Ola Żebrowska pokazała, jak robi sałatkę. Surowy kalafior i pyszny sos to hit

Chociaż Ola Żebrowska nie kojarzy się z gotowaniem, to jej przepis na sałatkę z kalafiora szybko przypadnie ci do gustu. Proste połączenie składników i pyszny sos to strzał w dziesiątkę.

Ola Żebrowska pokazała, jak robi sałatkęOla Żebrowska pokazała, jak robi sałatkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Ola Żebrowska na swoim instagramowym profilu chętnie dzieli się kadrami z codziennego życia. Pokazała też, jak robi prostą sałatkę z surowego kalafiora, ogórków kiszonych oraz sera. Całość wzbogaciła prostym sosem z majonezu, czosnku i musztardy. To połączenie pokochasz od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Sałatka z surowego kalafiora

Kalafior często trafia do zupy, po ugotowaniu okraszany jest zasmażką z bułki tartej i masła, ale świetnie smakuje również na surowo. Ma chrupiącą konsystencję i lekko orzechowy posmak, przypominający nieco kapustę. W połączeniu z kilkoma prostymi dodatkami

Sałatka z surowego kalafiora
Sałatka z surowego kalafiora © Adobe Stock

Ola Żebrowska kalafior łączy z serem, ogórkami, cebulą oraz koperkiem. Do tego szybki sos, opcjonalnie trochę pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych i można się zajadać. Jak sama przyznała, jej dzieci niespecjalnie za nią przepadają, więc więcej zostaje dla rodziców. I bardzo dobrze, bo to pyszny przepis na szybką przekąskę, kolację czy dodatek do dań z grilla. Gwiazda wzbogaca sos o dodatek maggi, czyli uniwersalnej przyprawy w płynie. Chociaż oczywiście trzeba wspomnieć, że nie jest to najzdrowszy składnik, to przy małej ilości nikomu nie zaszkodzi.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • 1 pęczek koperku,
  • kilka pomidorków koktajlowych.

Sos do sałatki

  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 mała łyżeczka musztardy,
  • maggi (można pominąć).

Sposób przygotowania:

  1. Surowy kalafior obierz z liści i pokrój w małe kawałki. Im drobniejsze, tym lepiej.
  2. Do kalafiora dodaj starty ser, pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz cebulkę i koperek.
  3. Wymieszaj jogurt z majonezem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Ola Żebrowska podpowiada, by dodać też nieco popularnej przyprawy typu maggi.
  4. Sos dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę z surowego kalafiora możesz zajadać od razu albo schłodzić w lodówce, by smaki lepiej przeszły. Możesz ją wykorzystać jako dodatek do obiadu, lekką kolację, a nawet zapakować do lunchboxa. Podana jako przystawka na grilla wygryzie nawet sałatkę ziemniaczaną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce