Kalafior marynuję i wrzucam do piekarnika. Najlepsza przekąska na wieczór

Kalafior z tartą bułką jest jednym z najpopularniejszych dodatków do letnich obiadów. W tej wersji sprawdzi się też jako przekąska do wieczornego seansu czy nawet na wieczór z przyjaciółmi.

Kalafior z piekarnikaKalafior z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kalafior można dodawać do wielu potraw – zarówno do letniego, polskiego obiadu, gdzie doskonale sprawdzi się w towarzystwie jajka sadzonego i gotowanych ziemniaków, jak i do egzotycznych potraw, takich jak zupa curry. Niestety, sam w sobie rzadko jest gwiazdą talerza, a zdecydowanie na to zasługuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Co da ci jedzenie kalafiora?

Szczyt sezonu na kalafiora ma miejsce latem. To najlepszy czas na włączenie go do swojej diety, ponieważ wtedy jest najtańszy i dostępny w każdym sklepie spożywczym. To nie są jedyne powody, dla których to właśnie latem najlepiej jest zajadać się kalafiorem – przede wszystkim w tym czasie ma w sobie najwięcej wartości odżywczych. Mało kto wie, ale posiada w sobie więcej witaminy C niż wiele cytrusów, a do tego wspiera trawienie – dzięki błonnikowi i niskiej zawartości skrobi. Poza tym, dzięki obecności witaminy K, manganu i karotenoidów, ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Kalafior jest świetnym wyborem dla osób, które dbają o linię i którym zależy na trzymaniu diety, ponieważ jest niskokaloryczny. Surowy ma około 25 kcal w 100 gramach.

Przepis na pieczone różyczki z kalafiora

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżeczka płatków chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawa słodka papryka,
  • 4-5 łyżek płatków kukurydzianych.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj ze sobą oliwę, miód, sos sojowy, płatki chili i słodką paprykę. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do marynaty.
  2. Kalafior obierz z liści, ale nie wyrzucaj ich – możesz zrobić z nich pyszne chipsy.
  3. Następnie rozdziel ostrożnie różyczki i umyj pod bieżącą wodą. Osusz i wrzuć do marynaty. Dokładnie obtocz marynatą różyczki.
  4. Na osobny talerz wsyp płatki kukurydziane i obtocz nimi zamarynowanego kalafiora. Rób to pojedynczo i w razie potrzeby dosyp więcej płatków kukurydzianych.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ustaw grzanie na górę - dół. Wsadź przygotowanego kalafiora do piekarnika.
  6. Po 15 minutach obróć różyczki na drugą stronę i piecz, przez kolejne 15 minut.
  7. W sumie piecz kalafiora około 30 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę