Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje

Kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta, czas na parzybrodę. Pyszna zupa z województwa świętokrzyskiego skradnie podniebienia i zachwyci smakiem zamkniętym w prostocie.

Zupa parzybrodaZupa parzybroda
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BTMC
Ewa Malinowska

Parzybroda to zupa, która dawniej była popularna wśród chłopów, zwłaszcza w regionach Wielkopolski i Świętokrzyskiego. Jej nazwa pochodzi od sposobu jedzenia – gorące kawałki kapusty parzyły brodę jedzącego. Wcale się nie dziwię, bo jest tak smaczna, że aż żal czekać, aż przestygnie. Dziś gości na stołach każdego, bez względu na grubość portfela. To smaczny przepis na to, by odkryć polską kuchnię regionalną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Parzybroda - zupa z kapusty

Parzybroda to popisowe danie mojej cioci, mieszkającej na co dzień pod Kielcami. Za każdym razem gotuje wielki gar, bo chętnych zdecydowanie nie brakuje. To smak lata, w szczególności, gdy wykorzystamy do niej młodą kapustę i młode ziemniaki. Czasem serwowana jest na gęsto, przez co przypomina wilgotny bigos. Całość można dodatkowo okrasić solidną garścią świeżego koperku.

Parzybroda to nieco zapomniana zupa
Parzybroda to nieco zapomniana zupa © Adobe Stock

Zupa jest naprawdę syta, bo do wywaru trafia także boczek. Możesz opcjonalnie zastąpić go kiełbasą. Po takiej zupie kiszki długo nie zagrają marsza.

Składniki:

  • 6-7 dużych ziemniaków,
  • 1 główka młodej białej kapusty,
  • 500 g wędzonego boczku,
  • 2 marchewki,
  • 3 litry bulionu lub rosołu,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek natki pietruszki lub koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Marchew pokrój w półplasterki.
  2. W garnku zagotuj bulion i wrzuć ziemniaki z marchewką.
  3. Gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.
  4. Kapustę przekrój na cztery części, usuń głąb i pokrój w długie, nieregularne paski.
  5. Posiekaj boczek i wytop z niego tłuszcz na patelni. Kiedy boczek będzie dobrze usmażony, dodaj posiekaną cebulę i smaż razem.
  6. Dodaj boczek wraz z cebulą i wytopionym tłuszczem do wywaru z kapustą.
  7. Dopraw majerankiem.
  8. Gotuj na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  9. Do smaku dopraw solą oraz pieprzem i dorzuć posiekane zioła.

Parzybroda z kapusty jest już gotowa. Najlepiej smakuje na gorąco, opcjonalnie w towarzystwie pieczywa. Jeśli wolisz rzadszą zupę, możesz dodać więcej bulionu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach