dodawaj żółtka i cukier. Rób to stopniowo.
  2. Dosyp mąki oraz kakao. Całość dokładnie zmiksuj.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj ją masłem. Wylej przygotowaną masę.
  4. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut.
  5. Wymieszaj budyniowe proszki z drobno posiekaną czekoladą. Przelej wszystko do rondelka.
  6. Zagotuj zawartość garnka, tylko uważaj, by nic się nie przypaliło. Cały czas mieszaj.
  7. Czekoladę zmiksuj z masłem na gładką masę.
  8. Krem rozsmaruj na upieczonym i wystudzonym spodzie. Poukładaj na nim herbatniki.
  9. Śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem oraz śmietan-fixami. Pilnuj, by nie zamieniła się w masło - lepiej miksować troszkę krócej.
  10. Ciasto Vanessa wstaw na pół godziny do lodówki, a na koniec udekoruj je czekoladową posypką.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości