Leczo robię z takim mięsem. Jest znacznie smaczniejsze niż z kiełbasą

Dania jednogarnkowe to świetny pomysł na obiad lub kolację, które przygotowujesz z kilkudniowym wyprzedzeniem. W dużym garnku znajduje się wszystko, czego potrzeba, aby napełnić żołądki całej rodziny. Do leczo możesz ugotować ryż lub podać z chlebem i w ten prosty sposób obiad w zabiegany dzień masz odhaczony.

Leczo z kurczakiem to świetny pomysł na obiad jednogarnkowyLeczo z kurczakiem to świetny pomysł na obiad jednogarnkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż leczo tradycyjnie wywodzi się z kuchni węgierskiej, zyskało ogromną popularność w wielu krajach europejskich. Podstawą potrawy są papryka, pomidory i cebula, ale danie możesz modyfikować na wiele różnych sposobów, dostosowując je do własnych upodobań smakowych. Węgierskie leczo często zawiera kiełbasę i boczek, które nadają mu bardziej konkretny i intensywny smak. W wersji z piersią kurczaka potrawa jest delikatniejsza i o wiele bardziej lekkostrawna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Leczo najlepiej smakuje na drugi dzień

Podobnie jak wiele innych potraw z duszonych warzyw i mięs, również leczo potrzebuje czasu, aby smaki mogły się przegryźć. Ze spokojem możesz więc przygotować danie, kiedy masz więcej czasu, na przykład w niedzielę. Po przestudzeniu przykryj garnek pokrywką i wstaw do lodówki. W poniedziałek potrawa osiągnie maksymalne walory smakowe.

Aby zwiększyć pikantność dania, podczas duszenia warzyw z mięsem wrzuć odrobinę papryczki chili lub jalapeño. Aromatyczność poprawią także inne przyprawy, takie jak wędzona papryka, tymianek czy oregano. Z kolei jeśli zależy ci na bardziej kremowej konsystencji, pod koniec gotowania lub już po przełożeniu na talerze dodaj odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego.

Przepis na leczo z piersią kurczaka

Do garnka możesz wrzucić także inne warzywa, na przykład: pieczarki, bakłażana (pamiętaj, aby go wcześniej posolić) czy kukurydzę z puszki. W wersji wegetariańskiej kurczaka możesz zastąpić tofu.

Składniki:

  • 1 cebula, 
  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, pół łyżeczki mielonej ostrej papryki, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim posiekaną cebulę. Po chwili dodaj piersi kurczaka pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez ok. 5 minut.
  2. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa – obydwa rodzaje papryki i cukinię – oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj ze słodką i ostrą mieloną papryką. Podsmaż przez chwilę, po czym dodaj 100 ml wody, liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Gdy wszystkie składniki leczo będą miękkie, wlej passatę i przecier pomidorowy.
  4. Na koniec dopraw odrobiną cukru, soli i pieprzu. Wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż sos nabierze odpowiednio gęstej konsystencji.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie