Chrupiące francuskie croissanty. Pyszny przepis na drożdżowe rogaliki z czekoladą

Pyszne drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym to deser, którego nie sposób sobie odmówić. Idealne na podwieczorek lub drugie wydanie w słodkiej odsłonie.

Rogaliki drożdżowe- PysznościRogaliki drożdżowe- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Croissanty kojarzą się przede wszystkim ze śniadaniem w małej, francuskiej kawiarence. Chociaż tradycyjnie robi się je z chrupiącego ciasta francuskiego, to postanowiłam nieco zmodyfikować przepis i przygotować je z prostego ciasta francuskiego i nadziać kremem czekoladowym. Dzięki smażeniu w głęboki oleju nabierają delikatnej chrupkość, podczas gdy wnętrze ciasta pozostaje idealnie miękkie i puszyste. Nie sposób odmówić sobie tego pysznego deseru. Tych rogalików nie powstydziłaby się francuska cukiernia. Ostrzegam, że ciężko zatrzymać się na jednym.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe croissanty. Wychodzą chrupiące i rozpływające się w ustach

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Składniki:

  • 120 ml ciepłej wody,
  • jajo,
  • 40 g cukru,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 40 g miękkiego masła,
  • 150 kremu czekoladowo-orzechowego,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do ciepłej wody dodaję jajko, cukier oraz suszone drożdże i dokładnie mieszam przy pomocy trzepaczki. Wsypuję mąkę i wyrabiam ciasto, dorzucając na koniec miękkie masło. Przykrywam miskę czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę, aby drożdże zaczęły pracować i ciasto wyrosło.

Wyrobione ciasto drożdżowe- Pyszności
Wyrobione ciasto drożdżowe- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na blacie podsypanym mąką i wycinam trójkąty. Najwygodniej zrobić to przy pomocy noża do pizzy. Każdy kawałek zawijam, aby powstał rogalik. Odstawiam do wyrośnięcia na dodatkowe 20 minut.

Rogaliki drożdżowe- Pyszności
Rogaliki drożdżowe- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Rogaliki wrzucam na rozgrzany, głęboki olej i smażę przez 4 minuty z obu stron. Nie wrzucam zbyt dużej ilość na raz- obniży to temperaturę oleju i zamiast smażyć, będą się gotować i pochłaniać tłuszcz. Wyciągam z garnka i odkładam na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Smażenie rogalików- Pyszności
Smażenie rogalików- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Przy pomocy szprycy nadziewam przestudzone rogaliki czekoladowym kremem. Dekoruję cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!

Rogaliki drożdżowe- Pyszności
Rogaliki drożdżowe- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇