Kalafior marynuję i wrzucam do piekarnika. Najlepsza przekąska na wieczór
Kalafior z tartą bułką jest jednym z najpopularniejszych dodatków do letnich obiadów. W tej wersji sprawdzi się też jako przekąska do wieczornego seansu czy nawet na wieczór z przyjaciółmi.
Kalafior można dodawać do wielu potraw – zarówno do letniego, polskiego obiadu, gdzie doskonale sprawdzi się w towarzystwie jajka sadzonego i gotowanych ziemniaków, jak i do egzotycznych potraw, takich jak zupa curry. Niestety, sam w sobie rzadko jest gwiazdą talerza, a zdecydowanie na to zasługuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut
Co da ci jedzenie kalafiora?
Szczyt sezonu na kalafiora ma miejsce latem. To najlepszy czas na włączenie go do swojej diety, ponieważ wtedy jest najtańszy i dostępny w każdym sklepie spożywczym. To nie są jedyne powody, dla których to właśnie latem najlepiej jest zajadać się kalafiorem – przede wszystkim w tym czasie ma w sobie najwięcej wartości odżywczych. Mało kto wie, ale posiada w sobie więcej witaminy C niż wiele cytrusów, a do tego wspiera trawienie – dzięki błonnikowi i niskiej zawartości skrobi. Poza tym, dzięki obecności witaminy K, manganu i karotenoidów, ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Kalafior jest świetnym wyborem dla osób, które dbają o linię i którym zależy na trzymaniu diety, ponieważ jest niskokaloryczny. Surowy ma około 25 kcal w 100 gramach.
Przepis na pieczone różyczki z kalafiora
Składniki:
- 1 główka kalafiora,
 - 2 łyżki oliwy,
 - 2 łyżki miodu,
 - łyżka sosu sojowego,
 - łyżeczka płatków chili,
 - 2 ząbki czosnku,
 - przyprawa słodka papryka,
 - 4-5 łyżek płatków kukurydzianych.
 
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj ze sobą oliwę, miód, sos sojowy, płatki chili i słodką paprykę. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do marynaty.
 - Kalafior obierz z liści, ale nie wyrzucaj ich – możesz zrobić z nich pyszne chipsy.
 - Następnie rozdziel ostrożnie różyczki i umyj pod bieżącą wodą. Osusz i wrzuć do marynaty. Dokładnie obtocz marynatą różyczki.
 - Na osobny talerz wsyp płatki kukurydziane i obtocz nimi zamarynowanego kalafiora. Rób to pojedynczo i w razie potrzeby dosyp więcej płatków kukurydzianych.
 - Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ustaw grzanie na górę - dół. Wsadź przygotowanego kalafiora do piekarnika.
 - Po 15 minutach obróć różyczki na drugą stronę i piecz, przez kolejne 15 minut.
 - W sumie piecz kalafiora około 30 minut.