Ola Żebrowska pokazała, jak robi sałatkę. Surowy kalafior i pyszny sos to hit

Chociaż Ola Żebrowska nie kojarzy się z gotowaniem, to jej przepis na sałatkę z kalafiora szybko przypadnie ci do gustu. Proste połączenie składników i pyszny sos to strzał w dziesiątkę.

Ola Żebrowska pokazała, jak robi sałatkęOla Żebrowska pokazała, jak robi sałatkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Ola Żebrowska na swoim instagramowym profilu chętnie dzieli się kadrami z codziennego życia. Pokazała też, jak robi prostą sałatkę z surowego kalafiora, ogórków kiszonych oraz sera. Całość wzbogaciła prostym sosem z majonezu, czosnku i musztardy. To połączenie pokochasz od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Sałatka z surowego kalafiora

Kalafior często trafia do zupy, po ugotowaniu okraszany jest zasmażką z bułki tartej i masła, ale świetnie smakuje również na surowo. Ma chrupiącą konsystencję i lekko orzechowy posmak, przypominający nieco kapustę. W połączeniu z kilkoma prostymi dodatkami

Sałatka z surowego kalafiora
Sałatka z surowego kalafiora © Adobe Stock

Ola Żebrowska kalafior łączy z serem, ogórkami, cebulą oraz koperkiem. Do tego szybki sos, opcjonalnie trochę pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych i można się zajadać. Jak sama przyznała, jej dzieci niespecjalnie za nią przepadają, więc więcej zostaje dla rodziców. I bardzo dobrze, bo to pyszny przepis na szybką przekąskę, kolację czy dodatek do dań z grilla. Gwiazda wzbogaca sos o dodatek maggi, czyli uniwersalnej przyprawy w płynie. Chociaż oczywiście trzeba wspomnieć, że nie jest to najzdrowszy składnik, to przy małej ilości nikomu nie zaszkodzi.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • 1 pęczek koperku,
  • kilka pomidorków koktajlowych.

Sos do sałatki

  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 mała łyżeczka musztardy,
  • maggi (można pominąć).

Sposób przygotowania:

  1. Surowy kalafior obierz z liści i pokrój w małe kawałki. Im drobniejsze, tym lepiej.
  2. Do kalafiora dodaj starty ser, pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz cebulkę i koperek.
  3. Wymieszaj jogurt z majonezem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Ola Żebrowska podpowiada, by dodać też nieco popularnej przyprawy typu maggi.
  4. Sos dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę z surowego kalafiora możesz zajadać od razu albo schłodzić w lodówce, by smaki lepiej przeszły. Możesz ją wykorzystać jako dodatek do obiadu, lekką kolację, a nawet zapakować do lunchboxa. Podana jako przystawka na grilla wygryzie nawet sałatkę ziemniaczaną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥