Kiedy jest najlepszy moment na dodanie koncentratu pomidorowego do pomidorówki? Czas ma kolosalne znaczenie

Zupa pomidorowa to klasyczny obiad, który często króluje na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, w końcu jest nie tylko smaczna, ale i prosta w wykonaniu. Dużą rolę odgrywa tutaj koncentrat pomidorowy. Jednak nie każdy z nas wie, kiedy najlepiej dodać ten składnik do potrawy. Dzisiaj rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

ObrazekKiedy jest najlepszy czas na dodanie koncentratu pomidorowego do pomidorówki Czas ma kolosalne znaczenie - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kultowa zupa pomidorowa

Obrazek
Zupa pomidorowa - Pyszności

Pomidorówkę przygotowujemy na bazie bulionu warzywnego lub ugotowanego dzień wcześniej rosołu. Zazwyczaj podajemy ją z ryżem bądź makaronem. Poza tym wspaniale smakuje posypana drobno posiekaną pietruszką.

Zupa pomidorowa jest wyjątkowo prosta w wykonaniu. Okazuje się jednak, że nie każdy z nas wie, w którym momencie należy dodać do niej koncentrat. W konsekwencji potrawa traci na smaku i aromacie. W związku z tym kiedy najlepiej dodać ten składnik?

Kiedy dodać koncentrat pomidorowy do pomidorówki?

Koncentrat pomidorowy często gości w zupie pomidorowej. Jeśli zależy nam na dobrze przygotowanej potrawie - należy dodać go pod koniec gotowania. Dzięki temu zupa pomidorowa będzie odznaczać się wyjątkowym smakiem, kolorem oraz aromatem.

Poza tym dodatek przypraw również wspaniale wzbogaci nasze danie. W związku z tym polecamy użyć bazylii, oregano, czy ziela angielskiego. Składniki te wspaniale komponują się z pomidorowym smakiem zupy.

Obrazek
Zupa pomidorowa - Pyszności

Zupa pomidorowa - o czym jeszcze warto pamiętać?

Niekiedy mamy ochotę zabielić naszą zupę. W związku z tym możemy do tego użyć śmietany lub serka mascarpone. Niektórzy dodają również kefir, czy nawet serek śmietankowy. Produkty te idealnie złagodzą smak potrawy i nadadzą jej kremowej konsystencji.

Przed dodaniem śmietany do pomidorówki, warto uprzednio zmieszać ją z niewielką ilością zupy. Następnie wlewamy ją do potrawy i wszystko dokładnie mieszamy. Dzięki temu zapobiegniemy zwarzeniu się śmietany.

Zupa pomidorowa najczęściej podawana jest z dodatkiem ugotowanego ryżu lub makaronu. Jednak warto zaznaczyć, że niektórzy serwują ją również z pierożkami, czy groszkiem ptysiowym. W związku z tym wszystko zależy od naszych preferencji.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę krem z marchewką i imbirem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje