Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach

Zaskocz gości na obiedzie! Dawniej pieczeń huzarska była ozdobą stołu i świadczyła o wyjątkowości chwili. To danie, które zaginęło w gąszczu kulinarnych trendów, a szkoda, bo kruche mięso rozpływa się w ustach.

Zapomniana pieczeń huzarskaZapomniana pieczeń huzarska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Pieczeń huzarska to potrawa, która przed wojną była synonimem domowego święta. Pojawiała się na stołach w czasie ważnych uroczystości, a gospodynie traktowały ją jako swoje popisowe danie. Jej przygotowanie wymagało czasu i cierpliwości, ale efekt wynagradzał wszystko – mięso było kruche, aromatyczne i soczyste, a sam widok pieczeni wzbudzał zachwyt gości. Dziś to danie nieco zapomniane, jednak zdecydowanie warto przywrócić je do kuchennego repertuaru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krucha i przepyszna obiadowa szynka w sosie. Sprawdź przepis krok po kroku

Pieczeń huzarska - odrobina historii na talerzu

Dziś, w dobie kulinarnych eksperymentów i kuchni fusion, łatwo zapomnieć o daniach, które przez pokolenia gościły na naszych stołach. Pieczeń huzarska jest jednym z takich kulinarnych skarbów. Jej przygotowanie, choć czasochłonne, jest tego warte. Najważniejszy jest tu proces kruszenia mięsa, które dzięki odpowiednim zabiegom staje się niezwykle kruche i rozpływa się w ustach. Sekret tkwi w połączeniu tradycyjnych metod z prostymi, ale skutecznymi składnikami.

Pieczeń huzarska – tradycyjny przepis krok po kroku

Chociaż pieczeń huzarska nie należy do dań błyskawicznych, proces jej przygotowania jest prosty. Wystarczy trzymać się sprawdzonego przepisu, a efekt zachwyci niejednego smakosza.

Składniki:

  • 1,5–2 kg mięsa wołowego (najlepiej zrazowego),
  • 2–3 cebule,
  • 1 sucha bułka pszenna lub 4 ,łyżki bułki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki smalcu,
  • ½ szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 50 ml octu lub soku z cytryny,
  • kilka łyżek spirytusu lub wódki (opcjonalnie),
  • sól i pieprz,
  • 2 liście laurowe,
  • 3–4 ziarna ziela angielskiego,

Farsz:

  • 2 cebule,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Marynowanie mięsa – kawałek wołowiny oczyść z błon i przewiąż sznurkiem, aby zachował kształt. Zalej gorącym octem lub sokiem z cytryny, natrzyj przeciśniętym czosnkiem i pieprzem, obłóż plastrami cebuli i odstaw na noc do lodówki.
  2. Obsmażanie – następnego dnia podsmaż mięso ze wszystkich stron na smalcu wraz z przekrojoną na pół cebulą. Powinno się ładnie zarumienić.
  3. Pieczenie – przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, podlej bulionem, dodaj przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie). Duś pod przykryciem około 2 godziny w 180°C, co jakiś czas polewając sosem.
  4. Farsz – sparzone cebule zetrzyj lub zmiksuj, wymieszaj z bułką tartą, masłem oraz przyprawami. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej.
  5. Nadziewanie pieczeni – wystudzone mięso ponacinaj wzdłuż i wypełnij przygotowanym farszem.
  6. Dopieczenie – włóż pieczeń ponownie do piekarnika i zapiekaj 30–40 minut.
  7. Sos – płyn z pieczenia przecedź, zagęść mąką rozrobioną z odrobiną wody i zagotuj, mieszając.

Pieczeń huzarska najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Podawana z kluskami śląskimi, kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką, stanowi prawdziwy rarytas, który zachwyci twoich gości i przywoła wspomnienia z babcinej kuchni.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji