Leczo robię z takim mięsem. Jest znacznie smaczniejsze niż z kiełbasą

Dania jednogarnkowe to świetny pomysł na obiad lub kolację, które przygotowujesz z kilkudniowym wyprzedzeniem. W dużym garnku znajduje się wszystko, czego potrzeba, aby napełnić żołądki całej rodziny. Do leczo możesz ugotować ryż lub podać z chlebem i w ten prosty sposób obiad w zabiegany dzień masz odhaczony.

Leczo z kurczakiem to świetny pomysł na obiad jednogarnkowyLeczo z kurczakiem to świetny pomysł na obiad jednogarnkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż leczo tradycyjnie wywodzi się z kuchni węgierskiej, zyskało ogromną popularność w wielu krajach europejskich. Podstawą potrawy są papryka, pomidory i cebula, ale danie możesz modyfikować na wiele różnych sposobów, dostosowując je do własnych upodobań smakowych. Węgierskie leczo często zawiera kiełbasę i boczek, które nadają mu bardziej konkretny i intensywny smak. W wersji z piersią kurczaka potrawa jest delikatniejsza i o wiele bardziej lekkostrawna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Leczo najlepiej smakuje na drugi dzień

Podobnie jak wiele innych potraw z duszonych warzyw i mięs, również leczo potrzebuje czasu, aby smaki mogły się przegryźć. Ze spokojem możesz więc przygotować danie, kiedy masz więcej czasu, na przykład w niedzielę. Po przestudzeniu przykryj garnek pokrywką i wstaw do lodówki. W poniedziałek potrawa osiągnie maksymalne walory smakowe.

Aby zwiększyć pikantność dania, podczas duszenia warzyw z mięsem wrzuć odrobinę papryczki chili lub jalapeño. Aromatyczność poprawią także inne przyprawy, takie jak wędzona papryka, tymianek czy oregano. Z kolei jeśli zależy ci na bardziej kremowej konsystencji, pod koniec gotowania lub już po przełożeniu na talerze dodaj odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego.

Przepis na leczo z piersią kurczaka

Do garnka możesz wrzucić także inne warzywa, na przykład: pieczarki, bakłażana (pamiętaj, aby go wcześniej posolić) czy kukurydzę z puszki. W wersji wegetariańskiej kurczaka możesz zastąpić tofu.

Składniki:

  • 1 cebula, 
  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, pół łyżeczki mielonej ostrej papryki, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim posiekaną cebulę. Po chwili dodaj piersi kurczaka pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez ok. 5 minut.
  2. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa – obydwa rodzaje papryki i cukinię – oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj ze słodką i ostrą mieloną papryką. Podsmaż przez chwilę, po czym dodaj 100 ml wody, liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Gdy wszystkie składniki leczo będą miękkie, wlej passatę i przecier pomidorowy.
  4. Na koniec dopraw odrobiną cukru, soli i pieprzu. Wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż sos nabierze odpowiednio gęstej konsystencji.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇