PrzepisCiastaFantastyczne ciasto bez pieczenia. Wygląda jak z drogocennymi klejnotami, a zrobisz je za mniej niż 15 zł

Fantastyczne ciasto bez pieczenia. Wygląda jak z drogocennymi klejnotami, a zrobisz je za mniej niż 15 zł

Śmietanowiec
Śmietanowiec
Źródło zdjęć: © Getty Images,
30.10.2023 16:23, aktualizacja: 16.03.2024 14:04

Ciasta, które nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy i wymyślnych składników smakują najlepiej. Do takich deserów należy śmietanowiec, w którym zatopione są galaretkowe kwadraciki. Chociaż wygląda wykwitnie i dostojnie, to pasuje na każdą okazję. Ciasta nie musisz piec, więc nie musisz pilnować piekarnika i jego temperatury.

Ciasto możemy kupić w sklepie lub zamówić, ale po co, skoro przepyszny deser możemy przygotować samemu i to niewielkim kosztem? Śmietanowiec, w przeciwieństwie, do wielu innych ciast, których cena (nawet przy samodzielnym przygotowaniu) jest niebotyczna, kosztuje maksymalnie 15 złotych. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis i zacznijcie przygotowywać potrzebne składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec, czyli jak zrobić deser z kryształami

Składniki:

  • 3 różnokolorowe galaretki,
  • krystaliczna galaretka,
  • 500 ml śmietanki 36 proc. (dobrze schłodzonej),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • mała paczka biszkoptów,
  • woda do rozpuszczenia galaretek.
Śmietanowiec
Śmietanowiec© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Każdą kolorową galaretkę rozpuść w oddzielnej szklance z wrzątkiem. Wymieszaj, a po chwili przelej do małych misek, by ostygły i zgęstniały. Gdy będą zimne, wstaw je do lodówki do całkowitego stężenia.
  2. Krystaliczną galaretkę również rozpuść i dobrze ostudź. Powinna tylko trochę zgęstnąć i być zimna.
  3. Kiedy galaretki będą już gotowe, pokrusz biszkopty.
  4. Śmietanę z dodatkiem pudru cukru ubij na sztywno. Uważaj, by nie powstało masło. Wtedy śmietanowiec nie wyjdzie. Kiedy śmietana będzie sztywna, wlej do niej krystaliczną galaretkę. Musisz to robić powoli.
  5. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Na dno ułóż odrobinę masy śmietanowej, na nią galaretki lub biszkopty. Składniki te przykryj śmietaną i wrzuć resztę galaretek. Na górze powinna znajdować się porcja śmietany z krystaliczną galaretką.
  6. Formę z ciastem włóż do lodówki na całą noc, by dobrze się stężało. Następnego dnia śmietanowiec będzie smakował obłędnie.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także