Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje

Robisz szybki sos do makaronu, otwierasz słoiczek z koncentratem pomidorowym… i znowu to samo. Cienka warstwa pleśni. Na szczęście jest prosty sposób, aby tego uniknąć.

Dzięki prostemu sposobowi twój otwarty koncentrat nie spleśniejeDzięki prostemu sposobowi twój otwarty koncentrat nie spleśnieje
Źródło zdjęć: © Pyszności

Niestety, koncentrat pomidorowy nie należy do produktów, po które sięgamy wyjątkowo często – zwykle dodajemy jedną łyżkę do sosu lub zupy, po czym zamykamy słoiczek i chowamy go z powrotem do lodówki. Gdy sięgamy po niego ponownie, często czeka nas nieprzyjemna niespodzianka w postaci pleśni. To dość typowy scenariusz i jednocześnie wyjątkowo frustrujący, bo cały słoiczek nagle nadaje się tylko do wyrzucenia, ale można tego łatwo uniknąć.

Kofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeś

Sposób z oliwą i olejem

Aby dłużej zachować świeżość koncentratu, wystarczy wlać do otwartego słoiczka warstwę tłuszczu – oliwy z oliwek lub oleju. Powinna mieć około 0,5 centymetra, po czym słoik należy szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Tłuszcz pełni wtedy rolę ochronną, dzięki czemu na powierzchni koncentratu nie pojawiają się oznaki psucia, a produkt dłużej pozostaje świeży.

Tak zabezpieczony koncentrat pomidorowy można przechowywać w lodówce do 2 tygodni, pod warunkiem że po każdym użyciu powierzchnia zostanie wyrównana, ponownie zalana cienką warstwą oleju i szczelnie zamknięta. To najprostszy sposób, który nie wymaga dodatkowego sprzętu, a jedynie odrobiny oleju lub oliwy, czyli produktów zwykle dostępnych w każdej kuchni. Dzięki temu nie tracisz czasu na skomplikowane zabiegi, a efekt na pewno cię usatysfakcjonuje.

Sposób z mrożeniem

Jeśli unikasz nadmiaru tłuszczu w diecie, możesz bez obaw zamrozić koncentrat pomidorowy, co znacznie przedłuży jego świeżość. Nie musisz go wcześniej rozmrażać – wystarczy odłamać niewielki fragment i wrzucić bezpośrednio do potrawy. Przed zamrożeniem przełóż koncentrat do woreczka do mrożenia, rozłóż go równomiernie, tworząc cienką warstwę – dzięki temu łatwiej będzie później odłamywać małe kawałki. Tak przygotowany koncentrat zachowuje swoje wartości odżywcze, smak i kolor nawet do 6 miesięcy.

Jak najdłużej zachować świeżość otwartego koncentratu?

Jeśli nie masz ochoty na mrożenie ani dodawanie tłuszczu do słoiczka, możesz spróbować zadbać o świeżość koncentratu najprostszymi sposobami. Pamiętaj jednak, że działają one słabiej, a świeżość produktu utrzyma się krócej niż przy dwóch poprzednich metodach. Aby produkt dłużej pozostał świeży, zawsze używaj czystej, suchej łyżki i przechowuj go w szczelnym zamknięciu w lodówce, najlepiej na górnej półce, w temperaturze 2-5 stopni Celsjusza, po każdym użyciu wyrównuj powierzchnię koncentratu. Pamiętaj, by przed ponownym użyciem dokładnie mu się przyjrzeć, aby mieć pewność, że nie ma na nim żadnych nieprzyjemnych niespodzianek.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci