Chrupiące francuskie croissanty. Pyszny przepis na drożdżowe rogaliki z czekoladą
Pyszne drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym to deser, którego nie sposób sobie odmówić. Idealne na podwieczorek lub drugie wydanie w słodkiej odsłonie.
15.09.2023 | aktual.: 10.01.2024 12:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Croissanty kojarzą się przede wszystkim ze śniadaniem w małej, francuskiej kawiarence. Chociaż tradycyjnie robi się je z chrupiącego ciasta francuskiego, to postanowiłam nieco zmodyfikować przepis i przygotować je z prostego ciasta francuskiego i nadziać kremem czekoladowym. Dzięki smażeniu w głęboki oleju nabierają delikatnej chrupkość, podczas gdy wnętrze ciasta pozostaje idealnie miękkie i puszyste. Nie sposób odmówić sobie tego pysznego deseru. Tych rogalików nie powstydziłaby się francuska cukiernia. Ostrzegam, że ciężko zatrzymać się na jednym.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Drożdżowe rogaliki z czekoladą
Składniki:
- 120 ml ciepłej wody,
- jajo,
- 40 g cukru,
- 8 g suszonych drożdży,
- 450 g mąki pszennej,
- 40 g miękkiego masła,
- 150 kremu czekoladowo-orzechowego,
- 1 łyżka cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do ciepłej wody dodaję jajko, cukier oraz suszone drożdże i dokładnie mieszam przy pomocy trzepaczki. Wsypuję mąkę i wyrabiam ciasto, dorzucając na koniec miękkie masło. Przykrywam miskę czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę, aby drożdże zaczęły pracować i ciasto wyrosło.
Krok 2: Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na blacie podsypanym mąką i wycinam trójkąty. Najwygodniej zrobić to przy pomocy noża do pizzy. Każdy kawałek zawijam, aby powstał rogalik. Odstawiam do wyrośnięcia na dodatkowe 20 minut.
Krok 3: Rogaliki wrzucam na rozgrzany, głęboki olej i smażę przez 4 minuty z obu stron. Nie wrzucam zbyt dużej ilość na raz- obniży to temperaturę oleju i zamiast smażyć, będą się gotować i pochłaniać tłuszcz. Wyciągam z garnka i odkładam na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Krok 4: Przy pomocy szprycy nadziewam przestudzone rogaliki czekoladowym kremem. Dekoruję cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!