Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora

Myślisz, że liście kalafiora nadają się tylko do wyrzucenia? Nic bardziej mylnego! To niedoceniana część warzywa, która może zamienić się w chrupiącą i zdrową przekąskę. W duchu zero waste warto dać im drugie życie – i to wyjątkowo smaczne.

Jak można wykorzystać liście kalafiora w kuchni?Jak można wykorzystać liście kalafiora w kuchni?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Louise LeGresley
Angelika Grabowska

Zazwyczaj trafiają do kosza, a tymczasem liście kalafiora to prawdziwa kulinarna perełka. Są bogate w błonnik, witaminy (głównie C i K) oraz składniki mineralne, takie jak wapń, magnez i potas. Zamiast je wyrzucać, możesz w kilka minut przygotować z nich zdrową i chrupiącą przekąskę – chipsy z liści kalafiora. To doskonały przykład kuchni w stylu zero waste, która nie tylko dba o środowisko, ale też zaskakuje smakiem.

Co więcej, chipsy z liści kalafiora to zdrowa alternatywa dla tych sklepowych, które – choć kuszące – nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Tradycyjne chipsy to żywność wysoko przetworzona, w której smak budowany jest nie na jakości składników, a na nadmiarze soli, tłuszczów trans, sztucznych aromatów i chemicznych dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać

Liście kalafiora mają delikatnie gorzkawy, ziołowy smak i świetnie chłoną przyprawy. Po upieczeniu stają się przyjemnie chrupiące, podobnie jak popularne chipsy z jarmużu, ale są znacznie tańsze i łatwiejsze do zdobycia – wystarczy wykorzystać to, co zwykle zostaje po podziale kalafiora na różyczki.

Przepis na chipsy z liści kalafiora

Składniki:

  • liście z 1 kalafiora (dokładnie umyte i osuszone),
  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • dodatki do smaku: czosnek granulowany, papryka wędzona, zioła prowansalskie, pieprz cayenne – wedle uznania.

Sposób przygotowania:

  • rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół),
  • liście kalafiora pokrój na mniejsze kawałki – usuń twarde łodygi,
  • w misce wymieszaj liście z oliwą i przyprawami, aż będą równomiernie pokryte,
  • rozłóż liście na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – w jednej warstwie,
  • piecz przez około 5-10 minut, aż staną się chrupiące i lekko złociste. Obserwuj je – mogą się szybko przypalić.

Jak podawać?

Chipsy z liści kalafiora smakują najlepiej na świeżo – jako lekka przekąska, dodatek do sałatek lub zdrowa alternatywa dla klasycznych chipsów do filmu. Świetnie komponują się z dipem jogurtowo-ziołowym albo hummusem. Kuchnia bez odpadów może być naprawdę smaczna, a chipsy z liści kalafiora to pyszny dowód na to, że warto dać szansę każdej części warzywa.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej