PrzepisDeserySprawdzony przepis na rogale świętomarcińskie domowej roboty. Lepszych nie jadłam

Sprawdzony przepis na rogale świętomarcińskie domowej roboty. Lepszych nie jadłam

11 listopada na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych rogali w słodkim wydaniu. Jeśli nie wiesz, jak je zrobić od podstaw, od razu przychodzę z pomocą. Z moim przepisem na pewno odniesiesz spektakularny sukces!

Te rogale to prawdziwy strzał w 10!
Te rogale to prawdziwy strzał w 10!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

10.11.2023 10:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Już w najbliższy weekend będziemy obchodzić kolejną rocznicę odzyskania niepodległości. Oprócz dań i przekąsek w patriotycznych barwach, na naszych stołach muszą pojawić się również genialne rogale świętomarcińskie

I jeśli w tej chwili zastanawiasz się, co w ogóle łączy te wypieki z datą 11 listopada, śpieszę z wyjaśnieniami. Okazuje się bowiem, że zwyczaj ten wiąże się z piękną historią, która sięga XIX wieku. Otóż z przekazywanej z pokolenia na pokolenie legendy wynika, że w 1891 roku w Poznaniu ówczesny proboszcz parafii pw. św. Marcina ks. Jan Lewicki zaapelował do swoich wiernych, aby z okazji dnia patrona świątyni, które de facto wypada właśnie 11 listopada, pomyśleli o biednych i zrobili dla nich coś dobrego. Miało być to bezpośrednie nawiązanie do postaci św. Marcina, który zawsze pomagał osobom w potrzebie.

Na apel odpowiedział miejscowy cukiernik Józef Melzer, który postanowił rozdać potrzebującym upieczone rogale. Z biegiem czasu do inicjatywy mężczyzny zaczęli dołączać inni cukiernicy. I w ten oto sposób narodziła się cudowna tradycja z rogalami w roli głównej. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne rogale skrywają pyszną niespodziankę, której po prostu nie sposób odmówić!

Składniki:

Ciasto: 

  • 1 kg mąki tortowej,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 42 g świeżych drożdży,
  • 400 ml ciepłego mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 1 szczypta soli.

Nadzienie:

  • 300 g białego maku,
  • 400 ml mleka,
  • 300 ml wody,
  • 200 g cukru pudru,
  • 50 g masła,
  • 100 ml miodu,
  • 180 g zmielonych biszkoptów,
  • 50 g rodzynek,
  • 100 g suszonych fig,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 2 białka.

Dodatki:

  • 1 żółtko do posmarowania,
  • posiekane migdały do posypania,
  • domowy lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania rozczynu. W tym celu w dużej misce łącze ze sobą pokruszone drożdże, ciepłe mleko, cukier oraz roztopione masło

Mieszanka drożdżowa jest już prawie gotowa!
Mieszanka drożdżowa jest już prawie gotowa!© Licencjodawca | Pyszności

Powstałą mieszankę odstawiam na bok i przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu.

Krok 2. Do miski robota kuchennego wrzucam jajka, żółtka, sól oraz mąkę. Nie zapominam też o wcześniej przygotowanej mieszance z drożdżami. Wyrabiam ciasto przez 8 minut.

Gotowe ciasto powinno być zwarte i elastyczne
Gotowe ciasto powinno być zwarte i elastyczne© Licencjodawca | Pyszności

Gotowe ciasto przykrywam mokrą ściereczką i odstawiam na ok. godzinę.

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję farsz do przyszłych rogali. Na palniku umieszczam garnek, po czym przesypuję do niego biały mak. Dodaję też mleko oraz wodę. Całość gotuję ok. 30 minut. Następnie dokładnie odcedzam ugotowany mak i pozostawiam go na sitku.

Ugotowanie maku to prawdziwa bułka z masłem!
Ugotowanie maku to prawdziwa bułka z masłem!© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To jednak nie koniec pracy nad nadzieniem. Przy pomocy blendera mielę osobno biszkopty oraz orzechy włoskie. Następnie używam urządzenia do zblendowania suszonych fig oraz rodzynek.

Blendowanie składników
Blendowanie składników© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Ponownie używam palnika. Tym razem ustawiam na nim dużą patelnię. Jako pierwsze składniki na urządzenie trafia masło oraz miód. Po całkowitym rozpuszczeniu masła wrzucam na patelnię zblendowawane figi, rodzynki oraz orzechy włoskie. Nie zapominam też o białym maku oraz cukrze pudrze. Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły jednolitą kombinację smakową.

Łączenie składników na nadzienie do rogali
Łączenie składników na nadzienie do rogali© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Mieszankę zdejmuję z palnika i dodaję do niej zmielone migdały, wcześniej przygotowane biszkopty oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Powstały miks mieszam do czasu, aż składniki dobrze się połączą.

W mieszance znajdzie się m.in. kandyzowana skórka pomarańczowa
W mieszance znajdzie się m.in. kandyzowana skórka pomarańczowa© Licencjodawca | Pyszności

W osobnej misce ubijam dwa białka na sztywną pianę, po czym dodaję je na patelnię. Ponownie dokładnie łączę wszystkie produkty zgromadzone w urządzeniu.

Krok 7. Wracam do pracy z ciastem drożdżowym. Przekładam je na blat i dzielę na dwie części. Każdą część rozwałkowuję na sporej wielkości prostokąt, po czym rozprowadzam na nim kilka kleksów masła. Następnie składam ciasto w taki sposób, aby uzyskać na koniec formę kwadratu. Owijam ciasto szczelnie folią spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. 

Po zabezpieczeniu ciasta folią trafia ono do lodówki
Po zabezpieczeniu ciasta folią trafia ono do lodówki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Po godzinie po raz kolejny rozwałkowuję ciasto na duży prostokąt, po czym dzielę je na 4 podłużne kawałki. Każdy taki element dzielę następnie jeszcze na pół, uzyskując kształt trójkąta

Już coraz bliżej!
Już coraz bliżej!© Licencjodawca | Pyszności

Krok 10. Powstałą mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego. Rozprowadzam nadzienie na każdym trójkącie i dociskam je do ciasta przy pomocy zwykłej łyżeczki. 

Rozprowadzanie farszu przy pomocy łyżeczki będzie dużo prostsze
Rozprowadzanie farszu przy pomocy łyżeczki będzie dużo prostsze© Licencjodawca | Pyszności

Krok 11. Zawijam każdy większy kawałek ciasta do środka i dodatkowo przy pierwszym takim ruchu robię małe nacięcie w centralnej części. Dopiero wtedy mogę kontynuować dalsze zwijanie rogali. 

Jedno szybkie cięcie i rogale można zwijać
Jedno szybkie cięcie i rogale można zwijać© Licencjodawca | Pyszności

Krok 12. Rogale przekładam do formy do pieczenia. Dodatkowo rozprowadzam na nich roztrzepane żółtko oraz posypuję na bogato posiekanymi migdałami.

Migdałów nigdy za wiele!
Migdałów nigdy za wiele!© Licencjodawca | Pyszności

Z takimi dodatkami wkładam rogale do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie pracuje przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Krok 13. Gotowe rogale serwuję dodatkowo z lukrem domowej roboty. Smacznego!

Po prostu WOW!
Po prostu WOW!© Licencjodawca | Pyszności