Fantastyczne ciasto bez pieczenia. Wygląda jak z drogocennymi klejnotami, a zrobisz je za mniej niż 15 zł

Ciasta, które nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy i wymyślnych składników smakują najlepiej. Do takich deserów należy śmietanowiec, w którym zatopione są galaretkowe kwadraciki. Chociaż wygląda wykwitnie i dostojnie, to pasuje na każdą okazję. Ciasta nie musisz piec, więc nie musisz pilnować piekarnika i jego temperatury.

ŚmietanowiecŚmietanowiec
Źródło zdjęć: © Getty Images,
Paulina Hermann

Ciasto możemy kupić w sklepie lub zamówić, ale po co, skoro przepyszny deser możemy przygotować samemu i to niewielkim kosztem? Śmietanowiec, w przeciwieństwie, do wielu innych ciast, których cena (nawet przy samodzielnym przygotowaniu) jest niebotyczna, kosztuje maksymalnie 15 złotych. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis i zacznijcie przygotowywać potrzebne składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini dynie. Zaskocz swoich bliskich przekąskę w jesiennym klimacie

Śmietanowiec, czyli jak zrobić deser z kryształami

Składniki:

  • 3 różnokolorowe galaretki,
  • krystaliczna galaretka,
  • 500 ml śmietanki 36 proc. (dobrze schłodzonej),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • mała paczka biszkoptów,
  • woda do rozpuszczenia galaretek.
Śmietanowiec
Śmietanowiec © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Każdą kolorową galaretkę rozpuść w oddzielnej szklance z wrzątkiem. Wymieszaj, a po chwili przelej do małych misek, by ostygły i zgęstniały. Gdy będą zimne, wstaw je do lodówki do całkowitego stężenia.
  2. Krystaliczną galaretkę również rozpuść i dobrze ostudź. Powinna tylko trochę zgęstnąć i być zimna.
  3. Kiedy galaretki będą już gotowe, pokrusz biszkopty.
  4. Śmietanę z dodatkiem pudru cukru ubij na sztywno. Uważaj, by nie powstało masło. Wtedy śmietanowiec nie wyjdzie. Kiedy śmietana będzie sztywna, wlej do niej krystaliczną galaretkę. Musisz to robić powoli.
  5. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Na dno ułóż odrobinę masy śmietanowej, na nią galaretki lub biszkopty. Składniki te przykryj śmietaną i wrzuć resztę galaretek. Na górze powinna znajdować się porcja śmietany z krystaliczną galaretką.
  6. Formę z ciastem włóż do lodówki na całą noc, by dobrze się stężało. Następnego dnia śmietanowiec będzie smakował obłędnie.
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka