Leczo robię z takim mięsem. Jest znacznie smaczniejsze niż z kiełbasą
Dania jednogarnkowe to świetny pomysł na obiad lub kolację, które przygotowujesz z kilkudniowym wyprzedzeniem. W dużym garnku znajduje się wszystko, czego potrzeba, aby napełnić żołądki całej rodziny. Do leczo możesz ugotować ryż lub podać z chlebem i w ten prosty sposób obiad w zabiegany dzień masz odhaczony.
Chociaż leczo tradycyjnie wywodzi się z kuchni węgierskiej, zyskało ogromną popularność w wielu krajach europejskich. Podstawą potrawy są papryka, pomidory i cebula, ale danie możesz modyfikować na wiele różnych sposobów, dostosowując je do własnych upodobań smakowych. Węgierskie leczo często zawiera kiełbasę i boczek, które nadają mu bardziej konkretny i intensywny smak. W wersji z piersią kurczaka potrawa jest delikatniejsza i o wiele bardziej lekkostrawna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy
Leczo najlepiej smakuje na drugi dzień
Podobnie jak wiele innych potraw z duszonych warzyw i mięs, również leczo potrzebuje czasu, aby smaki mogły się przegryźć. Ze spokojem możesz więc przygotować danie, kiedy masz więcej czasu, na przykład w niedzielę. Po przestudzeniu przykryj garnek pokrywką i wstaw do lodówki. W poniedziałek potrawa osiągnie maksymalne walory smakowe.
Aby zwiększyć pikantność dania, podczas duszenia warzyw z mięsem wrzuć odrobinę papryczki chili lub jalapeño. Aromatyczność poprawią także inne przyprawy, takie jak wędzona papryka, tymianek czy oregano. Z kolei jeśli zależy ci na bardziej kremowej konsystencji, pod koniec gotowania lub już po przełożeniu na talerze dodaj odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego.
Przepis na leczo z piersią kurczaka
Do garnka możesz wrzucić także inne warzywa, na przykład: pieczarki, bakłażana (pamiętaj, aby go wcześniej posolić) czy kukurydzę z puszki. W wersji wegetariańskiej kurczaka możesz zastąpić tofu.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 filety z kurczaka,
- 2 papryki czerwone,
- 1 żółta papryka,
- 1 cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g passaty pomidorowej,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, pół łyżeczki mielonej ostrej papryki, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim posiekaną cebulę. Po chwili dodaj piersi kurczaka pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez ok. 5 minut.
- Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa – obydwa rodzaje papryki i cukinię – oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj ze słodką i ostrą mieloną papryką. Podsmaż przez chwilę, po czym dodaj 100 ml wody, liść laurowy i ziele angielskie.
- Gdy wszystkie składniki leczo będą miękkie, wlej passatę i przecier pomidorowy.
- Na koniec dopraw odrobiną cukru, soli i pieprzu. Wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż sos nabierze odpowiednio gęstej konsystencji.