Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta, czas na parzybrodę. Pyszna zupa z województwa świętokrzyskiego skradnie podniebienia i zachwyci smakiem zamkniętym w prostocie.
Parzybroda to zupa, która dawniej była popularna wśród chłopów, zwłaszcza w regionach Wielkopolski i Świętokrzyskiego. Jej nazwa pochodzi od sposobu jedzenia – gorące kawałki kapusty parzyły brodę jedzącego. Wcale się nie dziwię, bo jest tak smaczna, że aż żal czekać, aż przestygnie. Dziś gości na stołach każdego, bez względu na grubość portfela. To smaczny przepis na to, by odkryć polską kuchnię regionalną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci
Parzybroda - zupa z kapusty
Parzybroda to popisowe danie mojej cioci, mieszkającej na co dzień pod Kielcami. Za każdym razem gotuje wielki gar, bo chętnych zdecydowanie nie brakuje. To smak lata, w szczególności, gdy wykorzystamy do niej młodą kapustę i młode ziemniaki. Czasem serwowana jest na gęsto, przez co przypomina wilgotny bigos. Całość można dodatkowo okrasić solidną garścią świeżego koperku.
Zupa jest naprawdę syta, bo do wywaru trafia także boczek. Możesz opcjonalnie zastąpić go kiełbasą. Po takiej zupie kiszki długo nie zagrają marsza.
Składniki:
- 6-7 dużych ziemniaków,
- 1 główka młodej białej kapusty,
- 500 g wędzonego boczku,
- 2 marchewki,
- 3 litry bulionu lub rosołu,
- 3 cebule,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek natki pietruszki lub koperku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Marchew pokrój w półplasterki.
- W garnku zagotuj bulion i wrzuć ziemniaki z marchewką.
- Gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.
- Kapustę przekrój na cztery części, usuń głąb i pokrój w długie, nieregularne paski.
- Posiekaj boczek i wytop z niego tłuszcz na patelni. Kiedy boczek będzie dobrze usmażony, dodaj posiekaną cebulę i smaż razem.
- Dodaj boczek wraz z cebulą i wytopionym tłuszczem do wywaru z kapustą.
- Dopraw majerankiem.
- Gotuj na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
- Do smaku dopraw solą oraz pieprzem i dorzuć posiekane zioła.
Parzybroda z kapusty jest już gotowa. Najlepiej smakuje na gorąco, opcjonalnie w towarzystwie pieczywa. Jeśli wolisz rzadszą zupę, możesz dodać więcej bulionu. Smacznego!