Mini croissanty w malinowym mleku. Lepszego śniadania w życiu nie jadłeś
Proste domowe mini croissanty w malinowym mleku to przepis na śniadanie, które uwielbiam. Słodkie rozpoczęcie dnia gwarantowane.
21.04.2023 19:15
Pierwszym skojarzeniem ze słodkim śniadaniem są płatki z mlekiem. W tym przepisie jednak odkryję przed tobą coś całkiem nowego. Malinowe mleko z małymi, chrupiącymi rogalikami z listującego ciasta francuskiego to ulubiony początek dnia w moim domu. Podobny deser serwuje jedna z nowojorskich restauracji, jednak za talerz takiego przysmaku zapłacić trzeba 50 dolarów. W mojej wersji wypada to o wiele taniej i podejrzewam, że jeszcze smaczniej. Słodkie rogaliki, mleko i maliny to połączenie po prostu idealne.
Mini croissanty
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 50 g malin
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Sposób przygotowania:
1. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na kuchennym blacie. Dzielę najpierw na prostokąty, a następnie na trójkąty. Im mniejsze kawałki zrobimy, tym mniejsze też będą rogaliki.
2. Rogaliki zwijam, zaczynając od podstawy. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza. Przed włożeniem do piekarnika ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem, aby apetycznie się zarumieniło.
3. Do mleka dodaję maliny i rozdrabniam je w płynie przy pomocy trzepaczki lub widelca. Temperaturę mleka możesz wybrać samodzielnie, ja najbardziej lubię zimne, ponieważ w nim rogaliki dłużej pozostają chrupiące.