Niepozorne ziarenka, które mało kto zna, a szkoda. Pomagają obniżyć ciśnienie i ułatwiają zasypianie

Niektóre bakalie, mimo swoich licznych korzyści zdrowotnych, nie cieszą się tak dużą popularnością jak rodzynki, suszone morele czy orzechy. Często jest to spowodowane ograniczoną dostępnością tych produktów na rynku. Przykładem takiej bakalii jest biały mak, który trudno znaleźć na półkach w dyskontach. Niemniej warto czasem sięgnąć po te drobne ziarenka.

Drewniana łyżka z ziarnami białego makuDrewniana łyżka z ziarnami białego maku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Paulina Hermann

Biały mak to jedna z odmian tej powszechnie znanej rośliny. W sklepach najczęściej spotykamy niebieski mak, ale warto dać szansę tym nietypowym i mniej znanym białym ziarenkom i przekonać się, jaki będą miały wpływ na nasz organizm. Ten mak ceni się przede wszystkim w Indiach. Obniża ciśnienie i nie tylko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Biały mak ma wiele właściwości prozdrowotnych

Biały mak wyróżnia się delikatniejszym smakiem niż jego popularna, niebieska odmiana. Jest również nieco słodszy, co sprawia, że idealnie nadaje się nie tylko do ciast czy deserów, ale także jako dodatek do wieczornej owsianki czy jaglanki. W Indiach biały mak jest często używany do przyrządzania sosów czy dań rybnych. W Polsce czasem można kupić tradycyjne rogale świętomarcińskie, do których dodawany jest ten rodzaj maku. Biały mak jest bogaty w wiele cennych składników prozdrowotnych, takich jak witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B9, B12). Znajdziemy w nim także fosfor, magnez, cynk, żelazo wapń.

Ciasto z białym makiem pomaga obniżyć ciśnienie

Naukowcy przeprowadzili wiele badań, aby zrozumieć wpływ spożycia białego maku na nasze zdrowie. Udało im się ustalić, że spożycie takiego produktu wspomaga obniżanie ciśnienia krwi i ułatwia zasypianie. Warto jednak podkreślić, że biały mak nie jest odmianą rośliny, z której wytwarza się opium, to zupełnie inny gatunek maku. Należy jednak pamiętać, że ze względu na jego lecznicze właściwości nie możemy spożywać zbyt dużej ilości ziaren, aby nie sobie nie zaszkodzić.

Spożywanie białego maku przyspiesza odchudzanie, ponieważ pobudza perystaltykę jelit. Wszystko za sprawą bogactwa błonnika, który zapobiega zaparciom i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Jedząc ten rodzaj maku na śniadanie lub kolację w formie jaglanki, obniżamy poziom całkowitego i "złego cholesterolu" oraz poziom cukru we krwi.

Nie każdy też może spożywać biały mak. Mowa tu o osobach z chorobami układu trawiennego oraz kobietach w ciąży. Ziaren nie powinny spożywać także dzieci poniżej drugiego roku życia. Przy zażywaniu leków stosowanych w chorobach przewlekłych, należy w pierwszej kolejności skonsultować się z lekarzem, ponieważ może dojść do niepożądanej interakcji.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą