Kalafior marynuję i wrzucam do piekarnika. Najlepsza przekąska na wieczór

Kalafior z tartą bułką jest jednym z najpopularniejszych dodatków do letnich obiadów. W tej wersji sprawdzi się też jako przekąska do wieczornego seansu czy nawet na wieczór z przyjaciółmi.

Kalafior z piekarnikaKalafior z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kalafior można dodawać do wielu potraw – zarówno do letniego, polskiego obiadu, gdzie doskonale sprawdzi się w towarzystwie jajka sadzonego i gotowanych ziemniaków, jak i do egzotycznych potraw, takich jak zupa curry. Niestety, sam w sobie rzadko jest gwiazdą talerza, a zdecydowanie na to zasługuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Co da ci jedzenie kalafiora?

Szczyt sezonu na kalafiora ma miejsce latem. To najlepszy czas na włączenie go do swojej diety, ponieważ wtedy jest najtańszy i dostępny w każdym sklepie spożywczym. To nie są jedyne powody, dla których to właśnie latem najlepiej jest zajadać się kalafiorem – przede wszystkim w tym czasie ma w sobie najwięcej wartości odżywczych. Mało kto wie, ale posiada w sobie więcej witaminy C niż wiele cytrusów, a do tego wspiera trawienie – dzięki błonnikowi i niskiej zawartości skrobi. Poza tym, dzięki obecności witaminy K, manganu i karotenoidów, ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Kalafior jest świetnym wyborem dla osób, które dbają o linię i którym zależy na trzymaniu diety, ponieważ jest niskokaloryczny. Surowy ma około 25 kcal w 100 gramach.

Przepis na pieczone różyczki z kalafiora

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżeczka płatków chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawa słodka papryka,
  • 4-5 łyżek płatków kukurydzianych.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj ze sobą oliwę, miód, sos sojowy, płatki chili i słodką paprykę. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do marynaty.
  2. Kalafior obierz z liści, ale nie wyrzucaj ich – możesz zrobić z nich pyszne chipsy.
  3. Następnie rozdziel ostrożnie różyczki i umyj pod bieżącą wodą. Osusz i wrzuć do marynaty. Dokładnie obtocz marynatą różyczki.
  4. Na osobny talerz wsyp płatki kukurydziane i obtocz nimi zamarynowanego kalafiora. Rób to pojedynczo i w razie potrzeby dosyp więcej płatków kukurydzianych.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ustaw grzanie na górę - dół. Wsadź przygotowanego kalafiora do piekarnika.
  6. Po 15 minutach obróć różyczki na drugą stronę i piecz, przez kolejne 15 minut.
  7. W sumie piecz kalafiora około 30 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu