Wrzuć go do zupy kalafiorowej na sam koniec gotowania. Będzie nieziemsko kremowa

Im chłodniej za oknem, tym coraz chętniej sięgamy po smaczne i pożywne zupy. Możliwości jest naprawdę sporo. Jeśli chcesz przygotować coś naprawdę wyjątkowego, to idealną opcją może tu być zupa kalafiorowa z dodatkiem serka topionego. Jeden dodatek, a robi taką różnicę.

Zupa kalafiorowaZupa kalafiorowa - Pyszności; Foto kadr z filmu YouTube na kanale Amator w kuchni
Karol Wiak

Zupa kalafiorowa i serek topiony - idealne połączenie?

Tak się składa, że kalafiora jesienną porą mamy pod dostatkiem. Lubimy przygotowywać go na wiele pysznych sposobów, ale jedną z najczęściej wybieranych opcji jest zupa kalafiorowa. Gotujemy ją tradycyjnie lub w postaci zupy krem. Pewnego rodzaju wariacją na temat tej zupy, może być zastosowanie pysznego dodatku, jakim będzie serek topiony. Można ją ugotować na wywarze warzywnym lub mięsnym. Będzie pyszna, zdrowa i delikatna. Dla swoich dzieci możesz ją zblendować i podawać w formie kremu. Niezależnie od formy, jej smak zachwyci.

Obrazek
Kalafior - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jak przygotować zupę kalafiorową z dodatkiem serka topionego?

Sekret, co zrozumiałe, tkwi w kalafiorze i serku topiony. Ale niezwykle ważne są tu również pozostałe warzywa, przyprawy i fakt, na jakim wywarze zdecydujesz się ugotować tę zupę. Naszym zdaniem, zupa kalafiorowa najlepiej będzie smakować, gdy ugotujesz ją na wywarze mięsnym.

Składniki:

  • kalafior
  • 4 średnie ziemniaki
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • korzeń pietruszki
  • 100 g serka topionego
  • mała pierś z kurczaka lub indyka
  • 100 ml śmietanki 18% do zup
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku.

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa to wyjątkowy przysmak. Dodatek serka topionego sprawi, że będzie ona jeszcze lepsza. Rozpoczynamy od przygotowania warzyw - cebulę kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, a pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki należy obrać i pokroić w niedużą kostkę. Kolejny krok to rozgrzanie oleju lub masła w garnku i podsmażenie cebuli. Następnie należy dodać pietruszkę i marchewkę i podsmażyć przez 5 minut. Następne w kolejności będą ziemniaki.

Obrazek
Zupa kalafiorowa - Pyszności

Je też podsmażamy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie należy wlać bulion do garnka, dodać pokrojony filet i kalafior. Wszystko gotujemy do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Pod sam koniec gotowania należy dodać śmietankę i serek topiony. Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dodatkiem natki pietruszki lub koperku. Zupa kalafiorowa jest gotowa. Smacznego!

Wolisz kalafiora w innej formie? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na zapiekankę z kalafiorem i kurczakiem:

Wybrane dla Ciebie
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna