Fantastyczne ciasto bez pieczenia. Wygląda jak z drogocennymi klejnotami, a zrobisz je za mniej niż 15 zł

Ciasta, które nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy i wymyślnych składników smakują najlepiej. Do takich deserów należy śmietanowiec, w którym zatopione są galaretkowe kwadraciki. Chociaż wygląda wykwitnie i dostojnie, to pasuje na każdą okazję. Ciasta nie musisz piec, więc nie musisz pilnować piekarnika i jego temperatury.

ŚmietanowiecŚmietanowiec
Źródło zdjęć: © Getty Images,
Paulina Hermann

Ciasto możemy kupić w sklepie lub zamówić, ale po co, skoro przepyszny deser możemy przygotować samemu i to niewielkim kosztem? Śmietanowiec, w przeciwieństwie, do wielu innych ciast, których cena (nawet przy samodzielnym przygotowaniu) jest niebotyczna, kosztuje maksymalnie 15 złotych. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis i zacznijcie przygotowywać potrzebne składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini dynie. Zaskocz swoich bliskich przekąskę w jesiennym klimacie

Śmietanowiec, czyli jak zrobić deser z kryształami

Składniki:

  • 3 różnokolorowe galaretki,
  • krystaliczna galaretka,
  • 500 ml śmietanki 36 proc. (dobrze schłodzonej),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • mała paczka biszkoptów,
  • woda do rozpuszczenia galaretek.
Śmietanowiec
Śmietanowiec © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Każdą kolorową galaretkę rozpuść w oddzielnej szklance z wrzątkiem. Wymieszaj, a po chwili przelej do małych misek, by ostygły i zgęstniały. Gdy będą zimne, wstaw je do lodówki do całkowitego stężenia.
  2. Krystaliczną galaretkę również rozpuść i dobrze ostudź. Powinna tylko trochę zgęstnąć i być zimna.
  3. Kiedy galaretki będą już gotowe, pokrusz biszkopty.
  4. Śmietanę z dodatkiem pudru cukru ubij na sztywno. Uważaj, by nie powstało masło. Wtedy śmietanowiec nie wyjdzie. Kiedy śmietana będzie sztywna, wlej do niej krystaliczną galaretkę. Musisz to robić powoli.
  5. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Na dno ułóż odrobinę masy śmietanowej, na nią galaretki lub biszkopty. Składniki te przykryj śmietaną i wrzuć resztę galaretek. Na górze powinna znajdować się porcja śmietany z krystaliczną galaretką.
  6. Formę z ciastem włóż do lodówki na całą noc, by dobrze się stężało. Następnego dnia śmietanowiec będzie smakował obłędnie.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu