Ola Żebrowska pokazała, jak robi sałatkę. Surowy kalafior i pyszny sos to hit
Chociaż Ola Żebrowska nie kojarzy się z gotowaniem, to jej przepis na sałatkę z kalafiora szybko przypadnie ci do gustu. Proste połączenie składników i pyszny sos to strzał w dziesiątkę.
Ola Żebrowska na swoim instagramowym profilu chętnie dzieli się kadrami z codziennego życia. Pokazała też, jak robi prostą sałatkę z surowego kalafiora, ogórków kiszonych oraz sera. Całość wzbogaciła prostym sosem z majonezu, czosnku i musztardy. To połączenie pokochasz od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę
Sałatka z surowego kalafiora
Kalafior często trafia do zupy, po ugotowaniu okraszany jest zasmażką z bułki tartej i masła, ale świetnie smakuje również na surowo. Ma chrupiącą konsystencję i lekko orzechowy posmak, przypominający nieco kapustę. W połączeniu z kilkoma prostymi dodatkami
Ola Żebrowska kalafior łączy z serem, ogórkami, cebulą oraz koperkiem. Do tego szybki sos, opcjonalnie trochę pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych i można się zajadać. Jak sama przyznała, jej dzieci niespecjalnie za nią przepadają, więc więcej zostaje dla rodziców. I bardzo dobrze, bo to pyszny przepis na szybką przekąskę, kolację czy dodatek do dań z grilla. Gwiazda wzbogaca sos o dodatek maggi, czyli uniwersalnej przyprawy w płynie. Chociaż oczywiście trzeba wspomnieć, że nie jest to najzdrowszy składnik, to przy małej ilości nikomu nie zaszkodzi.
Składniki:
- 1 kalafior,
- 2-3 ogórki kiszone,
- 1 mała czerwona cebula,
- 100 g startego sera żółtego,
- 1 pęczek koperku,
- kilka pomidorków koktajlowych.
Sos do sałatki
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 mała łyżeczka musztardy,
- maggi (można pominąć).
Sposób przygotowania:
- Surowy kalafior obierz z liści i pokrój w małe kawałki. Im drobniejsze, tym lepiej.
- Do kalafiora dodaj starty ser, pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz cebulkę i koperek.
- Wymieszaj jogurt z majonezem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Ola Żebrowska podpowiada, by dodać też nieco popularnej przyprawy typu maggi.
- Sos dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj.
Gotową sałatkę z surowego kalafiora możesz zajadać od razu albo schłodzić w lodówce, by smaki lepiej przeszły. Możesz ją wykorzystać jako dodatek do obiadu, lekką kolację, a nawet zapakować do lunchboxa. Podana jako przystawka na grilla wygryzie nawet sałatkę ziemniaczaną. Smacznego!