Ola Żebrowska pokazała, jak robi sałatkę. Surowy kalafior i pyszny sos to hit

Chociaż Ola Żebrowska nie kojarzy się z gotowaniem, to jej przepis na sałatkę z kalafiora szybko przypadnie ci do gustu. Proste połączenie składników i pyszny sos to strzał w dziesiątkę.

Ola Żebrowska pokazała, jak robi sałatkęOla Żebrowska pokazała, jak robi sałatkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Ola Żebrowska na swoim instagramowym profilu chętnie dzieli się kadrami z codziennego życia. Pokazała też, jak robi prostą sałatkę z surowego kalafiora, ogórków kiszonych oraz sera. Całość wzbogaciła prostym sosem z majonezu, czosnku i musztardy. To połączenie pokochasz od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Sałatka z surowego kalafiora

Kalafior często trafia do zupy, po ugotowaniu okraszany jest zasmażką z bułki tartej i masła, ale świetnie smakuje również na surowo. Ma chrupiącą konsystencję i lekko orzechowy posmak, przypominający nieco kapustę. W połączeniu z kilkoma prostymi dodatkami

Sałatka z surowego kalafiora
Sałatka z surowego kalafiora © Adobe Stock

Ola Żebrowska kalafior łączy z serem, ogórkami, cebulą oraz koperkiem. Do tego szybki sos, opcjonalnie trochę pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych i można się zajadać. Jak sama przyznała, jej dzieci niespecjalnie za nią przepadają, więc więcej zostaje dla rodziców. I bardzo dobrze, bo to pyszny przepis na szybką przekąskę, kolację czy dodatek do dań z grilla. Gwiazda wzbogaca sos o dodatek maggi, czyli uniwersalnej przyprawy w płynie. Chociaż oczywiście trzeba wspomnieć, że nie jest to najzdrowszy składnik, to przy małej ilości nikomu nie zaszkodzi.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • 1 pęczek koperku,
  • kilka pomidorków koktajlowych.

Sos do sałatki

  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 mała łyżeczka musztardy,
  • maggi (można pominąć).

Sposób przygotowania:

  1. Surowy kalafior obierz z liści i pokrój w małe kawałki. Im drobniejsze, tym lepiej.
  2. Do kalafiora dodaj starty ser, pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz cebulkę i koperek.
  3. Wymieszaj jogurt z majonezem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Ola Żebrowska podpowiada, by dodać też nieco popularnej przyprawy typu maggi.
  4. Sos dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę z surowego kalafiora możesz zajadać od razu albo schłodzić w lodówce, by smaki lepiej przeszły. Możesz ją wykorzystać jako dodatek do obiadu, lekką kolację, a nawet zapakować do lunchboxa. Podana jako przystawka na grilla wygryzie nawet sałatkę ziemniaczaną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam