Fantastyczne ciasto bez pieczenia. Wygląda jak z drogocennymi klejnotami, a zrobisz je za mniej niż 15 zł
Ciasta, które nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy i wymyślnych składników smakują najlepiej. Do takich deserów należy śmietanowiec, w którym zatopione są galaretkowe kwadraciki. Chociaż wygląda wykwitnie i dostojnie, to pasuje na każdą okazję. Ciasta nie musisz piec, więc nie musisz pilnować piekarnika i jego temperatury.
30.10.2023 | aktual.: 16.03.2024 14:04
Ciasto możemy kupić w sklepie lub zamówić, ale po co, skoro przepyszny deser możemy przygotować samemu i to niewielkim kosztem? Śmietanowiec, w przeciwieństwie, do wielu innych ciast, których cena (nawet przy samodzielnym przygotowaniu) jest niebotyczna, kosztuje maksymalnie 15 złotych. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis i zacznijcie przygotowywać potrzebne składniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śmietanowiec, czyli jak zrobić deser z kryształami
Składniki:
- 3 różnokolorowe galaretki,
- krystaliczna galaretka,
- 500 ml śmietanki 36 proc. (dobrze schłodzonej),
- 2 łyżki cukru pudru,
- mała paczka biszkoptów,
- woda do rozpuszczenia galaretek.
Sposób wykonania:
- Każdą kolorową galaretkę rozpuść w oddzielnej szklance z wrzątkiem. Wymieszaj, a po chwili przelej do małych misek, by ostygły i zgęstniały. Gdy będą zimne, wstaw je do lodówki do całkowitego stężenia.
- Krystaliczną galaretkę również rozpuść i dobrze ostudź. Powinna tylko trochę zgęstnąć i być zimna.
- Kiedy galaretki będą już gotowe, pokrusz biszkopty.
- Śmietanę z dodatkiem pudru cukru ubij na sztywno. Uważaj, by nie powstało masło. Wtedy śmietanowiec nie wyjdzie. Kiedy śmietana będzie sztywna, wlej do niej krystaliczną galaretkę. Musisz to robić powoli.
- Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Na dno ułóż odrobinę masy śmietanowej, na nią galaretki lub biszkopty. Składniki te przykryj śmietaną i wrzuć resztę galaretek. Na górze powinna znajdować się porcja śmietany z krystaliczną galaretką.
- Formę z ciastem włóż do lodówki na całą noc, by dobrze się stężało. Następnego dnia śmietanowiec będzie smakował obłędnie.