Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach

Zaskocz gości na obiedzie! Dawniej pieczeń huzarska była ozdobą stołu i świadczyła o wyjątkowości chwili. To danie, które zaginęło w gąszczu kulinarnych trendów, a szkoda, bo kruche mięso rozpływa się w ustach.

Zapomniana pieczeń huzarskaZapomniana pieczeń huzarska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Pieczeń huzarska to potrawa, która przed wojną była synonimem domowego święta. Pojawiała się na stołach w czasie ważnych uroczystości, a gospodynie traktowały ją jako swoje popisowe danie. Jej przygotowanie wymagało czasu i cierpliwości, ale efekt wynagradzał wszystko – mięso było kruche, aromatyczne i soczyste, a sam widok pieczeni wzbudzał zachwyt gości. Dziś to danie nieco zapomniane, jednak zdecydowanie warto przywrócić je do kuchennego repertuaru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krucha i przepyszna obiadowa szynka w sosie. Sprawdź przepis krok po kroku

Pieczeń huzarska - odrobina historii na talerzu

Dziś, w dobie kulinarnych eksperymentów i kuchni fusion, łatwo zapomnieć o daniach, które przez pokolenia gościły na naszych stołach. Pieczeń huzarska jest jednym z takich kulinarnych skarbów. Jej przygotowanie, choć czasochłonne, jest tego warte. Najważniejszy jest tu proces kruszenia mięsa, które dzięki odpowiednim zabiegom staje się niezwykle kruche i rozpływa się w ustach. Sekret tkwi w połączeniu tradycyjnych metod z prostymi, ale skutecznymi składnikami.

Pieczeń huzarska – tradycyjny przepis krok po kroku

Chociaż pieczeń huzarska nie należy do dań błyskawicznych, proces jej przygotowania jest prosty. Wystarczy trzymać się sprawdzonego przepisu, a efekt zachwyci niejednego smakosza.

Składniki:

  • 1,5–2 kg mięsa wołowego (najlepiej zrazowego),
  • 2–3 cebule,
  • 1 sucha bułka pszenna lub 4 ,łyżki bułki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki smalcu,
  • ½ szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 50 ml octu lub soku z cytryny,
  • kilka łyżek spirytusu lub wódki (opcjonalnie),
  • sól i pieprz,
  • 2 liście laurowe,
  • 3–4 ziarna ziela angielskiego,

Farsz:

  • 2 cebule,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Marynowanie mięsa – kawałek wołowiny oczyść z błon i przewiąż sznurkiem, aby zachował kształt. Zalej gorącym octem lub sokiem z cytryny, natrzyj przeciśniętym czosnkiem i pieprzem, obłóż plastrami cebuli i odstaw na noc do lodówki.
  2. Obsmażanie – następnego dnia podsmaż mięso ze wszystkich stron na smalcu wraz z przekrojoną na pół cebulą. Powinno się ładnie zarumienić.
  3. Pieczenie – przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, podlej bulionem, dodaj przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie). Duś pod przykryciem około 2 godziny w 180°C, co jakiś czas polewając sosem.
  4. Farsz – sparzone cebule zetrzyj lub zmiksuj, wymieszaj z bułką tartą, masłem oraz przyprawami. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej.
  5. Nadziewanie pieczeni – wystudzone mięso ponacinaj wzdłuż i wypełnij przygotowanym farszem.
  6. Dopieczenie – włóż pieczeń ponownie do piekarnika i zapiekaj 30–40 minut.
  7. Sos – płyn z pieczenia przecedź, zagęść mąką rozrobioną z odrobiną wody i zagotuj, mieszając.

Pieczeń huzarska najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Podawana z kluskami śląskimi, kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką, stanowi prawdziwy rarytas, który zachwyci twoich gości i przywoła wspomnienia z babcinej kuchni.

Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯