Już nie potrzebuję szklanki z wodą. Sprawdzam świeżość jajka inaczej

Trik ze szklanką zna niemal każdy — to prosty sposób, by upewnić się, czy jajko jest świeże. Jednak nie jest to jedyna metoda i spokojnie możesz sprawdzić jego świeżość bez użycia wody czy szklanek.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Niestety wielu z nas zna ten problem. Jajka zostały kupione już jakiś czas temu i nie jesteś pewien czy nadal nadają się do zjedzenia czy raczej powinny trafić do kosza. Sprawdzenie ich świeżości nie jest tak oczywiste jak w przypadku innych produktów, takich jak chleb czy warzywa, gdzie oznaki zepsucia widać na pierwszy rzut oka. Z jajkami sprawa wygląda inaczej, ale na szczęście istnieją sposoby, by upewnić się co do ich świeżości jeszcze zanim trafią na patelnię.

Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować

Jak sprawdzić świeżość jajka bez szklanki?

Wystarczy potrząsnąć jajkiem przy uchu. Świeże nie wydaje żadnych dźwięków, a jeśli jednak usłyszysz charakterystyczne "chlupotanie", to znak, że białko zaczęło się rozrzedzać, a jajko nie jest już zupełnie świeże. Nie musi to od razu oznaczać, że się zepsuło, ale warto wtedy dokładniej je sprawdzić, zwracając uwagę na wygląd żółtka i białka.

Jak wygląda świeże, a jak zepsute?

Najwięcej o świeżości jajka powie nam jego zawartość po rozbiciu. Jeśli białko jest mętne i wodniste, a żółtko płaskie i rozlewa się niemal od razu, to wyraźny znak, że jajko nie nadaje się już do spożycia, zwłaszcza jeśli wyczuwalny jest nieprzyjemny zapach. Uwagę powinny zwrócić również wszelkie zmiany koloru. Dlatego zawsze warto najpierw rozbić jajko do oddzielnego naczynia zanim dodamy je do ciasta lub wlejemy na patelnię, ponieważ w ten sposób łatwiej zauważyć ewentualne oznaki zepsucia.

Dlaczego warto uważać na nieświeże jajka?

Spożycie nieświeżych jajek może być szkodliwe dla zdrowia i bardzo szybko dać o sobie znać. Zatrucie pokarmowe wywołane przez bakterie, takie jak salmonella, wiąże się z nieprzyjemnymi, a czasem nawet groźnymi objawami, takimi jak silny ból brzucha, wymioty czy gorączka. Choć ostrożność powinien zachować każdy, szczególnie narażone są dzieci, osoby starsze oraz kobiety w ciąży.

Jak przechowywać jajka, żeby dłużej były świeże?

Aby jak najdłużej cieszyć się świeżością jajek, kluczowe są odpowiednie warunki ich przechowywania. Najlepiej trzymać je w lodówce, w oryginalnym opakowaniu i nie myć przed schowaniem, ponieważ cienka naturalna warstwa na skorupce chroni przed wnikaniem bakterii. Choć w wielu lodówkach znajdują się specjalne półki na drzwiach, lepiej przeznaczyć dla jajek miejsce głębiej, gdzie temperatura pozostaje bardziej stabilna. To szczególnie ważne, jeśli sięgasz po nie rzadziej i wiesz, że nie znikną z lodówki w ciągu kilku dni.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża