Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje

Kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta, czas na parzybrodę. Pyszna zupa z województwa świętokrzyskiego skradnie podniebienia i zachwyci smakiem zamkniętym w prostocie.

Zupa parzybrodaZupa parzybroda
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BTMC
Ewa Malinowska

Parzybroda to zupa, która dawniej była popularna wśród chłopów, zwłaszcza w regionach Wielkopolski i Świętokrzyskiego. Jej nazwa pochodzi od sposobu jedzenia – gorące kawałki kapusty parzyły brodę jedzącego. Wcale się nie dziwię, bo jest tak smaczna, że aż żal czekać, aż przestygnie. Dziś gości na stołach każdego, bez względu na grubość portfela. To smaczny przepis na to, by odkryć polską kuchnię regionalną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Parzybroda - zupa z kapusty

Parzybroda to popisowe danie mojej cioci, mieszkającej na co dzień pod Kielcami. Za każdym razem gotuje wielki gar, bo chętnych zdecydowanie nie brakuje. To smak lata, w szczególności, gdy wykorzystamy do niej młodą kapustę i młode ziemniaki. Czasem serwowana jest na gęsto, przez co przypomina wilgotny bigos. Całość można dodatkowo okrasić solidną garścią świeżego koperku.

Parzybroda to nieco zapomniana zupa
Parzybroda to nieco zapomniana zupa © Adobe Stock

Zupa jest naprawdę syta, bo do wywaru trafia także boczek. Możesz opcjonalnie zastąpić go kiełbasą. Po takiej zupie kiszki długo nie zagrają marsza.

Składniki:

  • 6-7 dużych ziemniaków,
  • 1 główka młodej białej kapusty,
  • 500 g wędzonego boczku,
  • 2 marchewki,
  • 3 litry bulionu lub rosołu,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek natki pietruszki lub koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Marchew pokrój w półplasterki.
  2. W garnku zagotuj bulion i wrzuć ziemniaki z marchewką.
  3. Gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.
  4. Kapustę przekrój na cztery części, usuń głąb i pokrój w długie, nieregularne paski.
  5. Posiekaj boczek i wytop z niego tłuszcz na patelni. Kiedy boczek będzie dobrze usmażony, dodaj posiekaną cebulę i smaż razem.
  6. Dodaj boczek wraz z cebulą i wytopionym tłuszczem do wywaru z kapustą.
  7. Dopraw majerankiem.
  8. Gotuj na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  9. Do smaku dopraw solą oraz pieprzem i dorzuć posiekane zioła.

Parzybroda z kapusty jest już gotowa. Najlepiej smakuje na gorąco, opcjonalnie w towarzystwie pieczywa. Jeśli wolisz rzadszą zupę, możesz dodać więcej bulionu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka