Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje

Kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta, czas na parzybrodę. Pyszna zupa z województwa świętokrzyskiego skradnie podniebienia i zachwyci smakiem zamkniętym w prostocie.

Zupa parzybrodaZupa parzybroda
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BTMC
Ewa Malinowska

Parzybroda to zupa, która dawniej była popularna wśród chłopów, zwłaszcza w regionach Wielkopolski i Świętokrzyskiego. Jej nazwa pochodzi od sposobu jedzenia – gorące kawałki kapusty parzyły brodę jedzącego. Wcale się nie dziwię, bo jest tak smaczna, że aż żal czekać, aż przestygnie. Dziś gości na stołach każdego, bez względu na grubość portfela. To smaczny przepis na to, by odkryć polską kuchnię regionalną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Parzybroda - zupa z kapusty

Parzybroda to popisowe danie mojej cioci, mieszkającej na co dzień pod Kielcami. Za każdym razem gotuje wielki gar, bo chętnych zdecydowanie nie brakuje. To smak lata, w szczególności, gdy wykorzystamy do niej młodą kapustę i młode ziemniaki. Czasem serwowana jest na gęsto, przez co przypomina wilgotny bigos. Całość można dodatkowo okrasić solidną garścią świeżego koperku.

Parzybroda to nieco zapomniana zupa
Parzybroda to nieco zapomniana zupa © Adobe Stock

Zupa jest naprawdę syta, bo do wywaru trafia także boczek. Możesz opcjonalnie zastąpić go kiełbasą. Po takiej zupie kiszki długo nie zagrają marsza.

Składniki:

  • 6-7 dużych ziemniaków,
  • 1 główka młodej białej kapusty,
  • 500 g wędzonego boczku,
  • 2 marchewki,
  • 3 litry bulionu lub rosołu,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek natki pietruszki lub koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Marchew pokrój w półplasterki.
  2. W garnku zagotuj bulion i wrzuć ziemniaki z marchewką.
  3. Gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.
  4. Kapustę przekrój na cztery części, usuń głąb i pokrój w długie, nieregularne paski.
  5. Posiekaj boczek i wytop z niego tłuszcz na patelni. Kiedy boczek będzie dobrze usmażony, dodaj posiekaną cebulę i smaż razem.
  6. Dodaj boczek wraz z cebulą i wytopionym tłuszczem do wywaru z kapustą.
  7. Dopraw majerankiem.
  8. Gotuj na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  9. Do smaku dopraw solą oraz pieprzem i dorzuć posiekane zioła.

Parzybroda z kapusty jest już gotowa. Najlepiej smakuje na gorąco, opcjonalnie w towarzystwie pieczywa. Jeśli wolisz rzadszą zupę, możesz dodać więcej bulionu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟