Wlewam na patelnię, wbijam jajka i w mig mam puszystą jajecznicę. Lepsza niż na maśle

Śniadanie nie musi być tłuste, żeby było smaczne. Wystarczy jeden składnik, by zwykła jajecznica zmieniła się w puszystą, kremową i lekką wersję, która smakuje lepiej niż ta smażona na maśle.

Jajecznica na mleku jest puszystaJajecznica na mleku jest puszysta
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Śniadanie bez jajecznicy? Dla wielu osób to wręcz nie do pomyślenia. Klasyczna wersja na maśle jest dobrze znana, ale istnieje sposób, by nadać jej zupełnie nowego charakteru. Wystarczy jeden składnik, by uzyskać kremową, puszystą konsystencję i to bez grama dodatkowego tłuszczu. Taki trik szczególnie docenią osoby na diecie i ci, którzy chcą zjeść coś lżejszego, nie rezygnując ze smaku. Jajecznica z mlekiem to zupełnie inny poziom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Dlaczego jajecznica na mleku to dobry pomysł?

Choć dla niektórych może brzmieć nietypowo, dodatek mleka działa cuda. Sprawia, że jajka nie wysychają, a całość staje się delikatna i lekka. To też świetne rozwiązanie dla osób, które unikają masła czy oleju zamiast ciężkiej wersji otrzymujemy potrawę przyjazną dla żołądka i łatwostrawną. Co ważne, taka jajecznica wciąż dostarcza solidnej porcji białka i witamin z żółtka, a przy tym nie jest obciążająca.

Możesz podać ją w wersji minimalistycznej, z odrobiną soli i szczypiorkiem albo urozmaicić o dodatki: świeże warzywa, pieczarki, a nawet wędzonego łososia czy podsmażone kurki. To jedno z tych dań, które daje ogromną przestrzeń do kulinarnych eksperymentów.

Przepis na jajecznicę z mlekiem

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • szczypiorek do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej suchą patelnię i wlej połowę mleka.
  2. Wbij jajka bezpośrednio na patelnię i posól od razu do smaku.
  3. Gdy masa zacznie się lekko ścinać, delikatnie mieszaj drewnianą łyżką lub silikonową łopatką.
  4. Wlej resztę mleka i mieszaj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji, czyli kremowej i puszystej, ale nie suchej.
  5. Pod koniec możesz dorzucić posiekaną cebulkę, jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak.
  6. Wyłóż jajecznicę na talerz i posyp szczypiorkiem.

Z czym podawać?

Najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem, świeżymi pomidorami lub ogórkiem. Możesz ją też zestawić z podsmażonym boczkiem, roślinnymi parówkami albo po prostu zaserwować w tortilli jako szybki wrap śniadaniowy. Dzięki mleku ta wersja jajecznicy jest lekka, a jednocześnie sycąca, wręcz idealna na dobry początek dnia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina